Home » Life & Style » Bobotează 2022. De ce este considerată una dintre cele mai importante sărbători ale creștinității. Ce e bine și ce nu să faci pe 6 ianuarie

Bobotează 2022. De ce este considerată una dintre cele mai importante sărbători ale creștinității. Ce e bine și ce nu să faci pe 6 ianuarie

Toader Mihai / 06.01.2022, 09:09
Bobotează 2022. De ce este considerată una dintre cele mai importante sărbători ale creștinității. Ce e bine și ce nu să faci pe 6 ianuarie

Boboteaza sau Botezul Domnului se prăznuiește pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajun de Crăciunului. Ziua Bobotează 2022 reprezintă o sărbătoare importantă atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.

6 ianuarie 2022 – Bobotează sau Botezul Domnului

Boboteaza face parte din cele 12 sărbători creștine importante și ne reamintește de faptele petrecute la apa Iordanului, când Iisus Hristos a fost botezat, la vârsta de 30 de ani, de Sfântul Ioan Botezătorul. De aceea Biserica mai numeşte Boboteaza „Arătarea Domnului”, „Dumnezeiasca Arătare” și „Epifania”.

Catolicii sărbătoresc în această zi Epifania, care simbolizează anunţarea naşterii Mântuitorului regilor magi, care i-au adus daruri, aur, smirnă şi tămâie. Denumirea provine din limba greacă și înseamnă „arătare”, „descoperire”, „revelare”.  În fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin.

De ce arătare sau descoperire? Pentru că cerurile s-au deschis atunci când Iisus a fost botezat. Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17). Iar Sfântul Ioan Gură de Aur a spus: „Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.

Iisus a fost botezat în râul Iordan
Iisus a fost botezat în râul Iordan

Ce e bine și ce nu să faci pe 6 ianuarie

Sărbătoarea de Bobotează 2022 cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare. În fiecare an, mii de credincioși sunt așteptați la biserici pentru a lua aghiasmă, despre care se spune că ne apără de rele. Mai mult, o datină respectată de sute de ani spune că preotul satului aruncă o cruce sfințită într-un rău, iar bărbații curajoși se aruncă în apele reci și se întrec în a o găsi. Acela va avea noroc tot anul și va fi ferit de boli și de necazuri.

Potrivit credinței populare, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, fetele tinere îşi leagă pe degetul inelar de la mâna stângă un fir roşu de mătase, pun un fir busuioc sub pernă şi astfel își vor visa ursitul. De asemenea, se spune că tinerele care alunecă sau cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an.

În unele zone în țară, în trecut, femeile se adunau în grupuri mari, aduceau mâncare şi băutură și cântau şi dansau. În dimineața următoare ieşeau în stradă şi luau pe sus bărbaţii care le apăreau în cale, îi duceau la râu şi îi ameninţau cu aruncatul în apă. Această tradiție se numea „Iordănitul femeilor”.  De asemenea, o altă tradiție reprezenta integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.

La miezul nopții dintre 6 spre 7 ianuarie se crede că animalele din grajd vorbesc despre locurile unde sunt ascunse comorile.

O altă credință populară spune că de la Bobotează nu se mai spală rufe 9 zile, pentru că se zice că apele sunt sfințite. De asemenea, în ziua de 6 ianuarie sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.