Home » Când, unde, cum » Ritualul pentru a-ți visa ursitul în noaptea de Bobotează. Cele mai cunoscute metode și obiceiuri din popor

Ritualul pentru a-ți visa ursitul în noaptea de Bobotează. Cele mai cunoscute metode și obiceiuri din popor

Toader Mihai / 05.01.2022, 16:16
Ritualul pentru a-ți visa ursitul în noaptea de Bobotează. Cele mai cunoscute metode și obiceiuri din popor

Poporul român are o mulțime de tradiții, care mai de care mai interesante. În rândurile de mai jos vom vorbi despre un obicei foarte vechi, adresat tinerelor care vor să se mărite. Este vorba despre ritualul pentru a-ți visa ursitul în noaptea de Bobotează. Iată ce trebuie să faci în ajunul acestei sărbători atât de importante pentru credincioși.

Boboteaza, ziua în care se sfințesc apele

Celebrată de către creștinii ortodocşi la fiecare început de an, în ziua de 6 ianuarie, Boboteaza semnifică sfinţirea apelor din toată lumea, a întregii creaţii, după cum Iisus Hristos s-a coborât în râul Iordan spre a fi botezat. Sărbătoarea, ultima din ciclul de iarnă, este plină de semnificații și tradiții, la fel cum este și ziua de dinainte, de Ajunul Bobotezei.

De Bobotează, preoții slujesc pe malul unui râu sau al unui lac și aruncă în ape o cruce de lemn pentru a le sfinți. Din bătrâni se spune că cine are curajul să se arunce în apele înghețate pentru a aduce crucea la mal va avea noroc tot anul. Oamenii de la sat susțin că ritualurile străvechi îi apară de rele și le aduc noroc și prosperitate în anul ce tocmai a început. De asemenea, există credința potrivit căreia în noaptea de Bobotează fetele îşi pot vedea ursitul.

Cele mai cunoscute metode și obiceiuri din popor

Unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute obiceiuri practicate de fetele tinere, nemăritate este punerea busuiocului sub pernă. În Ajunul Bobotezei, adică în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, fetele trebuie să așeze un fir de busuioc sfințit sub pernă, care se leagă cu un fir roșu de mătase, acest obicei fiind un prilej de prevestire a destinului în dragoste. Cu același fir roșu se formează un inel pe degetul inelar de la mâna stângă.

Ritualul pentru a-ți visa ursitul în noaptea de Bobotează
Ritualul pentru a-ți visa ursitul în noaptea de Bobotează

Cu alte cuvinte, conform tradiției, această zi încărcată de emoții pentru tinerele necăsătorite vine la pachet cu un răspuns important, și anume cine sunt cei ce le vor deveni soți. Însă, fetele nemăritate nu trebuie să uite nici să se închine înainte de a merge la culcare. Ele trebuie să se roage pentru pentru sănătatea lor, a familiei și, bineînțeles, pentru noroc în dragoste. Se spune că mai apoi, în somnul liniștit dinspre dimineață, tinerele își vor visa ursitul.

Ritualul pentru a-ți visa ursitul în noaptea de Bobotează. Pentru al doilea ritual, conform canalului de Youtube Clepsidra cu Îngeri, vei avea nevoie de făină, sare, o lingură, apă și de două rămurele de prun (dacă nu, sunt bune și cele de măr). Se iau nouă linguri de făină și se amestecă cu nouă linguri de sare. Se pune apă și se frământă până se face un fel de cocă ce se pune la cuptor. Coca se întoarce de pe o parte pe cealaltă cu cele două rămurele.

După ce este scoasă de la cuptor în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, se mănâncă jumătate din ea, iar jumătate se pune sub pernă, alături de o oglindă și un fir de busuioc. Se spune că în vis, în acea noapte, îți va apărea ursitul și îți va aduce apă, fiindcă îți este sete (coca este extrem de sărată, având în vedere că se pun 9 linguri de sare).

Mai sunt si alte sărbători din anul bisericesc în care fetele nemăritate pot pune busuioc sub pernă, ca de exemplu de Sânziene sau de Sfântul Andrei, când se respectă tot felul de tradiții păstrate din generație în generație.