Home » Când, unde, cum » Superstiții și tradiții de Ajunul Bobotezei. Ce e bine și ce e interzis să faci pe 5 ianuarie

Superstiții și tradiții de Ajunul Bobotezei. Ce e bine și ce e interzis să faci pe 5 ianuarie

Alexandru Cazacu / 05.01.2022, 10:01
Superstiții și tradiții de Ajunul Bobotezei. Ce e bine și ce e interzis să faci pe 5 ianuarie

În fiecare an, la 5 ianuarie, creștinii ortodocși se pregătesc pentru întâmpinarea Sărbătorii Botezului Mântuitorului. Tot în această zi, în calendarul creștin-ortodox sunt pomeniți și Sfântul Mucenic Teotempt și Sfânta Muceniță Teona. Românii au mai multe superstiții și tradiții de Ajunul Bobotezei. Hai să vedem ce e bine și ce nu trebuie să faci pe 5 ianuarie.

Superstiții și tradiții de Ajunul Bobotezei

În Ajun de Bobotează, creștinii ortodocși țin post negru, iar acest obicei datează din secolele IV-VI, când catehumenii țineau post și se rugau vreme de 40 de zile înainte să primească Sfântul Botez. În aceeași zi, preoții din fiecare parohie merg pe la casele credincioșilor pentru a le sfinți cu agheasmă mare, iar oamenii sărută icoana Botezului Mântuitorului.

După cum spuneam, românii au mai mult superstiții și tradiții legate de Ajunul Bobotezei, iar noi vă vom spune în rândurile următoare care sunt câteva dintre acestea.

Conform unei superstiții din popor, cine strănută în Ajunul Bobotezei va avea noroc tot anul. Tot în legătură cu această zi există și superstiția potrivit căreia, dacă o fată nemăritată alunecă și cade pe gheață, în curând își va găsi ursitul și se va căsători.

Totodată, există și credința că în noaptea zilei de 5 ianuarie, din cauza gerului, ouăle de corb crapă, iar din acestea vor ieși puii păsărilor și vor încerca să zboare.

Ce e bine să faci în Ajun de Bobotează

Pe data de 5 ianuarie, credincioșii ortodocși țin post negru, adică nu mănâncă și nu beau nimic. Se spune că dacă facem acest lucru ne va merge bine pe tot parcursul anului.

Cu toate acestea, potrivit canoanelor bisericești, în Ajunul Bobotezei se ajunează total, iar a doua zi de dimineață se ia agheasmă pe nemâncate (Canonul 1 al Sfântului Teofil al Alexandriei), conform crestinortodox.ro. Însă, în Tipicul Sf. Sava se arată că postul negru nu se ține dacă Ajunul cade sâmbăta sau duminica.

Ce e bine și ce nu trebuie să faci în Ajunul Bobotezei
Ce e bine și ce nu trebuie să faci în Ajunul Bobotezei. Superstiții și tradiții

Ce e interzis să faci de Ajunul Bobotezei

Potrivit unei tradiții populare, în Ajun de Bobotează, oamenii care primesc preotul nu trebuie să îl apere de câini, deoarece se spune că e rău de moarte.

În unele zone, credincioșii strâng de dimineață cenușa din sobă și o păstrează până în primăvară, când va fi împrăștiată pe ogoare. Se spune că astfel pământul va fi mai roditor, iar recoltele vor fi protejate.

Certurile în casă sunt interzise în această zi, iar oamenii trebuie să se străduiască să evite conflictele. De asemenea, pe 5 ianuarie nu se dau lucruri din casă cu împrumut. În Ajunul Bobotezei, de Bobotează, de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul și opt zile după, nu se spală haine, deoarece toate apele sunt sfințite.

Potrivit credinței populare, în seara acestei zile, oamenii pot afla cât timp vor trăi pe Pământ. Așadar, în unele zone din țară, membrii familiei își aleg la miezul nopții câte un cărbune încins din sobă, iar cel al cărui cărbune se va stinge mai repede va fi cel care va muri primul. Pe de altă parte, se spune că cel cu viață mai lungă va fi cel care a ales cărbunele ce se va stinge ultimul.