Home » Life & Style » La ce ajută cărbunele medicinal – 9 utilizări interesante ale acestui produs

La ce ajută cărbunele medicinal – 9 utilizări interesante ale acestui produs

Manolică Anca / 24.12.2020, 17:10
La ce ajută cărbunele medicinal – 9 utilizări interesante ale acestui produs

La ce ajută cărbunele medicinal? Sigur ai auzit măcar o dată în viață vorbindu-se despre acest produs, mai ales în farmacii sau în magazine. Iată ce este mai exact, cum se folosește și ce beneficii aduce pentru sănătate consumul lui.

La ce ajută cărbunele medicinal

Cărbunele activ medicinal este la bază o pudră neagră, obținut din arderea cojilor de nucă de cocos, turbei, cocsului de petrol sau a sâmburilor de măsline. Acesta se activează prin expunerea sa la temperaturi ridicate, de peste 600 de grade Celsius. Astfel, structura sa internă se schimbă, porii își reduc dimensiunea și, în același timp, devin tot mai numeroși. În urma acestui proces, rezultă un cărbune mult mai poros decât cel clasic. Este foarte important de menționat că acest cărbune este diferit de cărbunii care se folosesc la grătar. Deși au aceeași bază, cei pentru grătar nu sunt expuși la temperaturi atât de mari și chiar pot conține substanțe toxice pentru oameni.

La ce ajută cărbunele medicinal? În trecut, acesta era considerat antidotul universal, fiind utilizat și în prezent drept un puternic remediu natural în tratarea diferitelor probleme de sănătate. Cum acționează? Ei bine, prin captarea toxinelor și a substanțelor chimice în intestin, prevenind absorbția lor. Textura lui poroasă are o sarcină electrică negativă, ceea ce îl face să atragă molecule încărcate pozitiv, precum toxinele și gazele. Deoarece cărbunele activ nu este absorbit de corp, acesta poate transporta în afara corpului, prin fecale, diverse toxine care se prind de suprafața sa.

Cărbunele medicinal se folosește în tratarea diferitelor probleme de sănătate
Cărbunele medicinal se folosește în tratarea diferitelor probleme de sănătate

9 utilizări interesante ale acestui produs

1. La ce ajută cărbunele medicinal? Ajută la tratarea, de urgență, a unui caz de otrăvire.

Datorită puterii sale de legare a toxinelor, cărbunele activ are o varietate de utilizări medicale. Se poate utiliza în tratarea supradozelor de medicamente eliberate pe bază de rețetă, precum și în cazul supradozelor de medicamente fără prescripție medicală, ca de exemplu aspirina, acetaminofenul sau sedativele.

Studiile arată că atunci când se administrează o doză unică de 50-100 de grame de cărbune activ după cinci minute de la ingestia medicamentului, acesta poate absorbția medicamentului la adulți cu până la 74%. După 30 de minute, efectul scade la 50%, și la 20% dacă este luat la trei ore după ce igerarea supradozei. Este important de mneționat că acest remediu nu este eficient în toate cazurile de otrăvire. Acesta are un efect redus asupra intoxicațiilor cu alcool, metale grele, fier, litiu sau potasiu.

2. La ce ajută cărbunele medicinal? Poate susține funcția renală

Poate face acest lucru prin reducerea numărului de deșeuri pe care rinichii trebuie să le filtreze. Acest lucru este foarte benefic pentru pacienții care suferă de boli renale cronice, având dificultăți în eliminarea ureei și a altor toxine din organism. Astfel, cărbunele medicinal se poate lega de aceste toxine, ajutând corpul să le elimine.

3. La ce ajută cărbunele medicinal? Reduce simptomele sindromului mirosului de pește

Cărbunele poate ajuta la reducerea mirosurilor neplăcute în cazul persoanelor care suferă de trimetilaminurie,  sindromul mirosului de pește. Aceasta este o afecțiune ereditară în care trimetilamina, un compus cu un miros similar celui de pește putrezit, se acumulează în organism.

Persoanele sănătoase reușesc de obicei să transforme acest compus într-unul care nu miroase înainte de a îl elimina în urină. Persoanele cu trimetilaminurie nu au această ezinmă pentru a putea efectua această conversie,fapt pentru care trimetilamina se acumulează în corp, în urină, transpirație și respirație, dând naștere unui miros neplăcut.

Cărbunele medicinal reduce simptomele sindromului mirosului de pește
Cărbunele medicinal reduce simptomele sindromului mirosului de pește

4. La ce ajută cărbunele medicinal? Poate reduce nivelul colesterolului

Cărbunele activat poate ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol. Iar asta datorită faptului că poate lega colesterolul și acizii biliari care conțin colesterol în intestin, împiedicând astfel ca organismul să îi absoarbă. Conform unui studiu, administrarea a 24 de grame de cărbune activ pe zi timp de patru săptămâni a condus la scăzut colesterolului total cu 25% și colesterolul rău (LDL) cu 25%. De asemenea, nivelul de colesterol bun (HDL) a crescut cu 8%.

5. Reducerea flatulenței: Unele studii spun că acest remediu poate contribui la reducerea producției de gaze după o masă bogată.

6. Filtrarea apei: Cărbunele medicinal este o metodă veche de a reduce metalele grele și conținutul de fluor din apă. Cu toate acestea, este foarte eficient în eliminarea virusurilor, bacteriilor sau a mineralelor din apa dură.

7. Albirea dinților: Unele dovezi spun că dinții pot fi albiți dacă se spală cu pudră de cărbune activ, prin absorbția plăcii bacteriene. Petele de cafea, ceai, vin sau alte alimente pot fi eliminate cu pulbere de cărbune activat. Cu toate acestea însă, nu toți stomatologii recomandă folosirea lui, spunând că ar putea afecta smalțul dinților.

8. Prevenirea mahmurelii: Cărbunele activ este adesea folosit ca un remediu pentru mahmureală. Deși consumul acestuia împreună cu alcoolul ar putea reduce nivelul de alcool din sânge, efectele asupra mahmurelii nu au fost încă studiate.

9. Tratarea pielii cu probleme: Aplicarea cărbunelui pe piele este tot mai folosită în tratamentele împotriva acneei și a mușcăturilor de insecte sau de șerpi.