Home » Când, unde, cum » Câte zile libere vor mai avea românii în 2022. Când e următoarea minivacanță

Câte zile libere vor mai avea românii în 2022. Când e următoarea minivacanță

Alexandru Cazacu / 15.08.2022, 09:51
Câte zile libere vor mai avea românii în 2022. Când e următoarea minivacanță

În aceste zile, angajații din România se bucură de o nouă minivacanța de trei zile. Pe 15 august, Biserica Ortodoxă sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, iar potrivit Codului Muncii, aceasta este zi liberă. Dar câte zile libere vor mai avea românii în acest an? Ei bine, răspunsul la această întrebare îl puteți afla în rândurile de mai jos.

Câte zile libere vor mai avea românii în 2022

Următoarea zi liberă va fi miercuri, pe 30 noiembrie (Sfântul Andrei). Celelalte zile libere de la stat vor fi pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României (joi), și pe 25 și 26 decembrie (duminică și luni), de Crăciun.

Este important să menționăm faptul că, angajatorii ai căror salariați lucrează în sărbătorile legale sunt obligați să le acorde acestora compensații. După cum stabilește legea, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile.

Dacă această compensare nu poate fi acordată, salariații au dreptul la un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 5.000 – 10.000 de lei, în cazul în care nu acordă angajaților timp liber în zilele nelucrătoare sau nu-i recompensează pentru munca depusă în zilele respective.

După cum prevede Codul Muncii, în 2022, angajații din România au parte de 15 zile libere. Dintre zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, 9 pică în timpul săptămânii, iar celelalte 6 în weekend. Așadar, în acest an, angajații care lucrează de luni până vineri au parte de 9 zile libere.

Zile libere legale în 2022

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie – Anul Nou
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
  • 22 aprilie – Vinerea Mare,
  • 24 -25 aprilie – Paște ortodox 2022
  • 1 mai – Ziua Muncii
  • 1 iunie – Ziua Copilului
  • 12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie – Crăciunul.
Câte zile libere vor mai avea românii în 2022
Câte zile libere vor mai avea românii în 2022

Minivacanță în august 2022

Luni, 15 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, așa că angajații din România au parte de o minivacanță dată de weekendul prelungit. Unii dintre bugetari nu doar că au avut vineri o zi scurtă, însă au avut și posibilitatea de a-și luat liber, iar apoi să compenseze cu o altă zi lucrată.

Cu toate acestea, nu toți angajații români vor avea liber astăzi. Chiar dacă legea prevede că salariații au dreptul la zile libere cu prilejul sărbătorilor legale, unele categorii de angajați trebuie să muncească și în aceste zile.

Mai precis, este vorba despre angajații din unitățile sanitare, cei din unitățile de alimentație publică, dar și despre persoanele care lucrează în locuri unde activitatea nu poate întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. Conform legislației în vigoare, aceștia au dreptul la o zi liberă compensatorie, în funcție de programul specific.

Anul viitor, Adormirea Maicii Domnului va pica într-o zi de marți, iar dacă Guvernul va face punte între weekendul 12-13 august și Sfânta Marie, românii ar putea avea parte de un weekend prelungit sau de o minivacanță de patru zile. Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește în fiecare an la data de 15 august, zi în care creștinii comemorează trecerea Sfintei Fecioare din această lume.