Home » Știri » Știri sociale » Zile libere de care pot beneficia angajații din România în afară de sărbătorile legale. Precizările neștiute din lege

Zile libere de care pot beneficia angajații din România în afară de sărbătorile legale. Precizările neștiute din lege

Manolică Anca / 07.06.2022, 12:23
Zile libere de care pot beneficia angajații din România în afară de sărbătorile legale. Precizările neștiute din lege

Anual, angajații români pot beneficia de 15 zile libere de la stat pentru sărbătorile legale. Pe lângă acestea, ei mai pot avea parte și de alte zile libere legale, majoritatea plătite, ce se pot obține în anumite condiții. Află din rândurile de mai jos cum poți beneficia de zilele respective. Este prevăzut în Codul Muncii.

De ce zile libere mai pot beneficia angajații din România

În afara celor 15 zile nelucrătoare de sărbători legale, angajaţii români mai pot beneficia de anumite zile libere, plătite sau nu. Acestea sunt prevăzute în Codul muncii, în acte normative specifice sau reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii, reglementate la nivel local sau aliniate la nivel global.

Iată de ce zile libere mai pot beneficia angajații din România, pe lângă sărbătorile legale:

1. Concediul de odihnă

Cel mai cunoscut beneficiu al salariatului este concediul de odihnă. Acesta pornește de la 20 de zile minimum, peste care fiecare angajator decide dacă acordă sau nu în plus zile de concediu. Pentru minori, persoanele cu dizabilități, nevăzători sau pentru cei care își desfășoară activitatea în condiții speciale, angajatorul trebuie să acorde zile de concediu de odihnă suplimentare.

2. Evenimente familiale 

Dacă au loc evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în cele minimum 20 de zile de concediu de odihnă.

Aici vorbim de căsătoria salariatului, căsătoria unui copil, naşterea unui copil, decesul rudelor (de gradul unu sau doi), dar și atunci când angajatul își schimbă locul de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi și își mută cu această ocazie și domiciliul în alt oraș. Zi liberă se poate acorda și la schimbarea domiciliului în aceeaşi localitate.

Angajații români pot beneficia și de alte zile libere, pe lângă cele legale
Angajații români pot beneficia și de alte zile libere, pe lângă cele legale

3. Susţinerea lucrării de diplomă

Angajații au dreptul la 30 de zile concediu fără plată, care se acordă o singură dată în viață, pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior. Se poate acorda şi fracţionat, la cererea salariatului.

4. Situaţii personale 

Pentru rezolvarea unor situații personale, angajații pot solicita învoiri sau concedii fără plată. Este necesar, însă, să se aprobe în prealabil de către angajatorul. Important de menționat este că acest tip de concediu neplătit afectează stagiul de cotizare al angajatului și vechimea în muncă.

5. Incapacitate de muncă 

În această perioadă, angajatul poate beneficia de concediu medical pentru diverse afecțiuni sau stări de sănătate, cum ar fi boală obișnuită, risc maternal, maternitate, îngrijirea copilului bolnav, cu dizabilități, accident de muncă sau boală profesională, carantină.

Cel mai nou tip de astfel de concediu prevăzut în legislație este concediul medical pentru îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice.

6. Paternitate. Creşterea copilului

La nașterea copilului, tatăl poate beneficia de concediu paternal (5 zile + 10 zile, dacă a urmat un curs de puericultură). Ulterior, oricare părinte salariat poate beneficia de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului.

7. Diverse

Potrivit legii, în funcție de situație sau context, ținând cont de prevederile și normele de aplicare, există și alte tipuri de zile libere plătite, cum ar fi: pentru părinți, situații speciale și vaccinare în perioada COVID, autorecenzare, votare, consultații în timpul sarcinii, analize copil, donare de sânge, inițierea procedurii de adopție sau de acomodare în cazul adopției, cu plată sau fără, potrivit Mediafax.