Home » Știri » Știri economice » Concediu medical cu plată. De câte tipuri este și când se decontează integral de la stat

Concediu medical cu plată. De câte tipuri este și când se decontează integral de la stat

Manolică Anca / 07.02.2022, 09:56
Concediu medical cu plată. De câte tipuri este și când se decontează integral de la stat

Față de incapacitatea temporară de muncă pentru care angajatorul achită doar primele cinci zile de concediu medical (CM), restul zilelor fiind decontate de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), există o mulțime de alte concedii medicale care se decontează integral de către stat. Află câte timpuri de concediu medical cu plată există.

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă

Potrivit OUG 158/2005, indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă sunt suportate de către angajator, din prima până în a cincea zi de incapacitate, urmând ca sumele corespunzătoare restului perioadei să fie solicitate la CNAS pentru a fi plătite din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

O schimbare importantă pentru angajatori, care se aplică din 1 august 2021, prevede ca un concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) să fie acordat în două etape, prima dintre ele neputând depăși patru zile calendaristice, dacă certificatul este dat de către medicul de familie. În schimb, dacă concediul inițial este acordat de către un medic specialitate din ambulatoriu, acesta poate avea o limită de 15 zile calendaristice.

O excepție de la regula prezentată mai sus este că, în cazul accidentelor de muncă, doar primele trei zile sunt suportate de firmă, restul fiind decontate de la casele teritoriale de pensii.

Tipuri de concediu medical cu plată

Dar există o serie de concedii medicale care sunt suportate integral din bugetul FNUASS. Practic, acestea sunt plătite de angajator, urmând ca acesta apoi să ceară decontarea la CNAS. Vorbim aici despre concediile medicale pentru carantină, izolare, îngrijirea copilului bolnav, cele pentru risc maternal, concediul de maternitate (sarcină și lăuzie).

1. Concediul medical pentru carantină și izolare

A fost introdus ca urmare a Legii 55/2020. Se acordă fără a fi necesară îndeplinirea stagiului minim de asigurare de șase luni (adică și celor care au mai puțin de șase luni la actualul loc de muncă), cuantumul fiind de 100% din baza de calcul a veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din ultimul an.

Concediu medical cu plată pentru carantină și izolare Covid 19
Concediu medical cu plată pentru carantină și izolare Covid 19

2. Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav 

Concediul medical care se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav până la șapte ani sau până la 18 ani în cazul copilului cu afecțiuni recurente sau a celui cu handicap se decontează integral de la stat. Acestui concediu nu i se aplică regulile prevăzute în schimbarea care se aplică din august 2021 CM-urilor pentru incapacitatea temporară de muncă.

Cu toate acestea, durata maximă a unui astfel de concediu medical cu plată este de 14 zile calendaristice pe lună, în cazul celui acordar de medicul de familie, sau de 30/31 de zile calendaristice, în cazul celui acordat de medicul de specialitate din ambulatoriu sau spital.

Cuantumul indemnizației pentru acest tip de concediu medical cu plată este de 85% din veniturile brute ale ultimelor șase luni, în acest caz existând obligativitatea îndeplinirii stagiului de asigurare de minim șase luni muncite în timpul ultimelor 12 luni. De asemenea, acest tip de concediu nu poate depăși 45 de zile calendaristice într-un an decât în anumite condiții.

3. Concediu medical pentru risc maternal

Este decontat integral din FNUASS, cuantumul indemnizației fiind de 75% din baza de calcul. Și acesta se acordă fără stagiu de asigurare, durata maxima a concediului fiind de 120 de zile. Se acordă în întregime sau pe perioade, de către medicul de familie sau specialist, potrivit OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă.

4. Concediul de maternitate

Concediul de maternitate de 126 de zile cuprinde o perioadă de 63 de zile calendaristice de sarcină, înainte de naștere, și 63 de zile pentru lăuzie, după naștere. Îndemnizația pentru acest tip de concediu medical cu plată este 85% din baza de calcul și trebuie plătită de angajator numai în cazul în care este îndeplinit criteriul stagiului de asigurare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care este acordat acest concediu, potrivit avocatnet.ro.