Home » Știri » Știri sociale » Recensământ online 2022. Cum se poate obține dovada autorecenzării

Recensământ online 2022. Cum se poate obține dovada autorecenzării

Manolică Anca / 06.04.2022, 17:32
Recensământ online 2022. Cum se poate obține dovada autorecenzării

Recensământ online 2022. Pe 14 martie a început prima etapă a recensământului populației și locuințelor, o acțiune desfășurată în toate țările din Uniunea Europeană. vreme de două luni, românii pot să completeze singuri, online, formularul oficial, pe platforma specială pusă la dispoziție Institutul Național de Statistică. În baza dovezii autorecenzării, aceștia pot obține o zi liberă de la stat.

A început prima etapă de recensământ online 2022

Luni, 14 martie, a început autorecenzarea populației României care, pentru prima dată în țara noastră, se desfășoară 100% informatizat. Cetățenii pot completa formularul de recensământ 2022 în două moduri: singuri sau asistați de un operator, ori în locații special amenajate.

Timp de două luni (14 martie – 15 mai), românii pot completa singuri, online, formularul oficial disponibil AICI. Cei care aleg să facă acest lucru, prin platforma pusă la dispoziție de autorități, nu vor mai primi vizita recenzorului în acest an.

Cum se poate obține dovada autorecenzării

Persoanele salariate care completează chestionarul trebuie să știe că pot obține ziua liberă de la angajator, indiferent dacă lucrează în mediul public sau privat. Pentru a putea obține documentul cu care să dovedească ulterior completarea chestionarului, aceștia asta sunt nevoiți să aștepte maximum șapte zile (dar nu mai puțin de trei sau patru).

Însă, pentru a beneficia de această zi liberă, recenzarea online trebuie efectuată în mod concret. Asta înseamnă că trebuie primită o confirmare că aceasta s-a finalizat și că a fost completat în întregime chestionarul. Un alt aspect important de subliniat este că acest document nu se primește automat pe adresa de email folosită pentru înregistrare în procesul de autorecenzare, ci el trebuie descărcat efectiv de cei interesați. Iată care sunt pașii:

  1. persoana se preînregistrează apăsând butonul „Platformă autorecenzare” de pe site-ul oficial;
  2. pe link-ul primit în adresa de e-mail indicată în formularul de preînregistrare se regăsește chestionarul propriu, care trebuie deschis și completat (autorecenzare);
  3. după ce este finalizat și trimis chestionarul (apăsând butonul „Finalizare” de la sfârșitul chestionarului), persoana primește, automat, un mesaj prin care este informat ca a fost recepționat chestionarul care intră în procesul de validare și că rezultatul validării va fi disponibil în maximum 7 zile (de regulă, nu mai devreme de 3-4 zile). Acesta poate fi consultat la adresa recensamantromania.ro apăsând butonul „Verificarea Auto-recenzării”;
  4. INS se ocupă de validarea datelor și încarcarea rezultatului validării în platformă – butonul „Verificarea Auto-recenzării”;
  5. după validare, pentru chestionarele validate din punct de vedere al corectitudinii și completitudinii se eliberează certificatul de confirmare (dovada autorecenzării). În cazul chestionarelor nevalidate din punct de vedere al corectitudinii și completitudinii, în momentul când persoana accesează platforma respectivă, va fi întâmpinată de un mesaj prin care i se transmite faptul că nu a fost validat chestionarul și se consideră că auto-recenzarea nu a fost efectuată;
  6. dovada autorecenzării online poate fi descărcată de pe dovrec.insse.ro;

Potrivit avocatnet.ro, intrarea în posesia Certificatului de confirmare/dovezii de autorecenzare (sau de infirmare în cazul celor care nu trec de validare) se poate realiza în baza CNP-ului, inclusiv de către angajator în cazul în care acesta dorește să verifice.