Home » Știri » Știri sociale » Recensământ 2022 online. Unde și cum se completează chestionarul

Recensământ 2022 online. Unde și cum se completează chestionarul

Manolică Anca / 14.03.2022, 13:12
Recensământ 2022 online. Unde și cum se completează chestionarul

Recensământ 2022 online. Luni, 14 martie 2022, începe prima etapă a recensământului populației și locuințelor. Aceasta este o acțiune desfășurată în toate țările din Uniunea Europeană. Românii au două luni la dispoziție să completeze singuri, online, formularul oficial, pe platforma specială pusă la dispoziție Institutul Național de Statistică. Iată tot ce trebuie să știi despre autorecenzarea din 2022.

Începe prima etapă de recensământ online 2022

Luni, 14 martie, începe autorecenzarea populației României care, pentru prima dată în țara noastră, se va desfășura 100% informatizat. Cetățenii pot completa formularul de recensământ 2022 în două moduri: singuri sau asistați de un operator, ori în locații special amenajate. Durata completării chestionarului este de 10-20 de minute.

Timp de două luni (14 martie – 15 mai), românii pot completa singuri, online, formularul oficial. Acesta a fost realizat astfel încât persoanelor care participă să le fie cât mai ușor să răspundă ținând cont de faptul că nu au o pregătire specială. Astfel, fiecare persoană va avea propriul formular de autorecenzare, în funcție de situația în care se află. Vorbim aici despre persoanele căsătorite sau necăsătorite, absolvenți de facultate sau de liceu, pe categorii de vârstă, angajați sau pensionari.

Cum se completează chestionarul pentru autorecenzare

Platforma dedicată recensământului poate fi accesată de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator care are conexiune la internet. De asemenea, este nevoie de o adresă de e-mail validă, este suficientă una pentru fiecare familie. Link-ul care duce spre platformă poate fi accesat AICI, după care urmează completarea unui formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului. Ulterior, pe adresa de email menționată, va ajunge chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice.

Autentificarea, atât în cazul autorecenzării, cât și a chestionării de către un recenzor se realizează obligatoriu în baza CNP-ului persoanei care participă la sondaj. În ceea ce privește confidențialitatea, autoritățile au venit cu asigurări că datele personale nu vor putea fi dezvăluite.

Cine poate completa chestionarul? Ei bine, oricine, indiferent de cetăţenie, dacă are reşedinţa obişnuită în România (adică trăiește pe teritoriul țării noastre pentru o perioadă de cel puţin 12 luni):

  • se accesează Platforma de autorecenzare (www.recensamantromania.ro) şi se completează formularul de pre-înregistrare pentru persoana care completează şi pentru membrii gospodăriei din care face parte
  • persoana care a făcut preînregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formular) primesc un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare”
Pași completare recensământ online 2022 / Foto: FB Consiliul Judetean Ilfov
Pași completare recensământ online 2022 / Foto: FB Consiliul Judetean Ilfov

Recensământul 2022 se va face în două etape

În perioada 14 martie – 15 mai are loc autorecenzarea, iar în intervalul 16 mai – 17 iulie vor urma să fie chestionați de un recenzor românii care nu au acces la internet sau nu dispun de un dispozitiv de pe care să poată completa răspunsurile.

Există două tipuri de formulare: cel „lung” pe care îl primește capul familiei, unde există informații despre locuință, condițiile de locuire (anul construcției, materialele din care este construită locuința) și unul „scurt” care ajunge la restul persoanelor din gospodărie, în care vor fi solicitate doar datele lor, nu și cele ale locuinței.

Zi liberă pentru românii care participă la recensământ online 2022

Românii care refuză să participe la recensământ riscă sancțiuni dure. De asemenea, pot fi amendați și cei care furninează informaţii inexacte sau incomplete. În schimb, cine se autorecenzează va fi răsplătit cu o zi liberă plătită de la stat.

„Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul. Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată. Datele sunt uşor de completat, nu este ceva foarte complicat”, a declarat Tudorel Andrei, președinte INS

Chestionarul pentru recensământ online 2022 este disponibil atât în limba română, cât şi în limbile minorităţilor naţionale, dar şi în limba engleză.