Home » Life & Style » Zile libere 2022. De ce minivacanță vor mai avea parte angajații din România în perioada iunie-decembrie

Zile libere 2022. De ce minivacanță vor mai avea parte angajații din România în perioada iunie-decembrie

Voicu Costin / 09.05.2022, 14:17
Zile libere 2022. De ce minivacanță vor mai avea parte angajații din România în perioada iunie-decembrie

Conform Codului muncii, angajații din România care lucrează în zilele de sărbători legale trebuie să primească compensații de la angajator, în caz contrar acesta din urmă riscă să fie sancționat. Află în continuare, ce zile libere mai au românii în 2022. Când se mai pot bucura de zile libere și cum pot fi plătiți?

Câte zile nelucrătoare sunt în acest an

Ei bine, doar nouă din cele 15 zile de sărbătoare legală pică în timpul săptămânii, în 2022. Iată ce zile libere mai sunt în acest an.

  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (zi liberă sărbătorită luni)
  • 22 aprilie – Vinerea mare (zi liberă sărbătorită vineri)
  • 24 aprilie – Paștele Ortodox (zi liberă sărbătorită duminică)
  • 25 aprilie – a doua zi de Paște (zi liberă sărbătorită luni)
  • 1 mai – Ziua Muncii (pică duminica)
  • 1 iunie – Ziua Copilului (zi liberă sărbătorită miercuri);
  • 12 și 13 iunie – prima și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (zi liberă care pică luni)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (zi liberă care pică într-o miercuri)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (zi liberă sărbătorită într-o joi)
  • 25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun (în 2022 pică duminică și luni).

Este important să menționăm că, potrivit legislației în domeniul muncii, cei care aparțin altor culte religioase decât cele creștine au dreptul la două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase din an. Totodată, autoritățile ar putea să stabilească și alte zile libere pentru a lega între unele sărbători legale și weekend.

Zile libere rămase în 2022

După minivacanța de Paști și cea de 1 Mai, conform Codului Muncii, românii se vor putea bucura de o nouă minivacanță, în luna iunie. Sunt incluși aici atât angajații de la stat, cât și cei de la privat.

În iunie urmează o nouă minivacanță pentru români

Mai exact, în prima jumătate a lunii iunie urmează o minivacanță de trei zile, cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor: 12, 13  și 14 iunie. Pe lângă acestea, conform calendarului Codului Muncii, ar mai urma minivacanțe de:

  • 1 iunie (miercuri) – Ziua Copilului
  • Adormirea Maicii Domnului pe 15 august (luni) – minivacanță
  • Sfântul Andrei pe 30 noiembrie 2022 și Ziua Națională a României pe 1 decembrie 2022 – miercuri și joi
  • Zilele de Crăciun 25 decembrie şi 26 decembrie – pică duminică şi luni

Ce se întâmplă cu angajații care vor lucra în zilele libere

Unii salariați vor lucra în zilele libere legale menționate. Sunt vizați cei din domenii precum: sănătate, urgențe, presă, alimentație publică, HORECA, poliție, auto sau call center. Tot în Codul Muncii apare că angajatorii sunt obligați să le acorde angajaților compensații sau alte libere. În caz contrar, ei trebuie să le ofere un spor de cel puțin 100%, pe lângă salariu.

„Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie (…).Salariaților care lucrează în unitățile prevăzute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, apare în Codul Muncii.