Home » Știri » Știri sociale » Zilele libere 2022. Când pică sărbătorile nelucrătoare, în România, în noul an

Zilele libere 2022. Când pică sărbătorile nelucrătoare, în România, în noul an

Manolică Anca / 10.12.2021, 16:24
Zilele libere 2022. Când pică sărbătorile nelucrătoare, în România, în noul an

Potrivit Codului Muncii, în România sunt, în prezent, 15 sărbători legale. Legislația în vigoare prevede ca alte eventuale zile libere care s-ar mai putea acorda în 2022 să fie anunțate în primele 15 zile ale anului, în așa fel încât și angajații și angajatorii să își poată planifica din timp activitățile și concediile. Vezi calendarul cu toate zilele libere în 2022.

Zilele libere în 2022

Conform Codului Muncii, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre de Guvern zilele lucrătoare pentru care sunt acordate zile libere, zile care precedă şi/sau succedă zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, dar şi zilele în care se vor recupera orele de muncă neefectuate în cazul angajaților din sistemul bugetar.

Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală de care se bucură anual salariații din România, în 2022 numai nouă vor pica în timpul săptămânii. Restul de 6 zile vor pica în weekend. Cine va fi nevoit să lucreze în zilele de sărbătoare legală vor primi compensații legate de la angajator. Iată care sunt zilele libere în 2022:

  • 1 și 2 ianuarie (sâmbătă și duminică) – Anul Nou
  • 24 ianuarie (luni) – Ziua Unirii Principatelor Române
  • 22 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
  • 24 și 25 aprilie (duminică și luni) – Paștele
  • 1 mai (duminică) – Ziua Muncii
  • 1 iunie (miercuri) – Ziua Copilului
  • 12 și 13 iunie (duminică și luni) – Rusaliile
  • 15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (joi) – Ziua Națională
  • 25 și 26 decembrie (duminică și luni) – Crăciunul

Zile libere și pentru cei din alte culte religioase legale

Și salariații care aparțin altor culte religioase legale, pe lângă cele creștine, vor beneficia de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de acestea. Ele se vor acorda în alte zile decât în cele din lista mai sus menționată sau de concediu de odihnă.

Zilele libere în 2022
Zilele libere în 2022

Prin excepție, în cazul angajaților care țin de cultele creștine, liberele pentru Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care pică pentru fiecare cult în parte. Dacă există situații în care se „dublează” liberele, „dublurile” se recuperează.

„Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”, se arată în Codul Muncii.

Angajatorii care nu acordă zilele libere în 2022 sau compensații legale riscă amenzi de mii de lei

Cum munca în cazul anumitor angajați trebuie să continue și în zilele libere legale, îndeosebi în unitățile de alimentație de publică, unitățile sanitare sau la locurile de muncă în care activitatea este continuă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, Codul Muncii prevede compensația acestor zile.

Așadar, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu vor acorda zile libere, aceștia vor trebui să asigure un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază în conformitate cu munca prestată în programul normal de lucru.

De reținut! Până pe 15 ianuarie 2022, Guvernul trebuie să stabilească prin hotărâre zilele libere suplimentare (dacă este cazul) – așa-numitele „punți” dintre weekend și liberele legale. Sunt șanse ca în 2022 să se facă punte în săptămâna cu Ziua Copilului sau în săptămâna în care se celebrează Sfântul Andrei și Ziua Națională.