Home » Știri » Trei noi zile libere în România. Cine sunt cei care pot beneficia de ele și în ce condiții

Trei noi zile libere în România. Cine sunt cei care pot beneficia de ele și în ce condiții

Cojocaru Cristian / 01.10.2021, 13:45
Trei noi zile libere în România. Cine sunt cei care pot beneficia de ele și în ce condiții

Românii vor putea beneficia de trei noi zile libere, după cum se arată în noua lege publicată în Monitorul Oficial. Află care persoane se încadrează și care sunt condițiile pentru a primi aceste zile libere.

Trei zile libere acordate de către stat românilor

După cum se arată în Monitorul Oficial, Partea I  nr.732 din 26 iulie 2021, Legea nr. 221/2021 vine în completarea Legii nr. 55/2020 cu privire la anumite măsuri de combatere și prevenire a efectelor pandemiei de Covid-19. Potrivit acestei legi, persoanele care se vor vaccina împotriva Covid-19, vor putea beneficia, la cerere, de o zi liberă plătită.

Această zi liberă nu va fi inclusă în durata concediului de odihnă, în cazul salariaților din sistemul public și privat, iar în cazul elevilor și studenților, aceștia vor fi scutiți cu frecventarea cursurilor școlare. Astfel, pentru fiecare doză administrată, aceste persoane vor beneficia de câte o zi liberă de la stat.

Așadar, potrivit acestei legi aflată în vigoare, persoanele care se vor vaccina împotriva Covid-19, vor putea beneficia, la cerere, de următoarele drepturi:

  • o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
  • o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
  • o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.
trei zile libere
Romanii vor primi cate o zi libera platita de la stat pentru fiecare doza de vaccin administrata

Zile libere pentru părinții care merg cu copiii la imunizare

Părinții, la rândul lor vor putea beneficia de pe urma acestei legi, astfel că unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului care are vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități care are o vârstă de până la 26 de ani, vor putea primi o zi liberă plătită, în ziua vaccinării copilului, precum și a persoanei cu dizabilități.

Există și o excepție, astfel că aceste zile libere prevăzute de lege nu vor fi acordate în cazul în care persoanele care fac parte din categoriile anterior menționate vor efectua vaccinul la locul de muncă prin grija angajatorului. Totodată, zilele libere vor fi acordate doar pe baza adeverinței de vaccinare.

În cazul părinților de copii minori sau acelor care au în grijă persoane cu dizabilități în vârstă de până la 26 de ani, companiile angajatoare vor trebui să primească și declarații pe propria răspundere cu privire la faptul că, celălalt părinte nu a solicitat ziua liberă pentru a se putea prezenta împreună cu copilul la vaccinare. În acest caz este obligatoriu ca ziua liberă să coincidă cu ziua în care a fost administrat vaccinul.

Pe de altă parte, în Legea nr.221/2021 nu este prevăzut faptul că ziua liberă va trebui acordată în aceeași zi în care are loc vaccinarea. Această zi liberă va putea fi acordată și ulterior, acest lucru ”pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite” în baza acestui act normativ, care are în vedere asigurarea în condițiile cele mai favorabile pentru ca activitatea să se funcționeze potrivit programului stabilit.