Home » Utile » O nouă minivacanță pentru români, în august 2022. De câte zile libere se vor bucura salariații

O nouă minivacanță pentru români, în august 2022. De câte zile libere se vor bucura salariații

Alexandru Cazacu / 29.07.2022, 13:50
O nouă minivacanță pentru români, în august 2022. De câte zile libere se vor bucura salariații

Veste bună pentru salariații din România. Aceștia se vor putea bucura de o minivacanță în luna august a acestui an. Asta deoarece luni, 15 august, se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, iar potrivit Codului Muncii, aceasta este o zi liberă. Despre câte zile libere este vorba, vă spunem noi în următoarele rânduri.

Minivacanță pentru români, în august 2022

După cum am menționat și anterior, salariații români vor avea o nouă minivacanță în luna august. Mai precis, Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește pe data de 15 august (luni), așa că angajații din România vor avea parte de o minivacanță de trei zile.

În ceea ce privește sărbătorile legale în care salariații români au dreptul la zile libere plătite care au mai rămas în acest an, acestea sunt după cum urmează:

  • luni, 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • miercuri, 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
  • joi, 1 decembrie – Ziua Națională a României;
  • duminică și luni, 25 și 26 decembrie – Crăciunul.

Este, de asemenea, important să menționăm și faptul că, potrivit legislației în vigoare, angajații din România care aparțin altor culte religioase legale, în afară de cele creștine, beneficiază de câte două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele religioase respective. Liberele se acordă în alte zile decât cele menționate mai sus sau de concediu de odihnă.

Excepții, în funcție de data la care sunt celebrate anumite sărbători

Totodată, trebuie să menționăm că pentru salariații care aparțin de cultele creștine, liberele pentru Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt sărbătorite de fiecare cult în parte. De asemenea, în cazul în care se „dublează” liberele, „dublurile” se vor recupera.

Pe de altă parte, angajaților care lucrează „la foc continuu”, cum ar fi cei din unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și din locurile de muncă în care activitatea trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În schimb, dacă din motive justificate, nu se acordă aceste zile libere plătite, acești angajați vor beneficia de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform prevederilor legale.

O nouă minivacanță pentru români, în august 2022
O nouă minivacanță pentru români, în august 2022

Ce prevede Codul muncii

Pe lângă cele 15 zile nelucrătoare în sărbătorile legale, salariații din România mai pot beneficia și de alte zile libere, plătite sau nu. Acestea sunt prevăzute în Codul muncii, în acte normative specifice sau unele reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii, reglementate la nivel local sau aliniate la nivel global.

De exemplu, cel mai comun beneficiu al angajaților din acest punct de vedere este concediul de odihnă. Acesta pornește de la cel puțin 20 de zile libere, iar în afară de acestea fiecare angajator în parte poate acorda în plus zile de concediu.

Cu toate acestea, criteriile în funcție de care angajatorul poate acorda zile libere în plus variază. De exemplu, ele pot fi legate de  vechimea în muncă în cadrul companiei respective. Totodată, în cazul minorilor, a persoanelor cu dizabilități, a nevăzătorilor sau a angajaților care lucrează în condiții deosebite, angajatorii trebuie să acorde zile de concediu de odihnă în plus.