Home » Când, unde, cum » Câți bani câștigă un ofițer SRI în România. Suma pe care o încasează la începutul carierei

Câți bani câștigă un ofițer SRI în România. Suma pe care o încasează la începutul carierei

Cojocaru Cristian / 09.02.2022, 13:14
Câți bani câștigă un ofițer SRI în România. Suma pe care o încasează la începutul carierei

Cu siguranță, mulți dintre români s-au întrebat măcar o dată câți bani câștigă un ofițer al Serviciului Român de Informații din țara noastră. Andrei Oprina, directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI a vorbit despre veniturile pe care le pot încasa cei care lucrează în acest domeniu.

Câți bani câștigă un ofițer SRI în România

După cum spune chiar directorul ITA, salariul pentru un debutant în acest domeniu ajunge la 1.000 de euro. Cu toate acestea, ofițerii debutanți sunt mulțumiți pentru o perioadă de doi, trei ani de zile, însă după aceea „pretențiile cresc”, pe măsură ce apar unele dorințe, fiecare dintre ei având propriile probleme personale.

”1000 de euro pentru un debutant. Ceea ce este interesant acum este că, cam la doi, trei ani de zile, când ei realizează potențialul și realizează ce fac, încep să aibă pretenții, corect, din ce în ce mai mari. De atunci începe greul. Doi, trei ani de zile sunt mulțumiți.

Sunt mulțumiți că au venit în Serviciul Român de Informații, sunt mulțumiți că au venit într-o entitate tehnică de top, sunt mulțumiți că au resurse, că au proiecte interesante, dar, la un moment dat, când încearcă și ei să-și facă o viață, să își cumpere o casă, nu ştiu, sunt foarte multe probleme personale ale fiecăruia, cam după 3 ani de zile încep problemele cu ei”, a explicat Andrei Oprina, la podcastul „Top (ne)Secret”, conform Antena 3.

Calitatea umană este foarte importantă în acest domeniu

Totodată, Andrei Oprina a explicat că în acest domeniu trebuie pus în permanență accentul pe „calitatea umană”, iar „creierele”, după cum susține acesta, pot fi ajutate financiar, deoarece există mecanisme legale din acest punct de vedere.

În ceea ce privește perspectivele salariale pe termen lung, acestea nu pot fi neglijate, chiar dacă cei care se angajează în structura ITA știu de ce vin în cadrul SRI și care este misiunea lor.

„Asta este media pe care o sesizez în momentul de față (n.red. – 3 ani), ceea ce se întâmpla mult mai târziu înainte. Există însă mecanisme, chiar și financiare, legale, prin care putem anumite creiere, cum le spui tu, să le ajutăm un pic mai bine din perspectiva salarială. Deci ne descurcăm din perspectiva asta”, a adăugat Oprina, conform sursei citate.

Ce salariu are un ofițer SRI la începutul carierei
Câți bani câștigă un ofițer SRI la începutul carierei

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a te angaja la SRI

În luna ianuarie a acestui an, cei de la Serviciul Român de Informații au pus la dispoziția celor care își doresc o carieră în această „branșă” Ghidul candidatului. Așadar, dacă ești interesat de un astfel de job, în rândurile de mai jos vei afla ce condiții trebuie să îndeplinești.

Conform ghidului menționat, condițiile pe care candidații trebuie să le îndeplinească sunt următoarele:

  • cetățenie română;
  • domiciliu stabil în România;
  • candidatul nu trebuie să fie în curs de cercetare, urmărire sau judecată sau să fi fost condamnat penal;
  • odată cu încadrarea sa în SRI, candidatul nu trebuie să facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice;
  • candidatul să aibă absolvite studii universitare, cu licență, al unei instituții de învățământ superior acreditată (unele posturi necesită studii post-universitare, în timp ce pentru altele se cer doar studii liceale);
  • din momentul încadrării în SRI, candidatul nu trebuie să participe ca asociat unic sau direct la administrarea ori conducerea unei organizații sau societăți comerciale;
  • de asemenea, candidatul nu trebuie să fie consumator de substanțe stupefiante, psihotrope sau susceptibile a avea efecte psihoactive ori dopante, aflate sub control național ori prevăzute în convențiile internaționale la care România este parte sau să nu fi desfășurat activități ilegale cu astfel de produse.

Pe lângă toate aceste condiții, după încadrare candidații trebuie să fie dispuși să desfășoare activități în orice zonă din țara noastră, în conformitate cu nevoile instituției.