Home » Știri » Știri economice » Cine este șeful SRI și ce avere are. A făcut totul public

Cine este șeful SRI și ce avere are. A făcut totul public

Manolică Anca / 22.12.2021, 13:30
Cine este șeful SRI și ce avere are. A făcut totul public

În anul 2015, Eduard Hellvig devenea șeful SRI și unul dintre cei mai puternici oameni din stat. Până să ocupe această funcție, el a mai fost, pe rând, deputat în Parlamentul României, în Parlamentul European, dar și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. Află ce scrie în declarația de avere a lui Eduard Hellvig, șeful Serviciului Român de Informații

Șeful SRI, director cu rang de ministru

Potrivit site-ului oficial al Serviciului Român de Informații, această instituție este condusă de un director cu rang de ministru, numit de Parlament la propunerea Președintelui României. Acesta este secondat de un prim-adjunct, care ajută în zona de informații-operațiuni, și de trei adjuncți. Cei patru au rang de secretar de stat și sunt numiți de Președintele României, la propunerea directorului Serviciului Român de Informații.

Organismul deliberativ al Serviciului Român de Informații este Consiliul Director, format din directorul Serviciului Român de Informații, prim-adjunctul și adjuncții acestuia, cărora li se alătură șefi ai unor unități centrale și teritoriale. Președintele Consiliului Director este directorul Serviciului Român de Informații.

Eduard Raul Hellvig, șeful Serviciului Român de Informații

La data de 2 martie 2015, Hotărârea nr. 15 a Parlamentului României l-a adus în funcția de director SRI pe Eduard Raul Hellvig, devenind al cincilea șef din istoria instituției. Este absolvent al Facultății de Științe Politice și Administrație Publică în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj în anul 1997, ulterior obținând titlul de doctor în științe politice în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, în 2009.

Eduard Hellvig, șeful SRI
Eduard Hellvig, șeful SRI

A urmat și alte studii în domeniul securității, la Colegiul Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I“ (2005-2006) și a urmat Programul pe probleme de terorism și studii de securitate (PTSS) organizat de Centrul European de Studii de Securitate „George C. Marshall“ din Garmisch-Partenkirchen, Germania (2006).

Între 2004 și 2008 a fost deputat în Parlamentul României, ocupând funcția de secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și membru Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (subcomisia pentru securitate). După ce România a aderat la UE, Hellvig a devenit unul dintre primii europarlamentari ai României.

În anul 2012 a fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, și în urma alegerilor parlamentare de la finalul anului a obținut un nou madat de deputat. A fost vicepreședinte al Camerei Deputaților, între decembrie 2012 și septembrie 2013, membru în Comisia pentru politică externă până în februarie 2013, în Comisia pentru Afaceri Europene, din feb 2013, și în Delegația României la Adunarea Parlamentară a NATO în perioada 20 decembrie 2012 și 3 septembrie 2013.

Ce avere are șeful SRI

Potrivit declarației de avere completată în 2021, Eduard Hellvig deține două terenuri intravilane în Tunari, Ilfov, ambele achiziționate în anul 2017. De asemenea, în această localitate deține și o casă, construită în 2020, de 559 de metri pătrați.

În declarație a mai trecut și o serie de bijuterii, ceasuri și tablouri în valoare de 30.000 de lei, dobândite în anul 2019. În conturile deschise la bancă deține circa 41.500 de lei, iar pentru funcția de șef SRI acesta are un venit anual de 171.515 lei, adică aproximativ 14.292 de lei pe lună.