Home » Politică » Justiție » Care este, de fapt, salariul de bază la SPP. Nu este tocmai cel mai bine plătit loc de muncă, ținând cont de programul aglomerat

Care este, de fapt, salariul de bază la SPP. Nu este tocmai cel mai bine plătit loc de muncă, ținând cont de programul aglomerat

Cojocaru Cristian / 28.08.2021, 11:08
Care este, de fapt, salariul de bază la SPP. Nu este tocmai cel mai bine plătit loc de muncă, ținând cont de programul aglomerat

Chiar dacă mulți cred că salariul celor de la SPP este unul uriaș, având în vedere responsabilitatea pe care o au ofițerii din cadrul instituției, lucrurile nu stau tocmai așa. Aceștia câștigă o sumă mult prea mică raportată la pericolul la care se expun.

Cât ajunge salariul ofițerilor SPP

Un ofițer SPP ajunge să câștige aproximativ 5.000 de lei salariu net lunar, iar acest lucru datorită bonusurilor. Salariul de bază nu este deloc unul mare dacă ne raportăm la responsabilitățile acestuia și pericolul la care este expus. Programul de lucru nu este unul fix, acesta depinzând de cel pe care îl păzește, iar aici pot fi menționați președintele României, Klaus Iohannis sau pe premierul Florin Cîțu.

Un ofițer SPP poate lucra chiar și 7 zile din 7 însă are multe zile libere de-a lungul anului, acestea fiind în număr de 30, potrivit contractului de muncă. Pe vremea când era președinte, Traian Băsescu era cel care le dădea multă bătaie de cap ofițerilor SPP deoarece acestuia îi plăcea să fie expus în mulțime, iar un astfel de lucru este unul periculos.

La fel ca și ofițerii SRI, cei din SPP se pot pensiona după o perioadă de 20 de ani în sistem. Astfel, unii ajung să se pensioneze chiar și la 45 de ani. Din declarațiile de avere depuse de către șeful SPP și șeful SRI reiese că liderul SPP ar avea un salariu dublu față de cel aflat în fruntea SRI.

În declarația de avere a lui Lucian Pahonțu se arată că încasează anual un salariu de 296.652 de lei, ceea ce înseamnă 24.721 de lei lunar. Totodată, acesta a mai primit indemnizații de deplasare în valoare de 9.820 de lei. În tot acest timp, șeful SRI, Eduard Hellvig declara în anul 2019 că primește 12.776 de lei lunar, ceea ce înseamnă 153.312 lei pe an.

salariul spp
SPP a organizat o licitate pentru construirea unui complex multidisciplinar

Complexul de pregătire multidisciplinară pe care SPP vrea să îl construiască

SPP plănuiște să construiască un complex de ”pregătire multidisciplinară/multisectorială” în localitatea Popești-Leordeni din Ilfov. Ofițerii vor putea exersa acolo diferite scenarii de intervenție din timpul misiunilor de asigurare a protecției demnitarilor atât români cât și străini și care va conține inclusiv un poligon de antrenamente pentru ”supraviețuirea în mediul acvatic”.

Proiectul va fi finanțat din fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare. În acest sens SPP a organizat p licitație în scopul atribuirii unui contract de proiectare, execuție, asistență tehnică, asigurare a utilităților și emitere a unui certificat energetic la sfârșitul lucrărilor.

Viitorul complex de pregătire va fi construit pe un teren care se află în proprietatea SPP și are o suprafață de aproximativ 20 de hectare, fiind localizat pe Șoseaua de Centură. Încă din anii ’90, Serviciul de Protecție și Pază are un poligon de exerciții de tragere în Popești Leordeni.

SPP își propune „Reducerea timpilor de intervenție și dobândirea abilităților specifice de intervenție prin edificarea în localitatea Popești Leordeni a unui complex modern de pregătire multidisciplinară/multisectorială, prevăzut cu toate dotările și utilările conexe necesare funcționării acestuia, destinat pentru: (1) pregătirea de specialitate și de tip integrat, a lucrătorilor SPP (pentru diverse scenarii de intervenție pe timpul misiunilor de asigurare a protecției demnitarilor români și străini pe timpul prezenței în România, de asigurare a pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora); (2) punerea la dispoziția altor autorități cu rol principal și secundar, a unor facilități și capabilități suplimentare/complementare de pregătire specifică; (3) edificarea unei capabilități de pregătire integrată, care să permită pregătirea comună, transferul de cunoștințe între autorități, desfășurarea unor exerciții integrate de tip multirisc, atât la nivel de execuție, cât și de comandă a acțiunilor”, se arată în documentația de atribuire a licitației.