Home » Știri » De ce rupe Rusia legătura cu NATO. Acuzații grave

De ce rupe Rusia legătura cu NATO. Acuzații grave

Toader Mihai / 18.10.2021, 17:44
De ce rupe Rusia legătura cu NATO. Acuzații grave

Luni, Rusia a anunțat că își suspendă misiunile de reprezentare la NATO. Ce spun autoritățile ruse despre ruperea legăturii cu Alianța Nord-Atlantică și care este motivul pentru care Rusia a luat această decizie, puteți afla în continuarea acestui articol.

De ce rupe Rusia legătura cu NATO

Mai exact, după ce NATO a retras acreditarea a 8 membri ai misiunii ruse, acuzați de spionaj, autoritățile din Rusia au anunțat că își suspendă misiunile de reprezentare la NATO. Potrivit ministrului rus al afacerilor externe Serghei Lavrov, aceste decizii vor intra în vigoare de la 1 noiembrie, transmite AFP.

”În urma unor măsuri luate de NATO, condițiile de bază pentru conlucrare nu mai sunt întrunite”, a declarat ministrul Serghei Lavrov.

Concret, Rusia va suspenda pentru o perioadă nedefinită atât, misiunea sa de la Bruxelles de pe lângă alianța occidentală, cât și misiunea Alianței Nord-Atlantice găzduită de ambasada Belgiei la Moscova, care are ca scop asigurarea legăturii dintre NATO și Ministerul Apărării din Rusia. Totodată, Lavrov a anunțat că se întrerupe și activitatea biroului de informații al NATO, care ar fi avut misiunea de ”a îmbunătăți cunoașterea și înțelegerea mutuale”.

Motivul pentru care Rusia rupe legătura cu NATO
Motivul pentru care Rusia rupe legătura cu NATO

Anunțul Rusiei vine după acuzațiile de spionaj

La începutul lunii curente, Alianța Nord-Atlantică a retras acreditarea celor 8 membri ai misiunii Rusiei la sediul NATO, care ar fi fost ofițeri de informații nedeclarați ai Rusiei. Aceasta nu este prima decizie de acest fel a Alianței. În 2018, NATO a luat o decizie asemănătoare, expulzând șapte diplomați ruși în urma atacului cu Noviciok (agent neurotoxic) asupra lui Serghei Skripal și a fiicei sale, în Salisbury, Marea Britanie.

Ba chiar mai mult de atât, Alianța Nord-Atlantică a respins nu mai puțin de trei solicitări de acreditare și micșorat numărul delegaților ruși la 20. Cu toate acestea, Kremlinul a respins acuzațiile referitoare la implicarea sa în atacul împotriva lui Skripal. Înainte de excluderea din 2018, delegația diplomatică a Rusiei era de limitată la maxim 30 de membri, ca răspuns la intervenția Kremlinului în Ucraina, potrivit Agerpres.

Acuzațiile lansate anterior de secretarul general al NATO

Aflat la Lisabona pentru participarea la Adunarea Parlamentară la care erau prezenți reprezentanții a 30 de țări membre a Alianței Nord-Atlantice, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut Rusia responsabilă pentru noile tensiuni. De asemenea, el a justificat retragerea trupelor NATO din Afganistan și a explicat totodată de ce nu consideră China a fi un inamic. Potrivit lui Stoltenberg, relația NATO cu Rusia nu este una dintre cele mai bune.

”Relația NATO cu Rusia se află la un nivel scăzut, pentru că am asistat, de-a lungul multor ani, la deteriorarea acesteia. Regret acest lucru și am acționat serios pentru consolidarea dialogului cu Rusia, dar ceea ce vedem este o Rusie care a folosit forța militară împotriva unui vecin – Ucraina – și se află în continuare acolo; vedem, de asemenea, atacuri cibernetice și servicii secrete rusești care se amestecă în procesele noastre democratice; atacuri asupra organizației pentru interzicerea armelor chimice; atentatul la adresa lui Skripal la Salisbury …”, a declarat secretarul general al NATO, potrivit evz.ro.