Home » Știri » Știri economice » Ce avere are Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, și ce acuzații grave îi aduc magistrații

Ce avere are Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, și ce acuzații grave îi aduc magistrații

Manolică Anca / 02.04.2021, 15:06
Ce avere are Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, și ce acuzații grave îi aduc magistrații

Medic de profesie la bază, fostul primar al Capitalei a reușit să adune o avere considerabilă în anii în care a ocupat  funcții de conducere, atât în domeniul medical, cât și în politică. Iată ce avere are Sorin Oprescu și ce acuzații grave îi aduc magistrații în procesul în care este acuzat de fapte de corupție.

Ce avere are Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei

Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei, este în prezent șeful Secției de Chirurgie Generală IV de la Spitalul Universitar din București. Cu toate că a fost demis din funcția de șef de secție în iunie 2020, după ce a fost filmat că a încălcat regulile de protecție în timpul unui raport de gardă, în perioada pandemiei de coronavirus, pe 14 octombrie 2020, Tribunalul București a anulat această decizie. În trecut, a ocupat și funcția de director al acestui spital.

Ce avere are Sorin Oprescu. Fostul primar al Capitalei este proprietarul unui teren în localitatea Ciolpani, pe care a ridicat o casă de 480 de metri pătraţi. Mai deține un teren de 500 de metri pătraţi în Predeal şi un apartament de 172 metri pătraţi în Bucureşti. De asemenea, Sorin Oprescu deţine obiecte de artă în caloare de 57.000 de euro, obiecte de cult de 9.000 de euro, bijuterii, ceasuri şi aparate electronice de 25.000 euro.

Sorin Oprescu este, în prezent, șeful Secției de Chirurgie Generală IV de la Spitalul Universitar din București
Sorin Oprescu este, în prezent, șeful Secției de Chirurgie Generală IV de la Spitalul Universitar din București

În cea mai recentă declaraţie de avere se menţionează conturi de peste 156.000 de lei si 32.800 de dolari, plus două contracte de cesiune care-i aduc peste 600.000 de lei şi 20.500 de euro. La acestea se adaugă salariul de șef de secție la spital și acțiunile pe care le deține la o firmă medicală, alături de fiul său.

Ce acuzații grave îi aduc magistrații în proces

Procesul de corupție în care este implicat Sorin Oprescu, a intrat în linie dreaptă. Joi, 1 aprilie, a avut loc confruntarea finală dintre acuzare și apărare, DNA solicitând pedepse maxime pentru Sorin Oprescu, la toate capetele de acuzare, respectiv luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional.

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, din care a făcut parte şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care voiau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice, aflate în subordinea primarului, trebuiau înapoieze o parte din profitul brut realizat. Pe 5 septembrie 2015, fostul primar general al Capitalei a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, directorul Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti. Acești bani, spune DNA, ar proveni din acte de corupţie.

Procurorii solicită pedepse maxime pentru toate cele patru acuzații
Procurorii solicită pedepse maxime pentru toate cele patru acuzații

Procurorii solicită pedeapsa maximă

Inițial, Oprescu a fost condamnat la 5 ani și 4 luni închisoare dar în prima decizie, judecătoarea făcuse o „încâlceală” matematică și îi ieșiseră numai 4 ani și 4 luni. Mai apoi, procurorii DNA au intervenit din nou și au transmis instanței de apel că, deși corectată, pedeapsa este prea mică. Joi, 1 aprilie 2021, procurorul de ședință a cerut ca pedepsele să fie orientate spre maximum, astfel că fostul edil riscă dublarea ori triplarea pedepsei inițiale.

Mai mult, aceștia cer și confiscarea sumelor de bani găsite acasă la percheziții, nu numai a celor 25.000 de euro despre care se spun că ar fi primiți drept mită. Oprescu susține că i-a obținut de la tatăl său. O decizie finală urmează să fie luată în câteva săptămâni.