Home » Când, unde, cum » Ce animale sălbatice trăiesc în România. 22 de specii care se găsesc în munții și câmpiile din țară

Ce animale sălbatice trăiesc în România. 22 de specii care se găsesc în munții și câmpiile din țară

Manolică Anca / 09.04.2022, 13:35
Ce animale sălbatice trăiesc în România. 22 de specii care se găsesc în munții și câmpiile din țară

Cu munți înconjurați de câmpii, platouri și păduri mixte de toate tipurile, unele părți ale României sunt ca un portal înapoi în timp către o Europă mai curată, neatinsă de mâna omului. Aici se găsesc multe mamifere prădătoare mari, păsări migratoare și multe specii aflate pe cale de dispariție. Haide să le descoperim împreună.

Ce animale sălbatice trăiesc în România

România are un total de 14 parcuri naționale în care trăiesc unele dintre cele mai impresionante animale sălbatice din țară. Călimani, situat în partea de nord a României, conține cel mai mare complex vulcanic din Munții Carpați. Acesta adăpostește, de asemenea, unele dintre cele mai populare animale sălbatice, inclusiv lincși, bursuci și urși.

Delta Dunării, care se leagă de Marea Neagră în est, este cel mai mare parc național al țării și una dintre cele mai bine conservate zone de pe continent. Este un loc bun pentru a observa păsările migratoare, caii sălbatici și alte animale neobișnuite.

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, situat în sud-vestul țării, în apropierea graniței cu Serbia, are urși bruni, bursuci, martori de piatră și o mulțime de păsări de pradă. Parcul Național Ceahlău, situat în partea de nord-est a lanțului Munților Carpați, este o destinație populară pentru drumeții.

Acesta conține multe păsări impresionante, printre care barza neagră, rollerul european și vulturul auriu. Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș, aflat în apropiere, este o altă destinație de drumeție populară pentru iubitorii de animale sălbatice. Acesta are multe tipuri diferite de lupi, urși, reptile, căprioare, bufnițe și vulpi.

Râsul carpatin
Râsul carpatin

Specii care se găsesc în munții și câmpiile din țară

Pădurile, munții și câmpiile din România reprezintă încă un mediu propice pentru numeroase animale sălbatice. Iată o listă cu doar câteva dintre acestea:

  1. Ariciul – se regăsește cu precădere în zonele umede, la câmpie, deal şi munte. Locuieşte în păduri de foioase, tufişuri, mărăcinişuri sau în Delta Dunării, în zonele înalte.
  2. Broasca țestoasă de apă – cunoscută și ca țestoasă europeană sau țestoasă de baltă, aceasta trăiește în bălți și lacuri, dar și în apele curgătoare cu un curent slab. Are o prezență destul de sinuoasă în România, fiind reprezentată cel mai bine în Delta Dunării. La momentul actual este o specie protejată, fiind afectată foarte mult de dispariția habitatului.
  3. Bursucul – trăieşte în regiunile cu păduri dese.
  4. Capra Neagră – specie pe cale de dispariție, aceasta trăieşte în regiunile înalte din munţii Carpaţi.
  5. Castorul – din păcate, în ultimii ani nu au mai putut fi identificate exemplare ale acestei specii. Ei trăiau în toată ţara, iar în prezent se încearcă repopularea în judeţul Braşov.
  6. Căprioara – se regăsește de regulă în toate zonele carpatice, nu doar în masivele montane
  7. Cerbul – cerbul carpatin și cerbul lopătar sunt cei mai mari ierbivori din România. Asemănătos căprioarelor, și aceste specii se regăsesc în toate zonele carpatice, nu doar în masivele montane.
  8. Chițcanul de apă – preferă pâraiele și râurile cu apă curată și curgere lentă.
  9. Dihorul – în România există doar două, care trăiesc doar în Dobrogea: dihorul de stepă şi dihorul pestriţ.
  10. Hârciogul – se regăsește de regulă în regiunile de șes sau munte cu climă uscată, sau semiuscată.
  11. Iepurele de câmp – se întâlnește în foarte multe zone din România, începând din Delta Dunării şi chiar până la munte. Cu toate acestea, preferă cel mai mult zonele de câmpie, camuflându-se foarte bine în aceste arii.
  12. Lupul – dacă cu ani în urmă era unul dintre cele mai des întâlnite animale sălbatice din România în toate zonele țării, astăzi ei se regăsesc doar în zonele montane, foarte rar mai coborând în păduri dese.
  13. Nevăstuica – unul dintre animalele sălbatice răspândite în toată Europa, în aproape toate formele de relief. Nu îi plac spaţiile deschise, iar exemplarele de la câmpie staut pe malurile apei.
  14. Pisica sălbatică – se regăsește în zonele de deal cu păduri liniştite, în Delta Dunării sau în zone montane joase.
  15. Popândăul – este întâlnit frecvent în zonele de câmpie.
  16. Porcul mistreț – trăiește mai ales în păduri, și se regăsește peste tot, începând din Delta Dunării și până în Carpaţi.
  17. Râsul – altă specie pe cale de dispariție. Chiar și când numărul exemplarelor era mai mare, acesta era unul dintre cele mai discrete animale din țară.
  18. Ursul brun – cel mai mare animal sălbatic din România. Se regăsește în multe zone muntoase din țară.
  19. Veveriţa – populează atât păduri de confiere, cât şi pe cele de foioase. Însă ea poate fi întâlnită și în multe parcuri din orașe.
  20. Vidra – mamiferul acvatic se întâlnește cu precădere în Delta Dunării.
  21. Vulpea – unul dintre cele mai des întâlnite animale sălbatice din România, care trăiește în majoritatea zonelor din țară.
  22. Zimbrul – un alt animal sălbatic pe cale de dispariție. Multe specii se regăsesc acum în arii protejate de lege.