Home » Când, unde, cum » Ce animale trăiesc în Madagascar. Specii unice în lume. Sunt surprinzătoare prin dimensiunea sau culoarea lor. FOTO

Ce animale trăiesc în Madagascar. Specii unice în lume. Sunt surprinzătoare prin dimensiunea sau culoarea lor. FOTO

Manolică Anca / 22.02.2022, 12:36
Ce animale trăiesc în Madagascar. Specii unice în lume. Sunt surprinzătoare prin dimensiunea sau culoarea lor. FOTO

Madagascar este o țară insulară, situată în largul coastei de est a Africii, în Oceanul Indian, a patra insulă ca mărime din lume. Este un loc care stârnește curiozitatea tuturor, unde natura a evoluat în propriul ritm și după propriile reguli. Descoperă cele mai reprezentative animale care trăiesc în această uriașă națiune insulară, Madagascar.

Specii de animale unice în lume, care trăiesc în Madagascar

Întinsă pe suprafață enormă de aproape 600.000 de kilometri pătrați și, cu atât de mult teren, nu este de mirare că Madagascar are un teren și habitate atât de diverse și distincte. De la lanțuri muntoase vulcanice și înălțimi centrale la păduri tropicale în est, stânci uscate de gresie în vest și păduri carstice bizare în nord, toate găzduiesc o mulțime de specii de animale deosebite.

  • Fossa

Fossa
Fossa

Fossa (Cryptoprocta ferox) este cel mai mare carnivor nativ din Madagascar. Este cam de mărimea unui câine mic sau a unei pisici mari și seamănă cu ambele. Mai mult de jumătate din dieta lor constă în lemuri și uneori pot fi găsiți căutând resturi în containere, în special în rezervația Kirindy.

  • Gărgărița girafă

Ce animale trăiesc în Madagascar. Gărgărița girafă
Ce animale trăiesc în Madagascar. Gărgărița girafă

Trachelophorus giraffa, cu o dimensiune de doar 2,5 centimetri, este unul dintre cei mai rari gândaci din lume. Deși ambele sexe au acest ciudat gât articulat, cel al masculului este de trei ori mai mare decât cel al femelei (un instrument bun în confruntările cu alți masculi). Majoritatea părților corpului său sunt negre, după cumse poate vedea în fotografie, dar are o carapace roșie care îi acoperă aripile.

  • Specii de animale care trăiesc în Madagascar. Broasca roșie

Broasca Roșie / sursă foto: Lookphotos
Broasca Roșie / sursă foto: Lookphotos

Sau Broasca de tomate este un amfibian endemic din Madagascar, colorat în nuanțe vii de roșu sau portocaliu. Femelele tind să fie mai mari și mai viu colorate decât masculii. Sunt foarte mici (aproximativ 6,5 centimetri), dar se apără bine. Secretă un mucus otrăvitor prin porii lor care îi descurajează pe prădători.

  • Coua

Specii de animale care trăiesc în Madagascar. Coua
Specii de animale care trăiesc în Madagascar. Coua

Acest gen de păsări este cunoscut sub numele de cucuvele și poate fi găsit doar în Madagascar și în insulele din jur. Parte din familia cucilor, aceste păsări au o piele albăstruie, fără pene în jurul ochilor, ca un petic oval, și cozi lungi și late. Sunt curioase și neliniștite. De obicei, au o lungime de 48-50 de centimetri, iar femelele tind să fie puțin mai mari.

  • Specii de animale care trăiesc în Madagascar. Gecko cu coada frunză

Gecko cu coada frunză
Gecko cu coada frunză

Acest gecko care trăiește în copaci (Uroplatus henkeli) se găsește pe Insula Nosy, Madagascar. La fel ca și alte creaturi fascinante din această țară, aceste geckos sunt considerate maeștri ai camuflajului, datorită capacității lor de a se confunda cu mediul înconjurător. Aceștia pot crește până la 28 de centimetri lungime.

  • Madagascar Pochard

Madagascar Pochard
Madagascar Pochard

Aythya innotata este singura rață care se scufundă pe insulă. Este una dintre cele mai mari specii din lume, iar populația sa este atât de limitată încât se credea că a dispărut până când a fost inițiat un program de reproducere în 2006. Sunt aproximativ 100 de indivizi.

  • Specii de animale care trăiesc în Madagascar. Lemurul

Specii de animale care trăiesc în Madagascar. Lemurul
Specii de animale care trăiesc în Madagascar. Lemurul

Aceste primate destul de ciudate sunt foarte răspândite în Madagascar. Există peste 100 de specii diferite, de la cel mai mic, lemurul pigmeu, care cântărește doar 3 grame, până la cel mai mare, lemurul Indri, care poate cântări peste 12 kg. Lemurul pitic cu coadă plată este singura primată care realizează o stare combinată de hibernare și toropeală pentru o perioadă îndelungată, atunci când apa este rară.

  • Șarpele Langaha madagascariensis

Langaha madagascariensis
Langaha madagascariensis

Langaha madagascariensis este, de asemenea, endemic în Madagascar. Este ușor de identificat datorită capului său plat, în formă de frunză. Poate crește până la aproape un metru lungime. Nu sunt mortale pentru oameni, având o dietă bazată pe șopârle și alte animale mici.

  • Fluturele cometa

Fluturele cometa
Fluturele cometa

Fluturele cometa (Argema Mittrei) sau fluturele lunii din Madagascar este un o specie din pădurile tropicale din Madagascar, cu o anvergură impresionantă a aripilor de 20 de centimetri și o coadă de 15 centimetri. Este unul dintre cei mai mari fluturi din lume, cu o formă foarte specială. Sunt insecte nocturne care nu trec neobservate nici ziua, nici noaptea.