Home » Life & Style » 10 animale care hibernează în sezonul rece. Nu numai urșii hibernează. Cât durează de fapt această perioadă

10 animale care hibernează în sezonul rece. Nu numai urșii hibernează. Cât durează de fapt această perioadă

Manolică Anca / 08.02.2022, 09:12
10 animale care hibernează în sezonul rece. Nu numai urșii hibernează. Cât durează de fapt această perioadă

Atunci când vine vorba de animale care hibernează în sezonul rece, primul care ne vine în minte este probabil ursul. În mentalul comun, majoritatea oamenilor se gândesc imediat la urși. Dar ei sunt doar o specie de mamifere care se înghesuie în vizuini sau dorm în timpul iernii. Mai există și altele. Descoperă-le în lista de mai jos și află mai multe despre ele.

Ce este mai exact hibernarea?

Mulți dintre noi ne imaginăm hibernarea cu imaginea unor animale care se înghesuie într-un loc întunecat, liniștit și confortabil și dorm liniștite timp de câteva luni până la revenirea primăverii. Însă nu este chiar așa. Animalele care hibernează intră, de fapt, într-o stare de inactivitate prin: încetinirea ritmului cardiac și a respirației și scăderea temperaturii corpului și a metabolismului.

Toate acestea înseamnă că pot supraviețui perioade lungi de timp fără să mănânce, dar trebuie să se ridice din când în când pentru a se hrăni și a-și face nevoile. Hibernarea prezintă riscuri, deoarece dacă un animal nu poate stoca suficientă grăsime sau nu poate găsi suficientă hrană după ce se trezește, este posibil să nu supraviețuiască. Iar dacă o creatură care hibernează se trezește prea devreme, își poate arde rezervele de grăsime prea repede și poate muri.

Animale care hibernează în sezonul rece

1. Veverița de pământ arctică

Poate cea mai uimitoare dintre speciile care intră într-un somn adânc atunci când temperaturile scad prea mult este veverița de pământ arctică. Pentru hibernare, veverițele arctice se îngroapă aproape un metru în pământ, fiind acoperite de un strat izolator de zăpadă și supraviețuiesc prin reducerea metabolismului și a temperaturii corpului la cea mai scăzută temperatură corporală cunoscută pentru un mamifer în hibernare: -2.7°C.

Veverițele de pământ arctice pot hiberna până la opt luni, dar își măresc rata metabolică și temperatura corpului pentru perioade de 12-14 ore la fiecare 20 de zile. De ce această pauză? Oamenii de știință bănuiesc că ar putea avea nevoie să se încălzească pentru a reface sau elimina substanțele care au fost epuizate sau acumulate în timpul hibernării.

2. Animale care hibernează în sezonul rece. Lemurul

Lemurul pitic cu coadă plată este singura primată care realizează o stare combinată de hibernare și toropeală pentru o perioadă îndelungată. Endemică în Madagascar, această lemuriană hibernează în timpul sezonului uscat, când apa este rară. Este de natură nocturnă, iar în timpul hibernării își scade temperatura și își mărește ritmul cardiac.

3. Melcii

Dar nu toți. Se atașează de o suprafață, se acoperă cu pelicula lor și, sub această mantie vâscoasă, care este sigilată cu un strat uscat de mucus numit epipragma, așteaptă sfârșitul iernii. Ei fac acest lucru doar atunci când vremea este extremă. În funcție de specie, melcii pot hiberna timp de mai multe luni.

4. Ariciul

Aricii adoră să construiască cuiburi din iarbă, frunze și paie, adesea sub pământ. Și, bineînțeles, pentru a se pregăti pentru hibernare, aricii mănâncă cât de mult pot în timpul toamnei pentru a acumula rezerve bune de grăsime pentru iarnă. Mănâncă toți gândacii, omizile și viermii de pământ pe care îi găsesc.

Animale care hibernează în sezonul rece. Ariciul
Animale care hibernează în sezonul rece. Ariciul

Apoi caută un loc liniștit pentru a se odihni în următoarele câteva luni, folosind toate materialele și ascunzătorile pe care le pot găsi. Dacă se găsesc în zonele urbane, se pot instala în bușteni, în grămezile de compost sau sub magaziile din grădină.

5. Animale care hibernează în sezonul rece. Șarpele

Reptilele, cum ar fi șerpii și șopârlele, atunci când vine vremea rece, caută o vizuină nefolosită și se bagă în ea pentru a aștepta scăderea temperaturilor, deoarece au sânge rece (temperatura corpului lor este controlată de mediu). Ca și în cazul broaștelor țestoase, acest tip de hibernare se numește brumare.

Durata acestei hibernări depinde de locul în care se află habitatul lor, variind de la câteva luni la câteva săptămâni. În timpul brumării, șerpii au perioade de veghe în care ies din locul de odihnă pentru a se hidrata.

6. Insecte

Nu toate albinele hibernează, dar bondarii o fac. Regina albinelor se îndoapă cu polen și nectar pentru a stoca grăsime înainte de a se îngropa adânc în sol la începutul toamnei pentru a se pregăti pentru iarnă. Aceștia pot sta acolo până la nouă luni.

În ceea ce privește fluturii, majoritatea speciilor iernează în stadiul de larvă, dar unele hibernează ca adulți, cum ar fi fluturele păun. Acestea își stabilesc „casa” în structurile exterioare, cum ar fi șoproanele și clădirile agricole, și intră în repaus atunci când vremea se răcește.

7. Animale care hibernează în sezonul rece. Marmota

Majoritatea speciilor de marmotă care trăiesc în Alaska, de exemplu, tind să hiberneze în grupuri familiale în grămezi de pietre sau în câmpuri de bolovani. Își izolează vizuinele stâncoase cu zăpadă și frunze uscate și așteaptă să revină vremea bună.

Marmota
Marmota

Perioada de hibernare poate dura până la cinci luni, timp în care pierd un sfert din greutatea corporală. În timpul acestei stări, ritmul cardiac scade de la 80-100 de bătăi pe minut la doar 5-10 bătăi, temperatura corpului scade de la 99 la 37°C, iar respirația încetinește dramatic de la 16 respirații pe minut la doar 2.

8. Iepurele

Pe lângă lipsa hranei și a adăpostului în timpul iernii, mamiferele mici, cum ar fi iepurii, șobolanii și șoarecii, trebuie să se confrunte cu o pierdere mai rapidă de căldură din cauza raportului mai mare dintre suprafață și volum și a blănii lor scurte și subțiri. Astfel, în loc să hiberneze efectiv, ei intră în „letargie”, care este practic o stare de inactivitate, dar mult mai scurtă.

9. Animale care hibernează în sezonul rece. Lilieci

Unii lilieci hibernează, în special cei din zonele mai nordice, unde insectele sunt rare în timpul iernii. Aceștia se bagă în peșteri, cavități din copaci, fântâni, mine vechi sau chiar în poduri. La fel ca urșii, liliecii stochează grăsime corporală înainte de a începe să încetinească pentru a economisi energie și, în timpul hibernării, pot supraviețui cu doar câteva grame de grăsime stocată timp de cinci până la șase luni.

Dar liliecii intră într-un somn adânc de hibernare, cu un ritm cardiac de doar zece bătăi pe minut (în mod normal, ei au aproximativ 300-400 de bătăi pe minut). Temperatura corpului lor este cu câteva grade peste temperatura aerului. Este ca și cum s-ar „deconecta” complet atunci când vine iarna.

10. Țestoasele

Broaștele țestoase din genul Terrapene sunt, ca și reptilele, endotermice, ceea ce înseamnă că nu își pot produce propria căldură corporală și primesc căldură din mediul înconjurător. Pentru a economisi energie, broaștele țestoase cu carapace au o stare numită brumare care, la fel ca și hibernarea, reprezintă o perioadă de inactivitate în timpul iernii.

Cu toate acestea, spre deosebire de hibernare, ea nu implică somnul. De obicei, sapă o groapă bună și rămân acolo timp de trei-patru luni. Activitatea lor scade și trebuie să mănânce mai puțin. Deci da, broaștele țestoase hibernează, deși nu toate speciile (broaștele țestoase cu pete, broaștele țestoase rusești, broaștele țestoase de lemn și broasca țestoasă de cutie menționată mai sus).