Home » Cum să faci orice » Cum se construiesc stupii de albine și ce lemn trebuie să folosești

Cum se construiesc stupii de albine și ce lemn trebuie să folosești

Ileana Mladinoiu / 27.08.2021, 10:43
Cum se construiesc stupii de albine și ce lemn trebuie să folosești

Construirea propriului stup de stup este o provocare total realizabilă, cu condiția să aveți echipamentul potrivit și abilitățile necesare.

Tot ce trebuie să știi despre stupii de albine

Componentele stupului depind de tipul de stup pe care l-ați ales. De exemplu, stupii egipteni folosiți cu câteva mii de ani în urmă erau cilindrici și nu erau diferiți foarte mult de cei găsiți în ținuturi mai izolate ale țării, in zilele noastre.

Stupii tradiționali utilizați în prezent în Anatolia sunt încă cilindri orizontali.

După ce imperiul egiptean a intrat în declin, imperiul grecesc a devenit o mare putere. Pentru egipteni apicultura reprezenta o artă importantă și sofisticata, iar grecii i-au adus puține schimbări. Stupii erau orizontali, alungiți și aproximativ cilindrici.

Erau făcuți din lut, lemn, nuiele si arbore de plută.

Există descrieri clare ale celor nouă materiale din care erau facuti stupii: lut, cărămizi, bălegar, bușteni, scânduri din lemn, tulpini de fenicul, nuiele împletite, arbore de plută. Erau orizontali și aveau dimensiunile de 30 X 30 X 90 cm.

În America Centrală, populația maya practica în mod tradițional apicultura, în stupi orizontali, cu albine care nu înțepau, din specia Melipona beecheii. Săpăturile arheologice din 1970 au scos la iveală stupi folosiți în urmă cu câteva secole care se asemănău foarte mult cu cei folosiți în prezent.

Stupii verticali

În nordul muntilor Alpi și în Caucaz erau utilizați bușteni așezați vertical, în unele zone existând chiar și o ușă laterală. Administrarea stupinei este mult mai restrictivă în cazul utilizării stupilor verticali comparativ cu stupii orizontali de la care mierea putea fi extrasă ușor fără a fi nevoie ca albinele sa fie omorâte.

În cazul stupilor verticali care nu aveau prevăzută o ușă laterală, albinele erau cel mai adesea omorâte prin asfixiere sau prin afumare cu sulf.

Apicultorii din Anglia erau sfătuiți să ierneze stupi de greutate medie, iar mierea era recoltată de la stupii grei și de la cei ușori. Metodele de extractie a mierii utilizate în jurul anului 1500 nu mai necesitau omorârea albinelor.

Deasupra sau dedesubtul stupului se utiliza o extensie în care albinele adunau mierea sau în timpul culesului albinele erau dirijate înspre un alt stup în care colectau mierea.

Stupi de albine
Stupi de albine

Cum se construiesc de fapt stupii de albine

De exemplu, un stup Dadant va necesita mai multe cadre, iar dimensiunile sale sunt predefinite.

În orice caz, a vă crea propriul stup este relativ simplu .Cu toate acestea, există câteva condiții de bază de respectat care vor garanta funcționalitatea întregului.

De ce echipament veți avea nevoie

Pentru acoperiș, veți avea nevoie de plăci de 55 cm lungime, 7 cm lățime, plăci de 46 cm aceeași lățime, placaj de 55 cm lățime de 49 cm, cuie și capse.

Pentru înălțimea lui, veți avea nevoie de scânduri lungi de 50 de cm, cu o lățime de 17 cm, grosime 2,5 cm, scânduri lungi de 38 de cm, lățime de 17 cm și 2,4 cm grosime, cuie de 70 și un raft.

Pentru corp, veți avea nevoie de aceleași dimensiuni ale scândurilor ca și cele utilizate pentru ascensiune.

Pentru partea de sus, veți lua un panou de 56 cm lățime, 43 cm grosime, două șipci fiecare de 3,8 cm lungime și 2,4 cm grosime, șuruburi pentru lemn, cuie, o grilă metalică și benzi de 50 x 24 x 15.

Pentru capacul cadrului, luați un panou dur.

Etape de fabricație

Începeți prin a face acoperișul stupului prin fixarea plăcilor de placaj.

Acoperiți întregul cu tablă și puneți polistirenul ca izolație în interior.

Apoi continuați cu asamblarea părților pentru mărire.

Mergeți în sus asamblând plăcile lungi care vor face laturile lungi.

Treceți la asamblarea scândurilor. Conectați pur și simplu cele două blocuri și utilizați raftul pentru a poziționa corect cadrele. Asamblarea plăcilor pentru corp se face în același mod.

Alte recomandări prețioase

Cu placi mai ușoare, veți avea mai mult spațiu de manipulare. Aveți grijă să folosiți numai lemn netratat, nevopsit, pentru a proteja sănătatea albinelor.

În cele din urmă, gândiți-vă la reglementările în vigoare pentru  construirea unui stup. Declarați stupii autorităților, solicitând o autorizație de la primărie.

Asigurați-vă că locul ales pentru plasarea stupilor nu deranjează vecinii.

Faceți o declarație anuală către primărie în conformitate cu cerințele Legii 2009-967 din 3 august 2009, respectând distanțele menționate în reglementările în vigoare:

  • la cel puțin 5 m de proprietățile învecinate;
  • la cel puțin 10 m de drumurile publice;
  • la cel puțin 100 m de spitale și școli.

Pentru a vă construi mai bine stupul, optați pentru scânduri din conifere, cum ar fi brad sau molid, deoarece sunt ușoare și, prin urmare, lesne de manevrat.

Utilizați carbonilul în locul vopselei pentru finisarea exteriorului stupului. Faceți o canelură de 12 x 2 pe tablă înainte de a plasa șipci.

Pentru a preveni apropierea furnicilor de stupi, stropiți interiorul acoperișului cu sulf de flori înainte de a-l izola. De preferat este o pânză de pânză pentru capacul cadrului, deoarece se desprinde cu ușurință.