Home » Life & Style » Timp liber » De ce nu expiră mierea niciodată. Explicația nebănuită a acestui aliment special

De ce nu expiră mierea niciodată. Explicația nebănuită a acestui aliment special

Alexandru Cazacu / 11.08.2021, 08:39
De ce nu expiră mierea niciodată. Explicația nebănuită a acestui aliment special

Încă din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosită atât ca aliment, cât și pentru tratarea diferitelor afecțiuni, fiind apreciată pentru proprietățile sale antiinflamatoare, antibacteriene și antiseptice. Ba chiar mai mult de atât, mierea poate fi consumată chiar și după câteva milenii. Dar totuși, de ce nu expiră mierea de albine? Ei bine, acest lucru îl veți afla în continuarea acestui articol.

De ce nu expiră mierea de albine

Pe lângă artefactele neprețuite, arheologii au găsit în mormintele faraonilor din Egiptul Antic și recipiente cu miere de albine, vechi de câteva milenii. Surpriza cercetătorilor a fost atunci când au observat că aceasta era perfect conservată chiar dacă avea câteva de mii de ani.

Știați că există câteva alimente care, teoretic, nu au termen de expirare? Mai exact, este vorba despre sare, zahărul sau orezul uscat. Cu toate acestea, un preparat din orez vechi de câteva zeci de ani s-ar putea să nu fie tocmai foarte gustoasă, însă mierea veche de o mie de ani ar putea avea același gust ca și cum ar fi produsă în urmă cu o zi.

Ba chiar mai mult de atât, longevitatea acestui produs natural îi conferă și unele proprietăți medicale, care nu pot fi găsite la alte alimente rezistente. Cel mai probabil, vă întrebați acum de ce este mierea atât de rezistentă.

Mierea de albine este comestibilă și după mii de ani

Ei bine, pentru a produce mierea, albinele au nevoie de nectarul bogat în zahăr și de polen. Aceste două substanțe se numără printre cele mai importante surse de nutrimente pe care natura ni le oferă. Așadar, albina extrage nectarul din floare păstrat într-un sac special unde se amestecă cu alte enzime, transformându-i compoziția chimică. Asta face ca nectarul să fie mai potrivit pentru depozitarea pentru o perioadă mai lungă.

În primul rând, mierea este de fapt un zahăr, iar zaharurile sunt higroscopice. Adică în starea lor naturale acestea conțin foarte multă apă, însă pot trage foarte ușor umezeala dacă sunt lăsate nesigilate. Cu toate acestea, în forma sa naturală, mierea de albine are o umiditate scăzută. Așadar nu sunt foarte multe bacterii sau microorganisme care pot supraviețui foarte mult timp într-un borcan cu miere încât să o altereze. Evident vorbim de mierea naturală.

De ce nu expiră mierea de albine niciodată
De ce nu expiră mierea de albine niciodată

Mierea de albine poate fi păstrată pentru o perioadă extrem de lungă de timp

Așadar, mierea de albine nu are termen de expirare și poate fi păstrată o perioadă foarte lungă, atâta timp cât este produsă natural și este păstrată în condiții favorabile sigilată și fără a fi expusă la aer și umiditate, potrivit clickpentrufemei.ro

După cum am menționat și anterior, încă din vremuri de mult apuse, beneficiile mierii au fost apreciate și consemnate în mai multe izvoare antice. Fiind un simbol al regalității și adorată de faraonii din Egiptul Antic, albina apărea adesea în hieroglifele egiptene. De asemenea, preparatele cu miere de albine serveau drept ofrandă zeilor atât la egipteni, cât și la greci și romani. Totodată, mierea era un ingredient ce se folosea în procesul de îmbălsămare.