Home » Când, unde, cum » Cum se făcea testul de sarcină în Egiptul Antic. Metoda simplă, cu două ingrediente, avea o precizie de 70%

Cum se făcea testul de sarcină în Egiptul Antic. Metoda simplă, cu două ingrediente, avea o precizie de 70%

Manolică Anca / 29.06.2021, 13:14
Cum se făcea testul de sarcină în Egiptul Antic. Metoda simplă, cu două ingrediente, avea o precizie de 70%

Astăzi poți să afli foarte ușor dacă ești însărcinată sau nu. Tot ce trebuie să faci este să mergi la o farmacie, să cumperi un test, să îl faci și în doar câteva minute afli deja rezultatul. Simplu și rapid. Însă, te-ai întrebat vreodată cum făceau femeile din trecut să afle dacă urmează să fie sau nu mame? Știm cum toții că posibilitățile de atunci erau limitate, însă acest lucru nu le-au împiedicat să născocească tot felul de metode inedite. Iată cum se făcea testul de sarcină în Egiptul Antic.

Cum făceau femeile testul de sarcină în Egiptul Antic

Cu toate că testele de sarcină aparțin erei moderne, se pare că s-a dovedit că primele modalități de aflare a unei sarcini au existat încă din Egiptul Antic. Deși astăzi am putea lua în derâdere această practică, cel puțin bizară, ei bine, pentru cei din Egiptul Antic era un motiv de laudă, pentru faptul că avea o precizie remarcabilă.

Pe niște înscrisuri medicale inedite de la acea vremea, regăsite în Colecția Carlsberg de Papirusuri din cadrul Universității din Copehaga, este explicată metoda simplă prin care femeile făceau testul de sarcină în Egiptul Antic. Astfel, un papirus estimat a fi din jurul anului 1400 î.Hr. arată că ingredientele folosite pentru testul de sarcină în Egiptul Antic erau cerealele, concret: orzul și grâul.

Acesta arată desene cu o femeie care urina pe semințe de grâu și orz. Așadar, tot ce trebuia să facă o femeie era să urineze pe doi saci, unul plin de grâu și celălalt plin cu orz. În cazul în care oricare dintre cei doi saci germinau, atunci se știa cu siguranță că femeia era însărcinată și putea începe să își facă planuri de viitor.

Cum se făcea testul de sarcină în Egiptul Antic
Cum se făcea testul de sarcină în Egiptul Antic

Și asta nu este tot. Cum se putea afla sexul copilului?

Ei bine, da, se pare că și acest lucru era posibil. Pentru a afla ce sex va avea copilul, femeia aștepta pur și simplu să vadă care boabe germinau primele Astfel, dacă orzul încolțea primul, un copil de sex masculin era pe drum; în cazul în care grâul încolțea primul, copilul era fată.

Acum, revenind mai în zilele noastre, la un studiu realizat în anul 1963, atunci s-a descoperit că metoda are un sâmbure de adevăr. Oamenii de știință au concluzionat că metoda egipteană de determinare a existenței unei sarcini este exactă în proporție de 70% din cazuri. Un lucru lăudabil pentru vremurile antice.

Cu toate acestea, se pare că metoda nu era la fel de precisă și atunci când vine vorba despre aflarea sexului fătului. Testele de sarcină de astăzi se bazează pe proteine care detectează un hormon numit gonadotropină corionică umană (HCG), iar cercetătorii sunt de părere că această metodă funcționa atât de bine în trecut datorită nivelului ridicat de estrogen din urina femeii. Acesta ar fi favorizat germinarea semințelor. Astfel, în acest caz nu mai există o certitudine atât de mare.