Home » Când, unde, cum » Turnul Diavolului, locul misterios din America unde se petrec fenomene neobișnuite. Ce spun oamenii de știință

Turnul Diavolului, locul misterios din America unde se petrec fenomene neobișnuite. Ce spun oamenii de știință

Manolică Anca / 07.06.2021, 12:59

Turnul Diavolului, primul Monument Național al Statelor Unite. Ce fenomene neobișnuite se petrec în acest loc sacru și ce spun legendele și oamenii de știință.

Turnul Diavolului, locul misterios din America unde au loc fenomene neobișnuite

Turnul Diavolului (Devil’s Tower) este o formaţiune monolitică impresionantă care se înalţă în mijlocul unei zone împădurite din apropierea râului Belle Fourche, într-o zonă sălbatică din nord-estul statului Wyoming, SUA. Cum dealul pe care se află este înalt de 182 m, iar Turnul Diavolului însuşi are 265 m, această formaţiune poate fi vizibilă de la 160 km. Turnul a fost proclamat primul Monument Național al Statelor Unite de către președintele Theodore Roosevelt, la 24 septembrie 1906.

Misterul originii sale reprezintă de ani buni o enigmă pentru oamenii de știință. Formațiunea „împodobită” cu striații din piatră a apărut acum mai bine de 50 de milioane de ani. Vechii oameni ai locului credeau că natura nu putea crea un astfel de obiect, drept pentru care era considerat a fi mâna supranaturalului.

Ce spun legendele locului

Cei care locuiesc în zonă vorbesc despre mai multe legende, în încercarea de a da o explicație pentru modul în care a luat naștere turnul. Aceste povești diferă de la un trib la altul. De exemplu, în folclorul Cheyenne se spune că turnul a fost creat de Marele Duh, în încercarea de a opri un urs uriaș să ajungă la așezările oamenilor.

Turnul Diavolului poate fi văzut de la 160 de km depărtare
Turnul Diavolului poate fi văzut de la 160 de km depărtare

Potrivit unei legende, în interiorul Turului trăiește un demon teribil care urăște oamenii și încearcă să îi distrugă. Iar când acesta este nervos, el începe să danseze și să bată în tobe, momente în care norii se adună peste Turn și se pornește o mare furtună cu fulgere, menită să distrugă omenirea. Iar în momentul în care el va reuși să străpungă turnul, se va porni un război mare în lume.

De asemenea, unii susțin că anumite forțe neobișnuite apar în vecinătatea Turnului, energia stâncii fiind distructivă pentru toate viețuitoarele. Mai mult, adesea poate fi văzută o lumină stranie în vârful Turnului, ufologii asociind-o cu o acțiune a unor forțe necunoscute.

Ce explicații au găsit oamenii de știință

Sigur că oamenii de știință nu agrează ideea de fenomene neobișnuite, ei venind cu propriile versiuni după ce au studiat formațiunea geologică cu coloane. Astfel, conform acestora, partea inferioară a turnului ar fi un crater imens care s-a format acum mai bine de 200 de milioane de ani. Acesta avea magmă lichidă care la un moment dat a ieșit la suprafață, formându-se partea superioară a Turnului.

Turnul Diavolului, locul misterios din America unde au loc fenomene neobișnuite
Turnul Diavolului, locul misterios din America unde au loc fenomene neobișnuite

O altă versiune spune că pe teritoriul statului Wyoming a existat în vremurile de demult un ocean, din fundul căruia era expuzată magmă. La un moment dat, din cauza diferenței mari de temperatură, aceasta s-a întărit și a format acest deal. De-a lungul timpului, oceanul a dispărut, rămânâd doar dealul format pe fundul lui. Astfel, în timp, sub influența ploilor și a vânturilor, Turnul Diavolului a ajuns la forma în care poate fi admirat astăzi.

Fiecare legendă și teorie este la fel de interesantă, motiv pentru care Turnul Diavolului a devenit o atracție turistică importantă în zonă. Forma ciudată și dimensiunea sa colosală atrag turiștii ca un magnet. De asemenea, aceștia pot practica și alpinismul aici. Conform Serviciului Parcului Național, între 5.000 și 6.000 de alpiniști vizitează anual acest neobișnuit turn de piatră.