Unde se află mormântul lui Iisus și ce au descoperit oamenii de știință în el. Mormântul lui Iisus Hristos reprezintă cea mai importantă dovadă a existenței și Învierii Mântuitorului. După 500 de ani, locul sacru a fost deschis, examinat de numeroși cercetători și s-au aflat o serie de lucruri nebănuite. În acest material veți afla unde se află mormântul lui Iisus și ce au descoperit oamenii de știință în el.
De-a lungul timpului, oamenii de știință s-au contrazis cu privire la locul în care a fost îngropat și a Înviat Iisus Hristos. Unii au spus că acesta s-ar afla în Grădina Mormântului din Ierusalim, alții sunt convinși că Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim este locul crucificării și al învierii. Care este, de fapt, adevărul?
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Anumiți credincioși merg în fiecare an în Grădina Mormântului, un loc situat în centrul Ierusalimului, deoarece îș consideră ca fiind grădina lui Iosif din Arimateea. Unii susțin că Fiul lui Dumnezeu a murit, a fost îngropat și apoi a înviat din morți în acest loc. Acest loc a fost descoperit în anul 1867 și este foarte popular în rândul protestanților. Grădina este o oază de liniște și de relaxare, se întinde pe aproape un hectar și nu ai zice că are legătură cu aglomerația orașului Ierusalimului.
Dar de ce cred unii că aici s-ar afla mormântul Domnului? Ei bine, principalul motiv este acela că locul a fost încă din vechime descris ca fiind unul liniștit, situat în spatele zidurilor orașului, în timp ce Biserica Sfântului Mormânt se află în oraș. În acest loc mormântul este marcat cu semne multilingve și o ușă de lemn pe care scrie „El nu este aici – pentru că a înviat”. În interiorul mormântului există două camere laterale,iar din vestibul se intră în camera de înmormântare.
Nu știm cu certitudine care este adevărul, dar cea mai mare pare a lumii crede că mormântul se află, de fapt, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Biserica a fost construită în anul 326 d.Hr, iar cea care a contribuit la ridicarea acestei clădiri a fost mama lui Constantin cel Mare, Elena. Se spune că împăratul roman Hadrian a construit un templu pe acel loc în secolul al II-lea, deoarece creștinii locali venerau locul ca fiind Golgota.
Dar dovezile pentru grădină pot fi și ele convingătoare. Evanghelia după Ioan spune: „În locul unde fusese răstignit Isus era o grădină.” Mormântul acesta a fost creat de om, sculptat în stâncă și corespunde descrierior din Biblie. În prezent, Biserica Mormântului Sfânt se află în custodia a şase religii creştine: Biserica Ortodoxă Greacă, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă Armeană deţin cel mai mult controlul asupra acestei zone.
Biserica Mormântului Sfânt a fost restaurată în anul 2015, atunci cercetătorii au prelevat probe de pe suprafața mormântului și de pe patul de piatră. Oamenii de știință au descoperit sub placa de marmură că există un pat de calcar pe care se presupune că a fost așezat trupul Mântuitorului. Sub această placă a fost găsită o a doua placă, tot din marmură, având o cruce gravată.
După ce au preșevat mai multe probe, cercetătorii au declarat că vor avea nevoie de mai mulți ani de expertiză și analize a particulelor. De asemenea, specialiștii au observat mai multe lucruri stranii întâmplate acolo.
„Uneori aveau loc fenomene care nu pot fi explicate. Când am încercat să explorăm cavitatea pietrei sfinte, aparatele care verificau rezonanţa electromagnetică au cedat. Mormântul lui Hristos este un mormânt viu. Există fenomene naturale care pot perturba câmpurile electromagnetice.“, a povestit profesoara de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena.