Home » Când, unde, cum » Ce conține „biblia” budistă. A fost scrisă pe 81.000 de plăci de lemn

Ce conține „biblia” budistă. A fost scrisă pe 81.000 de plăci de lemn

Alexandru Cazacu / 02.11.2021, 10:23
Ce conține „biblia” budistă. A fost scrisă pe 81.000 de plăci de lemn

Situat pe crestele Muntelui Gaya, Templul Haeinsa este locul unde este păstrată Tripitaka Koreana. Aceasta este cea mai completă colecție de texte, legi și tratate budiste care există până în zilele noastre. Haideți să vedem ce conține ”biblia” budistă și când a fost realizată.

Ce conține ”biblia” budistă. Aceasta a fost scrisă pe 81.000 de plăci de lemn

Gravată pe aproximativ 81.000 de plăci de lemn, Tripitaka a fost folosită de cercetători ca autoritate a budismului zen încă de la crearea sa și a modelat religia timp de aproape 1.000 de ani. Pentru realizarea sa a fost nevoie de mai bine de 70 de ani. Tripitaka a fost finalizată inițial în 1087, însă a fost distrusă în anul 1232, în timpul unei invazii mongole. În speranța că Buddha ar putea interveni și alunga invadatorii mongoli, regele Gojong a poruncit ca aceasta să fie refăcută.

Așadar, începând din 1237 și până în 1248, plăcile de lemn au fost sculptate din nou pe insula Ganghwa. Potrivit tradiției, lemnul a fost înmuiat în apă de mare timp de trei ani, apoi tăiat în plăci individuale în timpul iernii pentru a preveni deformarea. Plăcile acestei colecții impresionante sunt gravate în alfabetul Hanja și conțin mai bine de 52 de milioane de caractere, așezate în circa 1.500 de titluri și 6.600 de volume. O singură astfel de placă de lemn are aproximativ 70 cm lungime și 24 de centimetri înălțime.

Locul în care este păstrată Tripitaka

Sculpturile delicate de pe plăcile respective sunt incredibile, ca și cum ar fi sculptate de o singură persoane. În primii ani ai dinastiei Yi, Tripitaka a fost mutată la Templul Haeinsa, în apropiere de Daegu. Ei bine, clădirile din Janggyeong Panjeon datează din secolul al XV-lea și au fost construite special pentru a găzdui impresionanta colecție.

Fiind cele mai importante structuri de la Haeinsa, complexul de depozitare a acestora a fost construit în cel mai înalt punct al templului. Pentru ca plăcile de lemn să fie protejate de deteriorare, complexul a fost construit la aproximativ 650 m deasupra nivelului mării, pentru a se asigura o ventilație, o temperatură și umiditate moderată. Datorită designului impresionant, plăcile de lemn  au reușit să reziste vreme de peste 750 de ani în condiții meteorologice extreme.

Ei bine, aceste metode de conservare extrem de eficiente, împreună cu istoria intrigantă a clădirilor, fac din Templul Haeinsa o structura unică în lume. Ba chiar mai mult de atât, în 1962, plăcile de lemn au fost declarate comori naționale ale Coreei de Sud. De asemenea, acesta a fost declarat în 1995 un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ce conține Tripitaka. Aceasta a fost gravată pe 81.000 de plăci de lemn
Ce conține ”biblia” budistă. Aceasta a fost scrisă pe 81.000 de plăci de lemn / FOTO: The Korea Times

Tripitaka Koreană pusă în format electronic

După nu mai puțin de nouă ani de cercetări minuțioase și costisitoare, în 2000, Tripitaka Koreana a fost pusă în format electronic. Ba chiar mai mult de atât, în urmă cu câțiva ani se lucra la transferarea ”bibliei” budiste pe plăci de cupru, pentru a asigura conservarea lor și pentru a funcționa ca o rezervă pentru versiunea digitalizată.

Între timp, pelerinii budiști, erudiții, pasionații de istorie și iubitorii de artă continuă să viziteze Templul Haeinsa pentru a vedea îndeaproape impresionanta colecție și biblioteca care o găzduiește.