Home » Când, unde, cum » Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu. Ce cuprinde și ce spunea savantul despre Biblie

Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu. Ce cuprinde și ce spunea savantul despre Biblie

Manolică Anca / 31.05.2021, 09:00
Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu. Ce cuprinde și ce spunea savantul despre Biblie

O epistolă redactată de mână de Albert Einstein în care savantul şi-a expus concepţia despre Dumnezeu, religie şi sensul vieţii, cu o valoare estimată a fost vândută la licitație pe o sumă record. Iată ce scria, mai exact, în scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu.

Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu

O scrisoare semnată de Albert Einstein, în care acesta se îndoia de existenţa lui Dumnezeu și vorbea despre sensukl vieții, a fost vândută la licitație pentru suma de 2,89 de milioane de dolari, în anul 2018. Este un record având în vedere că, iniţial, manuscrisul a fost estimat la jumătate din sumă, adică la 1,5 milioane de dolari.

Scrisoarea de o pagină a fost redactată în anul 1954, în limba germană, şi îi era adresată filosofului Eric Gutkind, renumitul fizician din secolul XX, evreu la origine, care a părăsit Germania după ascensiunea lui Hitler. Din scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu reiese că savantul respingea, cu un an înainte să moară, orice credinţă religioasă.

Ce cuprinde și ce spunea savantul despre Biblie

Einstein îi explica acestuia că nu crede în existenţa lui Dumnezeu. „Cuvântul Dumnezeu nu este pentru mine nimic altceva decât expresia şi produsul slăbiciunii umane, iar Biblia o colecţie de legende venerabile, dar totuşi primitive (..) Nicio interpretare, indiferent cât de subtilă, nu va schimba nimic (pentru mine)”, scria în scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu, adresată filosofului german.

Fotografie memorabilă cu Albert Einstein
Fotografie memorabilă cu Albert Einstein

Einstein nu acorda importanţă ideii de zeu din religiile monoteiste, dar nu se declara nici ateu. În anul 1929, acesta i-a răspuns telegramei trimise de Rabbi Herbert Goldstein care îl întrebase dacă crede în Dumnezeu spunând: „Cred în Dumnezeul lui Spinoza care se dezvăluie în armonia legii naturale a lumii, nu într-un dumnezeu care se preocupă cu soarta şi acţiunile omenirii”. De asemenea, în scrisoarea sa, Einstein nu cruţă nici iudaismul. „Pentru mine, religia iudaică este, la fel ca toate celelalte religii, încarnarea unei superstiţii primitive”, a notat el.

Casa de licitaţii Christie’s descrie manuscrisul drept „singura scrisoare a lui Einstein despre Dumnezeu, despre identitatea sa de evreu şi despre căutarea eternă a sensului de către om”. Ultima licitaţie în urma căreia scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu a fost vândută a fost organizată în anul 2008, atunci când a fost adjudecată de un colecţionar privat în schimbul sumei de 404.000 de dolari.

De ce a apărut Einstein cu limba scoasă în celebra poză

Cea mai cunoscută fotografie care îl are în prim plan pe Einstein a fost făcută la o petrecere organizată cu ocazia zilei de naștere a fizicianului, la împlinirea a 72 de ani. Pe 14 martie 1951, fotograful de la United Press, Arthur Sasse, încerca să îl convingă pe fizician să mai arate un ultim zâmbet pe față pentru a îi mai face o fotografie. Însă acesta, obosit de cât a conversat cu oamenii şi a zâmbit non-stop, a ales să scoată limba la fotograf.

Fizicianului i-a plăcut atât de mult fotografia, încât a doua zi, după ce a văzut-o publicată în ziar, le-a cerut celor de la United Press nouă copii numai pentru el. Una dintre ele a fost semnată de fizician și oferită unui reporter. Pe data de 9 iunie 2009, această fotografie semnată de el a fost vândută la licitaţie cu 74.324 de dolari, un record absolut pentru o poză cu Albert Einstein. Astfel, aceasta avea să devină una dintre cele mai memorabile imagini cu fizicianul.