Home » Când, unde, cum » Ce conține de fapt cea mai veche carte din lume. Cuprinde 6 pagini din aur de 24 de carate

Ce conține de fapt cea mai veche carte din lume. Cuprinde 6 pagini din aur de 24 de carate

Cojocaru Cristian / 01.09.2021, 18:08
Ce conține de fapt cea mai veche carte din lume. Cuprinde 6 pagini din aur de 24 de carate

Muzeul Național de Istorie din Bulgaria adăpostește cea mai veche carte din lume. Aceasta cuprinde șase pagini din aur de 24 de carate, iar textul regăsit în ea este o scriere etruscă.

Unde se află cea mai veche carte din lume

Cea mai veche carte din lume conține șase pagini din aur acoperite cu scriere etruscă, unul dintre puținele sisteme de scriere pe care oamenii de știință nu le-aui descifrat încă. Aceasta conține ilustrații ale unui călăreț, ale unei sirene, ale unei harpe precum și ale unor soldați, după cum arată cei de la BBC News.

Conform rapoartelor, cartea, expusă în 2003, a fost estimată la o vechime de aproximativ 2.500 de ani. A fost găsită de-a lungul râului Strouma, în sud-vestul Bulgariei, într-un mormânt vechi și a fost donată muzeului de către cel care a găsit-o, care a rămas anonim. Vârsta și autenticitatea acesteia au fost confirmate de doi oameni de știință independenți, ale căror nume rămân, de asemenea, necunoscute.

Această carte este adesea citată ca fiind cea mai veche carte din lume, deoarece este cea mai veche carte care conține mai multe pagini despre care știm. Există pagini mai vechi în jur, dar nu legate între ele într-o carte. Dar cazul nu este închis. Probabil că întrebarea ”Care este cea mai veche carte din lume?” nu va primi niciodată răspuns.

În primul rând, se pune problema ce anume este o carte. Gândește-te la romanul tău preferat! El are o prezență fizică, o formă specifică și o formă care se potrivește pe un raft și adună praf.

De asemenea, are o formă non-fizică, povestea în sine, care are însemnătate pentru tine și amintirile și plăcerea pe care le evocă. Deci, cartea este o simplă prezență fizică sau conținutul este mai important decât forma? Sau joacă amândoi un rol? Poți face un pas mai departe și să te întrebi dacă una dintre cărțile preferate nu ar fi tipărită, ci scrisă de mână, ar mai fi o carte? Dar dacă o citești pe un dispozitiv electronic?

Dacă tipărirea ar defini ce este o carte, atunci cea mai veche carte ar fi Biblia Gutenberg, tipărită în jurul anului 1450. Culturile chineze tipăreau pagini folosind plăci din lemn sculptat și prese simple cu sute de ani înainte de Gutenberg. Acum ia-i pe faraonii egipteni. Scribii lor le creau cântece și rugăciuni aproape acum 3.000 de ani, dar acestea erau pe suluri de papirus, care puteau fi considerate o carte, deși cu o singură pagină foarte lungă.

„Acestea sunt întrebări cu care oamenii de știință încă se luptă. Pentru mine, o carte ar fi definită printr-o legătură și susținerea unei viziuni asupra lumii”, a spus Laurent Ferri, curator al cărților rare și al manuscriselor de la Universitatea Cornell.

Prin această definiție, colecția de tăblițe de lut întreținută de Cornell, de asemenea cea mai mare colecție din lume, nu ar fi considerată cea mai veche carte din lume. Având în vedere propria definiție, Ferri a spus că pariul său pe cele mai vechi cărți din lume ar fi „Iliada” lui Homer și „Epopeea lui Ghilgameș”.

veche carte lume
In continuare nu se poate raspunde la intrebarea Care este cea mai veche carte din lume

”Nu am fi oameni fără cărți”

Într-adevăr, versiunea de la British Museum a poveștii lui Gilgamesh, scrisă pe tăblițe de lut, datează din secolul al VII-lea î.e.n. Cu toate acestea, tabletele nu sunt legate, deci din punct de vedere tehnic nu reprezintă o carte, dar se apropie, mai ales în sensul că propun o anumită viziune asupra lumii.

„Aceasta este o altă situație de luat în considerare. Aceste două povești sunt produsul unei tradiții orale foarte lungi. Știm aproximativ când textul a fost fixat, dar poveștile au fost preexistente cărții fizice”, a spus Ferri.

Și astfel întrebările se întorc. Unii oameni cred că Biblia a fost scrisă la scurt timp după crearea lumii, devenind astfel cea mai veche carte. Cu toate acestea, cărturarii biblici știu că acele cărți care alcătuiesc Biblia au fost scrise de-a lungul multor secole și că multe dintre poveștile incluse în ea au fost descrise la secole după ce s-au întâmplat evenimentele.

Aducerea religiei, sau a viziunilor lumii, în întrebare generează mai multe întorsături. I Ching, cartea de bază pentru filosofia taoistă, ar fi fost scrisă de Lao-Tze în urmă cu mai bine de 2.000 de ani. Există, probabil, alte religii mai obscure care pretind că au avut un apogeu în secolele din trecut și că tipăririle lor mai recente sunt doar manifestări moderne ale textelor antice. Pentru Ferri, căutarea celei mai vechi cărți din lume este doar asta: o căutare.

„Dacă găsești cea mai veche carte, găsești cel mai vechi adevăr, cea mai veche revelație. Aceasta este o revelație a lucrurilor originale; aceasta este ceea ce oamenii caută întotdeauna. Deci, ne punem întrebarea din nou și din nou,” Care este cel mai vechi? ”, a spus el.

Deci, întrebarea despre care este cea mai veche carte din lume probabil că nu va primi niciodată un răspuns concludent, iar acest lucru poate să nu fie un lucru rău. Simpla întrebare pare să ducă la o perspectivă, indiferent că vorbim despre una arheologică sau filosofică. Astfel, potrivit lui Ferri, indiferent dacă o carte este pe tablete din lut sau online, ”Nu am fi oameni fără cărți”.