Home » Când, unde, cum » Ce conține și ce gust are ciocolata roz, al patrulea sortiment de ciocolată din lume

Ce conține și ce gust are ciocolata roz, al patrulea sortiment de ciocolată din lume

Alexandru Cazacu / 07.02.2022, 14:34
Ce conține și ce gust are ciocolata roz, al patrulea sortiment de ciocolată din lume

Poate părea incredibil acest lucru, însă există și un al patrulea sortiment de ciocolată. Mai exact, este vorba despre ciocolata Ruby care are culoarea roz. Se pare că noul tip de ciocolată a început să devină din ce în ce mai popular, cucerindu-i pe amatorii de deserturi fine. Află în continuarea acestui articol ce conține, ce gust are și cine a creat ciocolata roz.

Cine a creat ciocolata roz

Râvnita ciocolată Ruby este creată și patentată de Barry Callebaut, un producător de ciocolată din Elveția. Pusă în vânzare încă din 2017, ciocolata roz este al patrulea și cel mai nou tip de ciocolată creat în ultimii 85 de ani, din 1936, de când a fost lansată ciocolata albă.

Deși au trecut aproape 5 ani de zile de la lansarea ciocolatei Ruby, acest minunat desert nu este chiar foarte cunoscut, cel mai probabil, din cauză că a durat mult timp până când a devenit disponibil consumatorilor. Cu toate acestea, specialiștii în acest domeniu sunt de părere că în următoarele două decenii va fi la la egalitate sau chiar mai apreciată decât ciocolata albă.

Ce conține și ce gust are ciocolata roz

Dar cum produce Barry Callebaut o astfel de ciocolată roz fără culori artificiale? Ei bine acesta este un secret comercial bine păzit. În schimb, pentru realizarea acestui tip de ciocolată se folosesc boabe de cacao Ruby, iar acestea provin din aceeași specie din care se produce și ciocolata obișnuită. Se pare că diferit este amestecul de compuși, care a fost obținut după mai bine de un deceniu de cercetare.

După cum spun reprezentanții producătorului elvețian de ciocolată, Ruby are un gust de ciocolată albă cu căpșuni sau zmeură. Aroma este descrisă ca fiind „nici amară, lăptoasă sau dulce. Este mai apropiată de gustul de fructe de pădure”. Pe de altă parte, unele persoane care au gustat din ciocolata roz susțin că are note acrișoare.

Ce gust are și ce conține ciocolata roz
Ce gust are și ce conține ciocolata roz

Metoda fabricării este încă secretă

Este cunoscut faptul că ciocolata obișnuită este făcută din cacao obținută prin uscarea și fermentarea boabelor amare de cacao. Ei bine, cacaoa rezultată este apoi încălzită într-un lichid special, care separă solidele de untul de cacao. Solidele și untul sunt apoi amestecate din nou împreună în raporturi specifice produsului (procentul de cacao pe care îl vedem imprimat pe etichetă ciocolatelor este masa totală de unt și solide).

În ceea ce privește metoda exactă de producție a ciocolatei roz, după cum săpuneam, aceasta este deocamdată secretă. Însă ingredientele principale sunt zahăr, unt de cacao, lapte praf degresat, lapte praf integral, masă de cacao, lecitină de soia, acid citric, aromă naturală de vanilie, potrivit clickpenntrufemei.ro.

După cum se arată în brevetul ciocolatei roz, aceasta are niveluri ridicate de polifenoli. Unii specialiști sunt de părere că acesta ar putea fi motivul care ciocolata are această culoare. De asemenea, s-ar părea că și tehnica specială de prelucrare a ciocolatei contribuie la colorarea acesteia. Conform specialiștilor, pentru a crea ciocolata roz se folosesc boabele de cacao mai fructate, nefermentate, tratate cu acizi.