Home » Când, unde, cum » Ce este bine să faci, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva. Obiceiul care atrage sporul și norocul

Ce este bine să faci, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva. Obiceiul care atrage sporul și norocul

Manolică Anca / 14.10.2021, 08:55
Ce este bine să faci, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva. Obiceiul care atrage sporul și norocul

Considerată una dintre cele mai cunoscute sfinte din tradiţia creştin-ortodoxă, Parascheva, cinstită în fiecare an pe 14 octombrie, este mare făcătoare de minuni. La această importantă sărbătoare, în credinţa populară se ţine cont și de anumite obiceiuri. Se spune că ea ne apără, în general, de toate relele. Află ce este bine să faci de Sfânta Parascheva.

14 octombrie – Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Parascheva este cea mai cunoscută dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se regăsesc pe teritoriul României. Sute parohii din toată țara sunt închinate ei pentru a le ocroti. La acestea se alătură creștinii care aparțin de parohiil din nordul Greciei, din Bulgaria sau Serbia, ce o cinstesc și ei în fiecare an, pe 14 octombrie.

Potrivit credințelor străvechi, în această zi nu trebuie să coși, să calci, să faci mâncare sau alte treburi prin gospodărie, pentru a evita durerile de cap sau cele ocupale. De asemenea, nu este bine să mănânci sau să dai de pomană bucate ce au forma sau asemănarea unei cruci. Printre acestea se numără nucile, castraveții sau pepenele roșu. De cealaltă parte, este bine să împarți sărmanilor must și vin din producția de anul acesta, pâine sau lipie.

„În această zi se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea sau au murit fără lumânare. Se împart lipii, vin şi must. Este zi de post şi pentru că este o mare sărbătoare, în gospodării nu se lucrează, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi al durerilor de cap”, spune părintele Paul Tudorache, preotul paroh al Bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi, potrivit adevarul.ro.

Zeci de mii de credincioși se adună la Iași pe 14 octombrie, pentru a se închina la racla cu sfintele moaște
Zeci de mii de credincioși se adună la Iași pe 14 octombrie, pentru a se închina la racla cu sfintele moaște

Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea femeilor însărcinate

Sfânta Parascheva se roagă Bunului Dumnezeu şi pentru femeile care sunt însărcinate. Dacă ești pe cale de a deveni mămică, se spune că în această zi este foarte bine să dai de pomană copiilor sărmani. Astfel, vei avea parte la naștere de ocrotirea Sfintei, aceasta fiind una ușoară, lipsită de dureri. Vezi AICI acatistul Sfintei Parascheva.

În plus, în această zi se fac și previziuni asupra iernii ce este pe cale să vină, ținându-se cont de somnul oilor. „Dacă oile dorm înghesuite şi strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea şi friguroasă. Dacă în schimb oile dorm risipite, iată un semn că iarna care va veni va fi domoală şi blândă”, spun reprezentanți în Etnografie şi Folclor.

Totodată, în această zi nu este bine să faci foc în casă, oricât de frig ar fi. Se spune că adevărata credință ține căldură în sufletele oamenilor. Cei ce vor face foc în sobă, nu vor fi feriți de boli la ochi și dureri de cap cumplite. Femeile necăsătorite nu au voie să croșeteze sau să coasă în această zi, pentru că nu se vor mai mărita niciodată.

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai populare și iubite dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României. În popor, mai este cunoscută şi ca Sfânta Vineri, prăznuirea ei făcându-se în fiecare an, pe 14 sepembrie, atunci când zeci de mii de credincioși din toate colțurile țării vin în pelerinaj la Catedrala Metropolitană din Iaşi, pentru a închina la racla cu sfintele sale moaşte.