Home » Life & Style » Timp liber » La ce ajută acatistul Sfintei Parascheva și când e bine să-l rostești

La ce ajută acatistul Sfintei Parascheva și când e bine să-l rostești

Alexandru Cazacu / 13.10.2021, 17:13
La ce ajută acatistul Sfintei Parascheva și când e bine să-l rostești

Creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva în fiecare an, la data de 14 octombrie. Considerată de a fi ocrotitoarea Moldovei, în fiecare an mii de credincioși se adună la Iași, pentru a se ruga la Moaștele Sfintei Parascheva. În continuarea acestui articol, noi îți vom prezenta o rugăciune puternică care te poate ajuta în diferite momente grele ale vieții.

Acatistul Sfintei Parascheva. Când e bine să-l rostești și cum ne poate ajuta

După cum spuneam, an de an, vin să se roage la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva mii credincioși din toată România. Se spune despre Sf. Parascheva că este ocrotitoarea celor bolnavi și îi ajută pe cei care nu își pot găsi liniștea sufletească. Ei bine, acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva este o rugăciune foarte puternică și ne poate ajuta să trecem cu bine prin unele boli.

Această rugăciune este citită în timpul mai multor slujbe, dar și în perioada pelerinajului de la Iași. De asemenea, cei care simt nevoia că boala îi doboară sau oricând au nevoie de ajutorul Sfintei Parascheva pot rosti această rugăciune, iar Cuvioasa îi va ajuta.

Acatistul Sfintei Parascheva este una dintre cele mai lungi rugăciuni ale creștinilor ortodocși, iar mulți credincioși sunt de părere că are puterea de a vindeca durerile și suferințele. Totodată, se spune că acesta are și puterea de a îndrepta vremea rea și de a opri furtunile. Iată cum începe acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva:

”În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție !

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție !

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție !

Împărate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vin-o și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre …”

Citește continuarea pe crestinortodox.ro!

Când e bine să rostești și cum ne poate ajuta acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva
Când e bine să rostești și cum ne poate ajuta acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivat, spre sfârșitul secolului al X-lea. Localitatea nu era foarte departe de Constantinopol. Se spune că pe când avea vârsta de doar 10 ani, Sfânta Paraschiva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos (Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie – Marcu 8, 34). Atunci Cuvioasa și-a dăruit hainele celor nevoiași.

Potrivit mărturiilor despre viața Cuvioasei, după moartea părinților săi, Sfânta Parascheva și-a dat toată averea moștenită celor nevoiași și a ales să se retragă în pustie. Cu toate acestea, ea s-a îndreptat ulterior spre Ierusalim, pentru că voia să își petreacă restul vieții în Țara Sfântă. Se spune că, într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a apărut în vis și i-a spus să se întoarcă în locul unde s-a născut.

Se pare că Sfânta Cuvioasa a ascultat de îndrumările îngerului și s-a întors pe meleagurile natale, unde a murit. Sfânta Parascheva a fost îngropată ca o necunoscută, fără să știe nimeni cine era de fapt. Cu toate acestea, prin puterea lui Dumnezeu, trupul Cuvioasei a fost descoperit când un marinar a murit pe o corabie, iar trupul său trebuia să fie îngropat pe țărmul din apropiere. În timp ce era săpată groapa marinarului, trupul Sfintei Cuvioase a fost descoperit, iar acesta era intact.