Home » Life & Style » Unde se află Podul lui Dumnezeu, minunea de la noi din țară. Acest loc este unic în lume. FOTO

Unde se află Podul lui Dumnezeu, minunea de la noi din țară. Acest loc este unic în lume. FOTO

Cojocaru Cristian / 07.10.2021, 10:27

Cel mai mare pasaj natural din România este denumit Podul lui Dumnezeu. Află cum poți ajunge acolo și care sunt obiectivele turistice din zonă.

Vizitează Podul lui Dumnezeu

Podul Natural sau cum mai este denumit, Podul lui Dumnezeu reprezintă cel mai mare pasaj natural de la noi din țară, iar la nivel internațioanl, este singurul care este deschis traficului rutier. Acesta este al doilea ca mărime din Europa și se află în Ponoarele. Podul are 30 de metri lungime, 22 de metri înălțime și 9 metri grosime.

Acest pod a luat naștere prin prăbușirea unui perete al peșterii și este unul impozant datorită peisajului pe care îl creează dar și datorită masivității sale. Acesta este situat în centrul localității din Mehedinți, Ponoare. Podul trece peste șoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu-Serverin și traversează Valea Pragului

Structura sa etajată este formată din blocuri de calcar suprapuse, iar dacă este privit dinspre Valea Turcului, acesta arată ca o arcadă împietrită care dezvăluie Dealul Peșterii. Satul Ponoarele reprezintă reședinta comunei Ponoarele, aflată în județul Mehedinți, fiind situat în partea de nord a județului și care prezintă un relief predominant muntos.

Aflată la 5 kilometri de șoseaua națională Târgu-Jiu –  Băile Herculane și la 37 de kilometri de Motru zona este ușor accesibilă. În ceea ce privește împrejurimile, acestea oferă foarte multe obiective turistice. Acest obiectiv împreună cu monumentele naturale din zonă sunt incluse încă din 2004 în aria Geoparcului Platoul Mehedinți.

podul lui dumnezeu
Locul este unic in lume

Obiective turistice ale zonei

Peștera Ponoarele se regăsește apropae de Podul lui Dumnezeu. Aceasta are o lungime de 734 de metri, iar intrarea este similară cu arcada podului. Lățimea acesteia este de 15 metri, iar înălțimea de 3 metri. Un alt obiectiv turistic este reprezentat de către Bisericuța de sub Stei, fiind aflată chiar sunt Steiul Ponorii. Aceasta seamănă cu o căsuță din lemn, iar stâlpii de susținere, datorită trecerii anilor, sunt arcuiți.

Peștera Bulba este, de asemenea, încă un loc din zonă care merită vizitat. Aceasta se află sub dealurile Brăzișori și Cornet, numărând 4.860 de metri de galerii, iar peștera poate fi vizitată numai când apele Bulbei se retrag. Pădurea de liliac poate fi încă una dintre atracțiile turistice ale zonei. Astfel, că pentru a ajunge acolo, poți merge pe jos din centrul comunei, pe Valea Morilor și urmând cursul apei, vei ajunge pe Dosul Mare până în Valea Prislopului.

De-a lungul traseului poți observa moara Crăucenilor și bisericuța de sub Stei. Această deplasare o poți realiza și cu mașina, plecând din centrul comunei și traversând Tihoi, apoi mergând spre Delureni. În ceea ce privește legendele legate de Podul lui Dumnezeu, localnicii spun că acolo locuia Dracul.

Astfel, oamenii l-au rugat pe Dumnezeu să îi scape de el, lovind cu palma în tavanul peșterii care s-a prăbușit peste intrare. Dracul a reușit să scape ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat de vârful Dealul Peșterii. Ulterior, acesta s-a urca pe o stâncă, fiind denumită Stânca Dracului. Tot din legenedele locale face parte și povestea potrivit căreia, Dumnezeu a construit respectivul pot pentru ca Sfântul Nicodin să poate trece spre Tismana după ce a fost alungat de oameni pentru că a vrut să construiască o mănăstire.