Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfânta Parascheva și ce mari minuni a săvârșit

Cine a fost Sfânta Parascheva și ce mari minuni a săvârșit

Manolică Anca / 11.10.2021, 09:58
Cine a fost Sfânta Parascheva și ce mari minuni a săvârșit

Sfânta Parascheva este cea mai cunoscută dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se regăsesc pe teritoriul României. Sute de biserici de parohie din toată țara sunt închinate ei pentru a le ocroti. La acestea se alătură creștinii parohiilor din nordul Greciei, din Bulgaria sau Serbia, ce o cinstesc și ei în fiecare an, pe 14 octombrie. Află ce minuni a săvârșit.

Cine a fost Sfânta Parascheva

Parascheva, cunoscută şi sub denumirea de Sfânta Vineri, este prăznuită de către creştinii ortodocşi în fiecare an în ziua de 14 octombrie. Viața Cuvioasei rămâne și astăzi învăluită în mister. Se știu mai multe despre moaștele sale decât despre tânăra care ar fi trăit undeva în secolul al XI-lea. Potrivit crestinortodox.ro, Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în Epivat, un dat din apropierea Constantinopolului.

Părinții ei erau creștini și printre cei mai bogați din comunitate. Dar fiica lor nu a moștenit iubirea pentru avere, ci a preferat să ofere tot ce avea oamenilor nevoiași. Legenda spune că, atunci când avea doar 10 ani, în timpul unei vizite la biserică, o părticică din Biblie, din Evanghelia după Marcu, citită de preot i-a schimbat complet viața: „Oricine voiește să vină dupa Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” – Marcu 8, 34.

După moartea părinților, a donat toată averea

Aceste vorbe ar fi impresionat-o atât de tare încât, imediat după ce s-a încheiat slujba, a dăruit hainele cu care era îmbrăcată unui cerșetor, luându-le, la schimb, pe ale lui. Și nu a fost singura dată când i-a ajutat pe ceilalți. Era iubită în sat, dar altruismul său nu era deloc pe placul părinților. După ce aceștia au murit, Sfânta Parascheva a renunțat la toată averea primită moștenire, oferind-o celor neajutorați, și-a abandonat casa și s-a alăturat măicuțelor de la o mănăstire de lângă Constantinopol.

Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva

Au urmat zile foarte dificile pentru Sfânta Parascheva și a ales să se îndepărteze de societate și de lumea înconjurătoare. Așadar, a plecat de la mănăstire și a mers la Ierusalim, ajungând, în cele din urmă, în pustiul Iordanului. Se crede că ea și-ar fi dorit să își petreacă tot restul vieții aproape de Ierusalim, însă, iar fi apărut un înger într-un vis, spunându-i să se întoarcă în satul natal.

„Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit.”

Avea 25 de ani când s-a întors în satul natal. Nu a spus nimănui care îi era numele, cine era sau de unde venea. În următorii doi ani a trăit în post și suferință. A murit, ca o străină, la numai 27 de ani, fiind înmormântată fără nume, apoape de mare.

Cum au ajuns moaștele Sfintei Paracheva la Iași

Mutate din Epivatos la Târnovo şi apoi la Constantinopol, după sute de ani, moaştele Sfintei Parascheva au ajuns la Iaşi, unde se află şi acum. Ele au fost aduse în România pe data de 14 octombrie 1641 de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi.

Au fost păstrate aici până în 1888. Un incendiu care a cuprins biserica a devastat tot ce i-a ieșit în cale, însă singurul obiect neatins de flăcări a fost racla cu sfintele moaște ale Sfintei Parascheva. Aceasta a fost ulterior mutată la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sunt și astăzi.

Ce mari minuni a săvârșit Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva a săvârșit o mulțime de minuni după moarte. Mărturiile celor care au primit vindecare sau alinare după ce s-au rugat la sfintele moaște sunt emoționante. O femeie a povestit cum fața soțului ei, acoperită de ulcerații dureroase, ar fi fost vindecată după ce și-a pus pe piele o batistă cu care atinsese moaștele Sfintei Parascheva.

Pelerinaj Sfânta Parascheva
Pelerinaj Sfânta Parascheva

O altă poveste înduioșătoare este a unei femei din Roman care a mers la moaștele Sfintei Parascheva, după ce aceasta i s-ar fi arătat în somn. Sfânta Parascheva s-a ridicat din raclă și i-a spus că va rămâne însărcinată. Dacă va alege să renunțe la copil, va avea o viață plină de suferință. Nu după mult timp, tânăra a aflat că, într-adevăr, urma să devină mamă. Deși soțul și familia au încercat să o convingă să nu păstreze copilul, ea a refuzat, gândindu-se laceea ce îi spusese Sfânta Parascheva. S-ar părea că astăzi bebelușul a devenit o femeie de succes, medic, care își dedică viața actelor de milostenie.

O altă minune o are în prim plan pe o tânără care a fost părăsită de logodnic pentru o altă femeie, cu puțin timp înainte de nuntă. Sfătuită de preotul din satul natal din Ardeal, aceasta a mers să se roage la moaștele Sfintei Parascheva. La doar o lună după ce s-a rugat și a dat un pomelnic, tânără era căsătorită!

Sfânta Parascheva a făcut minuni și pentru copilașii bolnavi. O femeie din Iași a povestit cum fiica ei, care fusese diagnosticată cu o malformație arterio-venoasă pe creier, ce nu putea fi operată, a fost vindecată.

„Preotul din Catedrală a citit rugăciuni pe hăinuţele fetiţei mele bolnave, le-a stropit cu sfânta aghiazmă şi m-a sfătuit să citesc 40 de zile Acatistul şi Paraclisul Sfintei Parascheva. Aşa am făcut. Şi mare mi-a fost mirarea când, venind la spital, nu mi-am mai aflat fiica la Terapie Intensivă, conectată ca o legumă la aparate, ci venind singură în întâmpinarea mea. După câteva zile a fost externată. Acum are 14 ani, merge la şcoală şi îşi doreşte să urmeze cursurile unui liceu de muzică”, a povestit Anişoara din laşi, mama fetiţei Alexandra-Alina.