Home » Când, unde, cum » Ce este, cum arată și unde trăiește diavolul tasmanian. Principalele caracteristici ale acestui animal feroce

Ce este, cum arată și unde trăiește diavolul tasmanian. Principalele caracteristici ale acestui animal feroce

Violeta Badea / 22.06.2021, 13:15
Ce este, cum arată și unde trăiește diavolul tasmanian. Principalele caracteristici ale acestui animal feroce

Anul trecut, mai mulți diavoli tasmanieni au fost eliberați în sălbăticie, în Australia continentală, pentru a fi salvată specia de o boală necruțătoare. Recent, aceștia au făcut ravagii și au ucis întreaga comunitate de pinguini mici. Iată ce este, cum arată și unde trăiește diavolul tasmanian. Principalele caracteristici ale acestui animal feroce!

Ce este, cum arată și unde trăiește diavolul tasmanian

Diavolul tasmanian este cel mai mare marsupial carnivor existent. Animalul a căpătat acest nume din cauza zgomotelor și ţipetelor pe care le produce atunci când vânează pentru hrană. Diavolii tasmanieni sunt necrofagi și au tendința de a-și folosi fălcile puternice şi late pentru a cuprinde carnea, blana şi oasele carcaselor putrede de animale.

Acest animal trăiește exclusiv pe insula Tasmania și are o dimensiune cuprinsă între 55 – 65 cm lungime și o greutate cuprinsă între 6 – 12 kilograme. Diavolul tasmanian seamăna la înfățișare cu un câine de talie medie, dar are musculatura mai dezvoltată. Blana este de culoare maronie, are pete albe pe piept, pe spate și coada este destul de groasă.

Ceea ce impresionează la aspect este gura, mai precis deschiderea largă a acesteia. Această caracteristică pare înfricoşătoare, dar de cele mai multe ori este mai mult o reacţie la stres decât la agresivitate. Dacă ne raportăm la mărimea lui, diavolul tasmanian are cea mai puternică mușcătură din lume. Dinții săi cresc toată viața și se aseamănă cu cei ai hienei.

Diavolul Tasmanian mănâncă orice găsește, de la insecte la mamifere, inclusiv pui de diavoli tasmanieni. Nu este deloc pretenţios nici când vine vorba de habitatul lui, dacă poate găsi adăpost în timpul zilei şi hrană noaptea. Diavolul tasmanien este un înotătăr excelent și se poate cățăra cu lejeritate în copaci. Animalul are însă o scurtă durată de viață trăiește doar 7 ani în sălbăticie.

Ce este un diavol tasmanian
Ce este un diavol tasmanian

Principalele caracteristici ale acestui animal feroce

Diavolul tasmanian nu este periculos pentru oameni sau animale, dar se apără dacă este atacat și mușcătura lui poate provoca răni grave. O altă caracteristică importantă legată de acest mamifer este că poate degaja un miros puternic atunci când este stresat. În anul 1996, aceste animale au fost lovite puternic de o boală necruțătoare, făcând în prezent din diavolul tasmanian o specie pe cale de dispariție.

Acest cancer este contagios și se transmite prin muşcăturile provocate de alţi diavoli tasmanieni. Boala duce la apriția unei tumori care ajunge la gură și împiedică animalele să se mai hrănească. Astfel, majoritatea diavolilor tasmanieni ajung să moară, de fapt, de foame. Ultimele statistici arată că circa 25.000 de exemplare de Sarcophilus harrisii trăiesc încă în sălbăticie, comparativ cu 150.000 înainte de apariţia acestei boli fatale.

Mai mulți cercetătorii au încercat să salveze specia și au mutat câteva exemplare pe o insulă din Tasmania. Ideea nu s-a dovedit a fi cea mai bună deoarece, animalele feroce au omorât mai multe păsări și au ucis întreaga populație de pinguini mici. Oamenii au observat și o gâscă care în principiu își făcea cuibul la sol, dar acum a ajuns să trăiască prin copaci de frica diavolilor tasmanieni.