Home » Când, unde, cum » 7 lucruri inedite despre nevăstuici. Este cel mai mic animal carnivor din România

7 lucruri inedite despre nevăstuici. Este cel mai mic animal carnivor din România

Manolică Anca / 11.05.2021, 14:59
7 lucruri inedite despre nevăstuici. Este cel mai mic animal carnivor din România

Nevăstuicile sunt, fără doar și poate, unele dintre cele mai interesante și fascinante mamifere. Este cel mai mic animal carnivor care există în România, fiind înrudit cu jderii, dihorii, nurcile, vidrele sau bursucii. Iată câteva lucruri inedite despre nevăstuici.

Lucruri inedite despre nevăstuici

Puţini sunt cei care au văzut de aproape o nevăstuică și dacă au văzut-o, a fost ceva fulgerător, pentru că sunt extrem de agile. Întâlnirile cu ea sunt rare, neprevăzute şi în primul rând foarte scurte. Dar, cu siguranță, a atras atenția. Pare un fel de şobolan cu trup lung, cu reflexe de şarpe şi canini fioroşi de carnivor însetat de sânge.

1. Nevăstuica este un reprezentant al carnivorelor din familia Mustelidelor, genul Mustela nivalis. Până în prezent, cercetătorii au identificat un număr de 18 subspecii, cele mai multe din ţara noastră aparţinând subspeciei Mustela nivalis nivalis. Cel mai mic mamifer carnivor din lume este nimeni alta decât tot o subspecie de nevăstuică din estul Siberiei, mai mică chiar decât nevăstuica europeană care trăieşte la noi.

2. Masculii ajuns la o lungime între 15-26 centimetri, la care se adaugă lungimea cozii de doar 4-8 centimetri. Greutatea variază între 60-150 grame. Femelele sunt mult mai mici, atingând doar 32-80 grame. Nevăstuica are blana roşcat castanie, cu partea ventrală alb curat.

Nevăstuicile sunt niște vânătoare desăvârșite

3. Lucruri inedite despre nevăstuici. În ciuda taliei sale mici, nevăstuica poate bate performanțele carnivorelor mari precum leul, tigrul, ursul, leopardul, hiena, lupul. Poate să ucidă un iepure care are de 5-10 ori greutatea sa. Vânează atât ziua, cât şi noaptea, preferând totuşi ziua. Se hrănesc în mare pare cu rozătoare precum şoareci, şobolani, popândăi, hârciogi, gerbili şi iepuri de vizuină. Însă, nu refuză nici păsările, broaștele sau șopârlele.

Nevăstuica este cel mai mic animal carnivor din România
Nevăstuica este cel mai mic animal carnivor din România

Conformaţia corporală le permite urmărirea şi uciderea prăzii în adâncul vizuinelor, dar pot vâna foarte bine şi la suprafaţă. Şoarecii sunt omorâți pe loc cu o muşcătură precisă, la baza craniulu,i prin care le este secționată coloana vertebrală. În schimb, prăzile mai mari sunt mușcate la carotide, după care acestea se retrag şi aşteaptă ca prada să piară în urma pierderii de sânge.

Viaţa de nevăstuică

4. Exceptând perioada de împerechere, care durează din martie în august, nevăstuicile duc o existenţă singuratică. Gestaţia durează în medie 5-7 săptâmâni, fără perioadă de latenţă pe care celelalte specii de mustelide din zonele reci şi temperate le au. La finalul perioade de gestaţie, nevăstuica aduce pe lume circa 6-8 pui care nu văd în primele 22-25 zile.

5. Aceștia sunt alăptaţi de mama lor numai o lună, după care încep să exploreze teritoriul. Imediat după înţărcare, puii merg după mama lor la vânătoare, exersând tehnicile şi strategiile care mai târziu le vor asigura supravieţuirea. După trei luni, deja se pot descurca pe cont propriu.

6. Lucruri inedite despre nevăstuici. Cu toate că mare parte a timpului o petrece pe sol şi în vizuini, nevăstuica nu are frică nici de apă, fiind o excelentă înotătoare.

7. Muşcătura nevăstuicii, la fel ca în cazul oricărui carnivor sălbatic este extrem de periculoasă, locul respectiv umflându-se și infectându-se rapid. Dentiţia sa prezintă resturi din carnea animalelor consumate, resturi alterale şi infestate de bacterii şi alte microorganisme care odată ajunse în sângele nostru provoacă infecţii.