Home » Când, unde, cum » Ce este de fapt Kremlinul, cine l-a construit și de unde vine provine acest nume. Scurt istoric

Ce este de fapt Kremlinul, cine l-a construit și de unde vine provine acest nume. Scurt istoric

Alexandru Cazacu / 24.02.2022, 12:55
Ce este de fapt Kremlinul, cine l-a construit și de unde vine provine acest nume. Scurt istoric

Cu siguranță, toată lumea a auzit de Kremlin, iar mulți îl confundă de cele mai multe ori cu Moscova. Ei bine, Kremlinul nu este o altă de numire a capitalei Rusiei, ci un loc foarte important situat din aceasta. Haideți să vedem ce este de fapt Kremlinul, cine l-a construit, dar și de unde provine această denumire.

Ce este Kremlinul și de unde vine provine această denumire

Deși este adesea menționat în presă, nu mulți știu ce este Kremlinul. Mai exact, situat în inima Moscovei, Kremlinul este un complex de fortărețe medievale. De asemenea, rușii îl mai denumesc și Moskovskii Kreml.

Kremlin înseamnă de fapt cetate fortificată. De fapt, primele fortificații de aici au fost construite în urmă cu mai bine de opt secole, iar acestea erau din lemn. Complexul este situat la sud de râul Moscova, în estul Pieței Roșii și al Catedralei Sfântul Vasile Blajinul. Kremlinul cuprinde nu mai puțin de patru catedrale, cinci palate și turnurile unei vechi fortărețe.

Încă din cele mai vechi timpuri, Kremlinul a fost considerat un loc fortificat, așa că aici a fost reședința conducătorilor ruși de-a lungul istoriei. Chiar și în zilele noastre, această locație din inima Moscovei servește ca reședință a liderilor Rusiei.

Cine a construit Kremlinul

Acum că am aflat ce este Kremlinul, haideți să vedem și cine l-a construit. Cetatea fortificată a fost ridicată în perioada 1367 – 1368 de către Dmitri Donskoi. La zidurile și turnurile fortificației au fost folosite pietre albe, acesta fiind și motivul pentru care Kremlinul a fost supranumit „piatra-albă”, conform historia.ro.

Mulți ani mai târziu, între 1485 și 1495, Kremlinul a fost reconstruit complet, căpătând astfel aspectul din zilele noastre în care predomină construcțiile din cărămidă. Cu toate că Petru cel Mare luase decizia de a muta capitala Rusiei la Sankt Petersburg, încoronarea țarilor a avut loc în continuare la Moscova. Kremlinul a fost, este și va rămâne un centru al puterii și un simbol al culturii rusești.

Ce este Kremlinul și cine l-a construit
Ce este Kremlinul și cine l-a construit și de unde provine această denumire

Palatul Armurilor de la Kremlin

O parte din complexul Marelui Palat al Kremlinului este celebrul Palat al Armurilor. Acesta adăpostește tezaurul Kremlinului și a fost construit la jumătatea secolului al XIX-lea, după planurile arhitectului Konstantin Ton.

Abia în anul 1955 a fost deschis Muzeul Kremlinului, iar colecțiile sale sunt alcătuite în principal de tezaurul țarilor și patriarhilor Rusiei. De fapt, multe dintre exponatele de aici au fost realizate în chiar în atelierele Kremlinului, iar restul sunt cadouri primite din partea ambasadorilor străini care au vizitat Rusia de-a lungul anilor.

Colecția din Muzeul Kremlinului cuprinde un număr total de peste 4.000 de exponate din cultura rusă și europeană dintre secolele IV și XX. Evident, valoarea exponatelor ce pot fi găsite aici este extrem de mare, așa că Palatul Armurilor din Kremlin este considerat a fi unul dintre cele  mai cunoscute muzee la nivel global.

Printre altele, aici se păstrează vechi însemne regale ale țarilor ruși, veșmintele ceremoniale ale acestora, dar și veșminte ale mai marilor Bisericii Ortodoxe din Rusia, potrivit sursei citate.