Home » Când, unde, cum » Ce este, de fapt, tempura și cum se gătește acest fel de mâncare japonez

Ce este, de fapt, tempura și cum se gătește acest fel de mâncare japonez

Ileana Mladinoiu / 06.10.2021, 10:15
Ce este, de fapt, tempura și cum se gătește acest fel de mâncare japonez

Fel de mâncare japonez, tempura și-ar datora originea câtorva sute de misionari catolici portughezi care au venit în secolul al XVI-lea în Japonia pentru a se stabili în Nagasaki. Misionarii portughezi obișnuiau să gătească, conform tradiției religioase, pește și fructe de mare în aluat de gogoși, fie vinerea când carnea roșie era interzisă, fie în timpul Postului Mare. Însă, există alte zeci de legende cu privire la originea cuvântului tempura.

Ce este, de fapt, tempura

Japonezii s-au inspirat din această metodă de gătit pentru a crea tempura, dar au dezvoltat o bucătărie mult mai fină decât mâncarea originală portugheză.

Acest fel de mâncare, simplu în teorie, pare destul de greu să-ți reușească, atunci când îl pui în practică. În funcție de calitatea ingredientelor și de uleiul folosit, gustul poate varia foarte mult.

În Japonia, unele restaurante tempura sunt printre cele mai scumpe din țară. Pe de altă parte, există și restaurante care sunt mai aproape de fast-food-uri ieftine și destul de bune ce oferă de obicei bucăți de tempura pe castron.

Rețeta în sine este destul de simplă și necesită doar câteva produse. Cheia succesului o reprezintă pregătirea extrem de atentă a ingredientelor și calitatea uleiului.

Pentru ingrediente, puteți folosi creveți, pește alb, vânătă, felii de cartofi dulci, ceapă feliată sau ciuperci shiitake în felii subțiri.

Cum se gătește corect tempura

Ingrediente pentru 4 persoane

Pentru aluat, aveți nevoie de:

  • 150 ml apă rece cu gheață;
  • 1 gălbenuș de ou;
  • 1 cană de făină
  • Uleiul pentru prăjit poate fi ulei neutru, cum ar fi cel din sâmburi de struguri, floarea-soarelui și 10 % ulei de susan.

Sosul Tsuyu se prepară din:

  • 320 de ml de dashi;
  • 80 de ml sos de soia;
  • 80 de ml de mirin/vin dulce din orez
Tempura, fel de mâncare japonez
Tempura, fel de mâncare japonez

Pentru a face sosul Tsuyu, într-o cratiță, aduceți la fierbere mirinul, sosul de soia și dashi, apoi gătiți 1 min la foc mic pentru eliminarea alcoolului.

Pași de preparare tempura

Pregătiți-vă ingredientele. Pentru creveți, de exemplu, tăiați abdomenul într-un unghi pentru a rupe tendoanele, astfel încât acestea să rămână drepte când sunt preparate. Uscați cu o cârpă, dați-i prin făină și așezați-i pe o farfurie.

Se amestecă gălbenușul de ou, apa proaspătă și apoi făina cu un tel. Trebuie să aveți un aluat fluid, nu este obligatoriu să puneți întreaga cantitate de făină. Preîncălziți uleiul, ar trebui să fie între 160 ° C și 165 ° C. De asemenea, folosiți ulei de susan produs în Japonia.

Scufundați ingredientele în aluat, apoi puneți-le în ulei. Folosind bețișoare de bucătărie din bambus, întoarceți-le regulat pentru a se prăji uniform.

Odată frumos rumenite, scoateți-le și așezați-le pe hârtie absorbantă.

Aranjați-vă ingredientele pe verticală, după care vine momentul de a le gusta însoțite de sos tsuyu și puțină sare.

Ce e bine să mai știți despre gătirea felului de mâncare japonez tempura

Scufundați alimentele care necesită mult timp pentru a se găti, cum ar fi peștele sau cartofii dulci, în uleiul pentru prăjit și salvați legumele verzi, care se fac într-un timp relativ scurt.

Uleiul trebuie să fie întotdeauna foarte proaspăt, deci trebuie schimbat des. Nu se recomandă refolosirea lui. Legumele eliberează apă în ulei, iar mâncarea va avea un gust mai gras la următoarea utilizare. De asemenea, va fi necesar, folosind un skimmer, să eliminați surplusul eliberat prin prăjirea tempurei.

Puteți aranja tempura și pe orez rotund japonez stropit cu sos ponzu.

Poftă bună!

Ileana Mlădinoiu