Home » Când, unde, cum » Ce este IQ-ul, cum ne influențează și cum se măsoară

Ce este IQ-ul, cum ne influențează și cum se măsoară

Cojocaru Cristian / 14.02.2022, 16:34
Ce este IQ-ul, cum ne influențează și cum se măsoară

De multe ori auzim despre IQ care reprezintă coeficientul de inteligență, ca fiind un lucru extrem de important. Cu toate acestea, nu doar IQ-ul este necesar pentru ca o persoană să poată fi numită inteligentă, ci și inteligența emoțională. Așadar, află ce este IQ-ul, cum ne influențează acesta în deciziile de zi cu zi și cum se calculează.

Cât de important este IQ-ul și ce reprezintă acesta

IQ-ul este o măsură a capacității de raționament a unei persoane. Pe scurt, ar trebui să evalueze cât de bine poate cineva să folosească informațiile și logica pentru a răspunde la întrebări sau pentru a face predicții. Testele IQ încep să evalueze acest lucru prin măsurarea memoriei pe termen scurt și lung. De asemenea, măsoară cât de bine pot oamenii să rezolve puzzle-uri și să-și amintească informațiile pe care le-au auzit și cât de repede.

Fiecare elev poate învăța, indiferent cât de inteligent este, însă unii elevi întâmpină dificultăți la școală din cauza unei slăbiciuni într-un anumit domeniu al inteligenței. Acești elevi beneficiază adesea de programe de educație specială. Acolo, ei primesc ajutor suplimentar în zonele în care se descurcă mai puțin. Testele IQ îi pot ajuta pe profesori să-și dea seama care elevi ar beneficia de un astfel de ajutor suplimentar.

Testele de inteligență pot ajuta, de asemenea, la identificarea studenților care s-ar descurca bine în anumite programe școlare. Multe colegii și universități folosesc, de asemenea, examene similare testelor de IQ pentru a selecta studenții. Guvernul SUA, inclusiv armata sa folosește teste de IQ atunci când alege pe cine să angajeze. Aceste teste ajută la prezicerea persoanelor care ar fi lideri buni sau ar fi mai buni la anumite abilități specifice.

Majoritatea celor care nu sunt experți cred că inteligența este motivul pentru care oamenii de succes se descurcă atât de bine. Psihologii care studiază inteligența constată că acest lucru este doar parțial adevărat. Testele IQ pot prezice cât de bine se vor descurca oamenii în anumite situații, cum ar fi gândirea abstractă în știință, inginerie sau artă, sau să conducă echipe de oameni. Cu toate acestea, este doar o parte din poveste. Realizările extraordinare depind de multe lucruri, iar aceste categorii suplimentare includ ambiția, persistența, oportunitatea, capacitatea de a gândi clar, chiar și norocul. Inteligența contează, dar nu atât de mult pe cât ai putea crede.

este iq-ul
Testele IQ sunt de mai multe tipuri si arata mai multe informatii despre rationamentul fiecarei persoane

Măsurarea IQ-ului

Testele IQ există de mai bine de un secol. Acestea au fost create inițial în Franța pentru a ajuta la identificarea elevilor care aveau nevoie de ajutor suplimentar la școală. Ulterior, guvernul SUA a folosit versiuni modificate ale acestor teste în timpul Primului Război Mondial. Liderii forțelor armate știau că lăsarea oamenilor necalificați să intre în luptă ar putea fi periculos. Așa că au folosit testele pentru a ajuta la găsirea candidaților calificați. Armata continuă să facă asta și astăzi. Testul de calificare al forțelor armate este unul dintre multele teste diferite de IQ utilizate.

Testele IQ au multe scopuri diferite, notează Joel Schneider, psiholog la Universitatea de Stat din Illinois. Unele teste IQ au fost concepute pentru a evalua copiii la anumite vârste. Unele sunt pentru adulți, și unele au fost concepute pentru persoanele cu dizabilități speciale. Oricare dintre aceste teste va tinde să funcționeze bine numai pentru persoanele care împărtășesc o educație culturală sau socială similară.

În Statele Unite, de exemplu, o persoană care nu are idee cine a fost George Washington are probabil o inteligență mai mică decât media. În Japonia, a nu ști cine a fost Washington dezvăluie foarte puține despre inteligența persoanei. Întrebările despre personaje istorice importante se încadrează în categoria „cunoștințe” a testelor de IQ. Întrebările bazate pe cunoștințe testează ceea ce o persoană știe despre lume. De exemplu, ar putea întreba dacă oamenii știu de ce este important să se spele pe mâini înainte de a mânca.

Testele IQ pun, de asemenea, întrebări mai dificile pentru a măsura cunoștințele cuiva. Ce este arta abstractă? Ce înseamnă să nu ai un împrumut? Care este diferența dintre vreme și climă? Aceste tipuri de întrebări testează dacă cineva știe despre lucruri care sunt apreciate în cultura sa. Astfel de întrebări bazate pe cunoștințe măsoară ceea ce oamenii de știință numesc inteligență cristalizată, dar unele categorii de teste de IQ nu se ocupă deloc de aceste cunoștințe.

Unele se ocupă de memorie, în timp ce altele măsoară ceea ce se numește inteligență fluidă. Aceasta este capacitatea unei persoane de a folosi logica și rațiunea pentru a rezolva o problemă. De exemplu, cei care iau testul ar putea fi nevoiți să-și dea seama cum ar arăta o formă dacă ar fi rotită. Inteligența fluidă se află în spatele momentelor „aha!”, momente în care conectezi brusc punctele pentru a vedea imaginea de ansamblu.

Într-un studiu publicat la începutul acestui an, Aki Nikolaidis, doctor în neuroștiință și echipa sa au studiat 71 de adulți. Cercetătorii au testat inteligența fluidă a voluntarilor cu un test standard de IQ care a fost conceput pentru adulți. În același timp, au stabilit ce zone ale creierului celor care iau testul lucrau cel mai mult. Ei au făcut acest lucru folosind o scanare a creierului numită spectroscopie de rezonanță magnetică sau MRS. Folosește magneți pentru a căuta anumite molecule de interes din creier.

Pe măsură ce celulele creierului funcționează, ele înghit glucoză, un zahăr simplu și înlătură resturile. Scanările MRS le permit cercetătorilor să „spioneze” acele resturi. Asta le-a spus care zone specifice ale creierului oamenilor lucrează din greu și descompun mai multă glucoză.

Persoanele care au obținut scoruri mai mari la inteligența fluidă au avut tendința de a avea mai multe resturi de glucoză în anumite părți ale creierului. Aceste zone sunt în partea stângă a creierului și în față și sunt implicate în planificarea mișcărilor, cu vizualizarea spațială și cu raționamentul, toate fiind aspecte cheie ale rezolvării problemelor.