Home » Când, unde, cum » Ce înseamnă și de ce spunem „bogdaproste” când primim pomană. Semnificația specială

Ce înseamnă și de ce spunem „bogdaproste” când primim pomană. Semnificația specială

Alexandru Cazacu / 24.11.2021, 13:04
Ce înseamnă și de ce spunem  „bogdaproste” când primim pomană. Semnificația specială

Cu siguranță, atunci când eram mici, părinții sau bunicii ne-au învățat să spunem ”bogdaproste” atunci când primim de pomană. Cu toate acestea, v-ați întrebat vreodată de unde vine această tradiție și ce înseamnă de fapt ”bogdaproste”? Ei bine, veți afla aceste lucruri în rândurile de mai jos.

De ce spunem „bogdaproste” când primim pomană și ce înseamnă acest cuvânt

Fără doar și poate, majoritatea dintre noi spunem ”bogdaporste”, atunci când mergem la o înmormântare sau la un praznic a unei persoane decedate și primim pomană. Haideți să vedem ce înseamnă acest cuvânt și de ce trebuie să îl spunem. Iată de unde vine această tradiție.

Mai întâi trebuie să menționăm faptul că acest cuvânt se regăsește sub două forme, și anume ”bogdaproste” și ”bodaproste”. Acesta este de origine ruso-slavă, fiind format din substantivul ”Bog” și verbul ”do prosti”. Ei bine, sub această formă, expresia înseamnă ”Dumnezeu să ierte”, fiind o formulă de mulțumire celor care oferă de pomană.

De obicei, acest cuvânt este folosit atunci când se primește pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă. Potrivit creștinortodox.ro, atunci când rostim cuvântul ”bogdaproste” arătăm că avem un sentiment de mulțumire. Totodată, acest gest poate sugera că ne rugăm pentru cei care nu mai sunt printre noi.

De asemenea, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, forma corectă este ”bogdaproste” și este definit ca fiind ”Cuvânt de mulțumire pentru cel care dă de pomană. Cuvânt prin care se exprimă ușurarea de a fi scăpat de o nenorocire, de o grijă etc.”.

Ce înseamnă și de ce spunem „bogdaproste” când primim pomană
Ce înseamnă și de ce spunem „bogdaproste” când primim pomană

Ce înseamnă ”bogdaproste”

După cum am menționat și mai sus, acest cuvânt vine din limba slavă și poate fi tradus în mai multe forme, însă toate au un înțeles asemănător. Iată care sunt acestea:

  • “Să fie bine primit!”
  • ”Să primească Dumnezeu!”
  • “Dumnezeu să-ți ierte păcatele!”
  • “Dumnezeu să-i ierte pe cei răposați!”
  • “Dumnezeu să te binecuvânteze!”.

Cu toate acestea, indiferent de înțelesul pe care îl luăm în considerare, acest cuvânt ne amintește de iubirea lui Dumnezeu, fiind o formă de recunoștință față de cei care dau de pomană pentru sufletul unei persoane.

De ce se dă de pomană

În ceea ce privește datul de pomană, acesta este un vechi obicei, fiind răspândit în toată țară în Biserica Ortodoxă. Potrivit credinței populare, prin acest obicei se păstrează vie memoria celui care nu mai este printre noi și totodată un ajutor din lumea celor vii pentru ca persoanei decedată să-i fie iertate păcatele pe care le-a săvârșit în timpul vieții pe Pământ.

Încă din cele mai vechi timpuri, oferă de pomană atât de mâncare, cât și haine sau alte lucruri care au aparținut celui trecut în neființă, după ce acestea au fost binecuvântate de preoți.

Ei bine, datul de pomană pentru pomenirea celor trecuți în neființă există de foarte mult timp, iar cel mai probabil va exista multă vreme de acum încolo. Cu toate acestea, fețele bisericești ne învață că pomana trebuie făcută cu simțul răspunderii, fără exagerări și devieri de la rostul inițial al acestei milostenii.