Home » Când, unde, cum » Ce se face de Rusalii. Cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții din popor

Ce se face de Rusalii. Cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții din popor

Manolică Anca / 07.06.2022, 17:44
Ce se face de Rusalii. Cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții din popor

La 50 de zile după Învierea Mântuitorului și la 10 zile de la Înălțarea Sa, creștinii celebrează Pogorârea Duhului Sfânt, cunoscută în popor și ca Cincizecimea sau Rusaliile. La fel ca de Paști, sunt două zile de sărbătoare, duminică şi luni, pentru a marca Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Ce semnificație are această sărbătoare ce tradiții și obiceiuri se respectă pe 12 și 13 iunie 2022.

12, 13 iunie – Rusaliile 2022

Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorârea Duhului Sfânt este una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Aceasta amintește de pogorârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus Hristos și se sărbătorește în fiecare an la 50 de zile după Înviere și 10 zile de la Înălțare.

Odată cu această sărbătoare se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt, cele trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii.

Cuvântul Rusalii vine din latinescul „rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fiicele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Cele mai cunoscute tradiții și superstiții din popor

Potrivit credințelor populare, Rusaliile sunt spiritele morților care locuiesc pe lângă izvoare, după ce au părăsit mormintele. Se spune că acestea pot, prin cântările lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala se aseamănă cu o transă hipnotică și nu poate fi vindecată decât prin puterea dansului căluşarilor. Acesta este considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc.

Dansul călușarilor
Dansul călușarilor

De aceste două zile se mai leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri, după cum urmează:

  • În Moldova și Transilvania, Rusaliile sunt sărbătorite timp de 3 zile, în timp ce în Muntenia și Oltenia, această sărbătoare se întinde pe o perioadă de 7 zile. În Banat, Rusaliile durează 8 zile.
  • În aceste zile nu este bine să mergi la câmp, deoarece ielele te pot prinde și pedepsi.
  • În zonele rurale încă se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Ulterior, acestea se pun la case și icoanele, deoarece se spune că au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.
  • Potrivit credinței populare, cel care nu respectă sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular „luat din Rusalii”.
  • „Luat de Rusalii” vei mai fi și dacă te cerți în aceste zile.
  • În anumite zone ale țării, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare leuștean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi „luați de Rusalii” ori pociți de ielele necruțătoare.
  • Un alt obicei, întâlnit prin zonele Ardealului, poartă numele de „Împănatul boului” și presupune plimbarea unui bou împodobit multe ornamente din flori pe ulițele satului. După ce alaiul ajunge în fața Bisericii, preotul trebuie să îl sfințească și să dea de băut participanților.
  • De Rusalii nu se intră în vie și nu se merge în locuri pustii (pe lângă păduri sau fântâni), întrucât te poți întâlni cu spiritele rele.
  • Începând din prima zi de Rusalii, timp de 9 săptămâni nu este bine să se culeagă ierburi de leac.