Home » Când, unde, cum » Cine sunt cei 12 Apostoli, cum au fost aleși și ce s-a întâmplat cu ei

Cine sunt cei 12 Apostoli, cum au fost aleși și ce s-a întâmplat cu ei

Manolică Anca / 20.02.2022, 12:19
Cine sunt cei 12 Apostoli, cum au fost aleși și ce s-a întâmplat cu ei

Potrivit Noului Testament, Apostolii sunt cei 12 oameni aleși de Mântuitorul Iisus, numiți și cei 12 apostoli. Numărul 12 are o semnificație tradițională simbolică, fiind similar cu numărul triburilor israelite din Pentateuh. Află totul despre cei care l-au urmat pe Fiul lui Dumnezeu: cine erau, cum au fost aleși și ce s-a întâmplat cu ei, mai apoi.

Cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos

Evangheliile lui Luca și Marcu ne vorbesc despre faptul că Mântuitorul a ales cei 12 apostoli (Luca 6,13 și Marcu 3,14). După ce au fost alături de El în activitatea Să publică timp de trei ani și jumătate, înainte de a se Înălța la Cer, Acesta le-a spus: „Mergând, învățați toate popoarele. Propovăduiți Evanghelia la toată zidirea, botezându-i pe ei în numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt.”

În timp ce unii dintre ei au devenit foarte cunoscuţi în Biserică, despre alţii nu se știu prea multe. Hai să vedem cine era fiecare dintre ei.

1. Andrei, cel întâi chemat –  30 noiembrie

S-a născut în Betsaida Galileei, undeva pe ţărmul Lacului Ghenizaret, din nordul Ţării Sfinte. În Sfânta Scriptură descoperim ca a fost fratele lui Simon Petru şi că îndeletnicirea sa era pescuitul. După primirea Sfântului Duh, a propovăduit pe Hristos în Bitinia și în toate părțile de pe lângă Marea Neagra, în Cherson și în Rusia. A murit răstignit pe o cruce în formă de X, de unde și astăzi numele de crucea Sfântului Andrei.

2. Sfântul Apostol Petru – 29 iunie

A fost fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. La fel ca Andrei, și el se ocupa cu pescuitul. Numele său de iudeu era Simon, însă Mântuitorul l-a numit apoi Chifa (piatra). Petru a propovăduit Evanghelia mai întâi în Iudeea, după care în Antiohia, în Pont, în Galatia, în Capadocia, în Asia, în Bitinia și în Iliric. Ajuns la Roma, a primit moarte martirică.

3. Cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos. Iacob „cel bătrân” – 30 aprilie

A fost fiul lui Zevedeu şi fratele Evanghelistului Ioan. Alături de acesta din urmă, a părăsit corabia în care se ocupau cu pescuitul, și l-a urmat pe Iisus. Era cel mai bătrân apostol dintre cei 12 și primul care a suferit moarte martirică, omorât fiind la porunca regelui Irod Agripa în Ierusalim.

Iisus cu apostolii săi
Iisus cu apostolii săi

4. Evanghelistul Ioan – 7 ianuarie

A fost fiul lui Zevedei şi al Salomiei, fratele lui Iacob. Era cel mai tânăr dintre apostoli, având numai 24 de ani când l-a urmat pe Iisus. În Scriptură este prezentat ca fiind ucenicul iubit al lui Hristos, care a fost alături de Fecioara Maria la baza crucii pe care a fost răstignit fiul Ei. A propovăduit Evanghelia lui Hristos în Efes și în toată Asia. A scris o Evanghelie, trei epistole şi Cartea Apocalipsei.

5. Cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos. Filip – 14 noiembrie

Al treilea apostol chemat la misiune de către Iisus. Era originar și el tot din Betsaida Galileei. Nu este relatată nicio îndeletnicire precisă a acestul apostol până în momentul chemării sale la misiune. El a fost cel care l-a adus alături de Iisus pe Natanael. A propovăduit Evanghelia în cetatea Hierapolis (Frigia) unde a fost omorât.

6. Bartolomeu – 11 iunie şi 25 august

Era de neam din Galaad, Iisus spunând despre el că este un israelian în care nu există vicleşug. Nu se știe ce meserie avea în momentul chemării sale ca apostol. Se cunosc detalii despre activitatea sa misionară şi de moartea martirică pe care a suferit-o în cetatea Hierapolis, unde a fost crucificat cu capul în jos.

7. Toma – 6 octombrie și în prima duminică după Paşti – Duminica Tomii

Numit şi „Geamăn”, s-a născut în Pansada, cetatea Galileei, și la fel ca mulți dintre apostoli se îndeletnicea cu pescuitul. El a fost apostolul care a dorit o dovadă palpabilă a morţii şi învierii lui Iisus, cerând să-I atingă rănile. De aceea, în popor mai este cunoscut și ca „Toma Necredinciosul”.

8. Cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos. Matei – 16 noiembrie

În momentul chemării sale, el era vameș. A renunțat pentru a-L urma pe Hristos, atunci când Mântuitorul i-a spus: „Urmează Mie”. A fost autorul primei Evanghelii scrisă în limba aramaică.

9. Iacob al lui Alfeu – 9 octombrie

A fost fratele lui Matei, iar tatăl lor se numea Alfeu. A propovăduit Evanghelia în sudul Palestinei şi în Egipt. A murit răstignit pe cruce.

10. Iuda Tadeul – 19 iunie

Sfântul Apostol Iuda, fiul Sfântului Iosif din Nazaret, a fost numit de Luca, fratele lui Iacov, întâiul episcop al Ierusalimului, și fratele Domnului. Sfinții Evangheliști Matei și Marcu l-au numit Levi, respectiv Tadeu. A predicat Evanghelia în Iudeea, Samaria, Idumeea, Siria, Mesopotamia şi Libia, fiind martirizat în Persia.

11. Simon Zilotul – 10 mai

Sau Natanael a fost mirele de la nunta care a avut loc în Cana Galileei, unde Iisus a transformat apa în vin. Văzând aceasta, el și-a părăsit familia și a decis să îl urmeze pe Mântuitor. A propovăduit Evanghelia lui Hristos în Mauritania, Africa și Britania, unde și-a dat și sufletul, fiind răstignit şi îngropat.

12. Cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos. Matia – 9 august

Potrivit Faptelor Apostolilor, el a fost ales în locul lui Iuda Iscarioteanul după ce acesta s-a sinucis (Fapte 1:15-26). Era educat, fiind iniţiat chiar de Dreptul Simeon în tainele Legii. A predicat în Etiopia și Armenia, primind moartea pe cruce.