Home » Cum să faci orice » Rusalii 2021. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții din România. Ce e bine și ce e interzis să faci în a doua zi de Rusalii

Rusalii 2021. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții din România. Ce e bine și ce e interzis să faci în a doua zi de Rusalii

Alexandru Cazacu / 21.06.2021, 08:38
Rusalii 2021. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții din România. Ce e bine și ce e interzis să faci în a doua zi de Rusalii

După Duminica Rusaliilor, creștinii ortodocși sărbătoresc în a doua zi de Rusalii Sfânta Treime. În această zi, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia Persoană a Sfintei Treimi. În următoarele rânduri îți vom prezenta câteva dintre cele mai cunoscute tradiții și superstiții în a doua zi de Rusalii.

Ce e bine și ce nu trebuie să faci în a doua zi de Rusalii. Cela mai cunoscute superstiții

A doua zi de Rusalii este una sfântă, pe care creștinii ortodocși din lumea întreagă o respectă cu sfințenie. Ei bine, în Lunea Sfântului Duh, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Iată  ce trebuie să faci și ce e bine să eviți în a doua zi de Rusalii.

  • În lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește a treia persoană a a Sfintei Treimi, Sfântul Duh, după cum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: “Intru aceasta zi, prăznuim pe însuși Preasfântul si de viată făcătorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.
  • Potrivit credinței populare, se spune că Rusaliile sunt niște ființe fantastice care umblă prin văzduh pocnindu-i pe cei care nu respectă această sărbătoare. În a doua zi de Rusalii, credincioșii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau tei, despre care se spune că vor alunga spiritele rele.
  • În unele zone, de Rusalii se ține ”Udatul nevestelor”, obicei care spune că femeile trebuie udate cu apă ca să rămână sănătoase și frumoase tot anul.
  • De asemenea, unii credincioși sunt de părere că aceste rămurele apără grădinile, ogoarele și gospodăria de grindină și furtuni.
  • De Rusalii, creștinii ortodocși dau de pomană vase de lut sau porțelan, căni și vase împodobite cu flori și umplute cu lapte.
  • La porțile cimitirelor se întind mese pline cu colaci și sticle de vin împodobite cu verdeață și flori și au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, după care acesta parcurge întregul cimitir pentru a sfinți fiecare mormânt.
  • De asemenea, în unele zone, femeile stau în răspântii, cu ștergare și vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc și spală picioarele trecătorilor.
Superstiții și tradiții de Rusalii
Cele mai cunoscute tradiții și superstiții de Rusalii

Ce să nu faci de Rusalii

  • Potrivit credinței populare, nu e bine să mergi la scăldat în ziua de Rusalii, deoarece este pericol mare de înec.
  • De asemenea, nu trebuie să lucrezi în ziua de Rusalii, deoarece vei atrage mânia Rusaliilor.
  • Credincioșii sunt de părere cp nu este bine să te urci în copaci sau în locuri înalte și nici să călătorești departe de casa.
  • Tot de Rusalii, în unele locuri se spune că cine nu respectă sărbătoarea, va fi pedepsit de iele, care provoacă boala denumită popular ”luat din Rusalii”.
  • Totodată, nu este bine să te cerți cu cineva în ziua de Rusalii, deoarece vei fi ”luat din Rusalii”.
  • Unii credincioși spun că Ielele beau noaptea apă din fântâni iar cei care beau după ele rămân pociți. Tocmai din această cauză, când bea cineva apă dintr-o fântână, să lase un semn acolo, ca poceala să cadă pe acel semn. De asemenea, se spune că e bine să acoperi căldarea cu apă, sau alt vas să-l pui cu gura-n jos, ca Ielele să nu se scalde și să te pocească.