Home » Când, unde, cum » Ce se întâmplă cu corpul uman după 100 de ani de la îngropare. Oamenii de știință au elucidat misterul

Ce se întâmplă cu corpul uman după 100 de ani de la îngropare. Oamenii de știință au elucidat misterul

Manolică Anca / 26.04.2022, 12:14
Ce se întâmplă cu corpul uman după 100 de ani de la îngropare. Oamenii de știință au elucidat misterul

Este în natura umană să ne punem întrebări. Știm că fiecare dintre noi va muri la un moment dat, așa că este logic să ne gândim la inevitabil: ce se întâmplă cu corpul uman după îngropare? Desigur, culturile și tradițiile variază atunci când vine vorba de acest lucru, la fel și tratamentul corpului după moarte. În rândurile de mai jos vom lua în considerare metoda tradiţională: îngroparea într-un sicriu.

Ce procese au loc în corpul uman după îngropare

În timp ce unele tradiții optează pentru incinerare sau alte metode care modifică chimic starea corpului, multe altele merg pe cale mai tradițională – înmormântarea într-un sicriu. Aceasta face parte din cultura noastră de mult timp, suficient încât să putem răspunde la unele dintre acele întrebări de care suntem foarte curioși.

Ei bine, procesul de transformare începe imediat după declararea decesului, cu mult înainte ca trupul să fie aşezat în sicriu. Deși moartea este considerată final de drum pentru sine, corpul încă mai tare de trecut prin multe procese. Astfel, unul dintre primele organe care dispar este creierul.

Odată ce inima nu mai bate şi nu se mai transmite către celule sânge bogat în oxigen, organele și țesuturile cele mai active se duc primele. Așadar, încep o serie de reacții chimice care iniţiază descompunerea, informează un studiu publicat de businessinsider.com.

Corpul are câteva trilioane de microbi și până la 37 de trilioane de celule

După instalarea decesului, sistemul imunitar muribund nu mai poate susține trilioanele de microbi înfometați care, în mod normal, ajută la digerarea alimentelor consumate. Astfel că aceștia „evadează”, ajungând mai întâi în țesuturi, vene și artere. După câteva ore, ajung la ficat și la vezica biliară, care conțin o bilă galben-verzuie menită să descompună grăsimile atunci când suntem în viață.

Dar după ce microbii au terminat de mâncat aceste organe, bila începe să inunde corpul, colorându-l într-o culoare galben-verde. Iar între a doua și a patra zi, microbii sunt deja peste tot. Și produc gaze toxice, cum ar fi amoniacul și hidrogenul sulfurat, care se extinde și determină umflarea organismului și instalarea mirosului.

Ce se întâmplă cu corpul uman după 100 de ani de la îngropare
Ce se întâmplă cu corpul uman după 100 de ani de la îngropare

După trei sau patru luni, tenul galben-verzui devine negru-maroniu, deoarece vasele de sânge sunt deja deteriorate până la punctul în care fierul din interiorul lor se revarsă, devenind negru-maroniu pe măsură ce se oxidează. Tot în această perioadă, structurile moleculare care țin celulele împreună se rup, astfel încât țesuturile ajung într-un mediu apos.

Ce se întâmplă la un an de la deces

După ce a trecut un an, hainele din bumbac încep să se dezintegreze, pe măsură ce fluidele acide ale corpului și toxinele le descompun. În ceea ce privește procesele din organism, pentru o vreme nu se mai întâmplă mare lucru. Dar, după un deceniu, dacă există suficientă umiditate, mediul umed, cu oxigen scăzut, declanșează o reacție chimică care transformă grăsimea din coapse și fund într-o substanță asemănătoare săpunului, numită ceară de mormânt.

De cealaltă parte, condițiile mai uscate duc la mumificare. Nu este neapărată nevoie de ambalaje, substanțe chimice sau instrumente specifice pentru acest lucru uneori. Pentru că pe parcursul întregului proces de descompunere, apa se evaporă prin pielea subțire de pe urechi, nas și pleoape, ceea ce face ca acestea să se usuce și să se înnegrească, adică să se mumifice.

Ce se întâmplă cu corpul uman după 100 de ani

După 50 de ani de la moarte, țesuturile vor fi deja lichefiate și vor dispărea, rămânând doar piele și tendoane mumificate. În cele din urmă, și acestea se vor dezintegra, iar după 80 de ani sub pământ, oasele se vor fisura pe măsură ce colagenul moale din interiorul lor se deteriorează, lăsând în urmă doar structura minerală fragilă. Dar și acesta va dispărea.

După un secol, ultimele oase se vor fi prăbușit în praf. Și va rămâne doar cea mai rezistentă parte a corpului, dinții. Dinți, ceară de mormânt și câteva fire de nailon de la haine.