Home » Când, unde, cum » Cel mai bogat român din istorie. A împrumutat statul român pentru a depăși Marea Criză. Ce s-a ales de averea lui colosală

Cel mai bogat român din istorie. A împrumutat statul român pentru a depăși Marea Criză. Ce s-a ales de averea lui colosală

Alexandru Cazacu / 30.06.2021, 11:49
Cel mai bogat român din istorie. A împrumutat statul român pentru a depăși Marea Criză. Ce s-a ales de averea lui colosală

Nu mulți sunt cei care știu că, între anii 1929 și 1933, în perioada Marii crize, olteanul Ioan C. Mihail (cunoscut ca Jean Mihail) a împrumutat statul român, pentru a depăși momentul. Se spune despre Jean Mihail că ar fi fost cel mai bogat român din istorie, având peste 9 tone de lichidități de aur. Haideți să vedem ce s-a întâmplat cu averea acestuia.

Cel mai bogat român din istorie

Născut în anul 1875, fiul latifundiarului Constantin Dinu Mihail, Jean Mihail a fost cel mai bogat român din perioada interbelică. Acesta a moștenit averea tatălui său, iar la mijlocul anilor 1920, deținea moșii în nu mai puțin de șapte dintre județe din România (Ilfov, Mehedinți, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman și Galați), în urma exproprierii pământurilor la reforma agrară din 1921. Ba chiar mai mult de atât, în 1930, Jean a moștenit și o avere impresionantă de la două mătuși foarte bogate.

”A avut o vilă pe Calea Victoriei în București, o casă la Florești în Prahova, dar și Castelul Zamora din Bușteni. Acestea sunt cele mai importante proprietății pe care le-a deținut familia Mihail“, a povestit istoricul Toma Rădulescu, potrivit adevărul.ro.

A girat statul român pentru a depăși Marea criză economică

După cum spuneam și mai sus, în perioada Marii crize din perioada interbelică, Jean Mihail a girat pentru statul român. Mai exact, olteanul a garantat cu propria avere un împrumut extern al României, care era absolut necesar pentru ca țara noastră să depășească criza. La vremea respectivă, România era condusă de Carol al II-lea. Se spune despre Jean că ar fi avut o avere de peste un miliard de lei și nu mai puțin de nouă tone de lichidități de aur.

Cel mai bogat român din istorie. A împrumutat statul român
Cel mai bogat român din istorie. A împrumutat statul român

Ce s-a întâmplat cu averea colosală a lui Jean Mihail

Se pare că Jean nu era căsătorit și nici nu a avut copii. Așadar, acesta a decedat în 1936, lăsându-și prin testament colosala avere statului român. Ar fi vorba de aproximativ 30 de milioane de lei în numerar și alte 950 de milioane, în efective și acțiuni, la diferite bănci. Se spune că acesta ar fi murit singur, într-o încăpere neîncălzită din reședința din Palatul Jean Mihail.

Acesta a cerut statului înființarea unei fundații care să îi poarte numele, însă din nefericire, nu s-a întâmplat acest lucru, iar de banii săi s-a ales praful, rămânând în urma sa doar Muzeul de Artă din Craiova. În centrul Craiovei, Constantin Dinu Mihail a construit o reședință unde în prezent funcționează muzeul.

Situat în centrul Craiovei, Palatul Jean Mihail a fost construit în anul 1896, după planurile arhitectului francez Paul Gotereanu. În cele două săli ale Muzeului de Artă din Craiova sunt expuse opere ale sculptorului român, Constantin Brâncuși precum: ”Sărutul”, realizat în piatră în anul 1907, ”Vitellius” (cea mai veche lucrare a sculptorului realizată în anul 1898 din ghips), ”Tores de femeie”, o lucrare din marmură care datează din anul 1909, ”Orgoliul”, care a fost realizată în 1905, ”Cap de băiat”, operă din  1906, ”Domnişoara Pogany”, ”Scaun” și ”Ecorseul”, realizat în ghips în anul 1902.