Home » Când, unde, cum » Cel mai bun oraș de locuit din lume. Ce se află la polul opus

Cel mai bun oraș de locuit din lume. Ce se află la polul opus

Violeta Badea / 14.06.2021, 16:36
Cel mai bun oraș de locuit din lume. Ce se află la polul opus

Visezi să te muți în New York sau Los Angeles? Ei bine, gândeşte-te de două ori înainte de a da un răspuns. Pandemia a schimbat complet clasamentul oraşelor de pe glob în care este cel mai bine să locuiești. Metropolele din Europa se află în cădere, iar cele din Australia, Japonia şi Noua Zeelandă, în frunte. Iată care este cel mai bun oraș de locuit din lume și ce se află la polul opus.

Cel mai bun oraș de locuit din lume

Auckland din Noua Zeelandă este cel mai bun oras de locuit din lume
Auckland din Noua Zeelandă este cel mai bun oras de locuit din lume

Cei mai mulți dintre noi ne-am fi dorit să trăim în marile orașe ale Europei sau în Statele Unite ale Americii, dar un studiu realizat de cei de la The Economist susțin că orașul Auckland din Noua Zeelandă este cel mai bun oraş din lume pentru locuit. Pe locul al doilea se află Osaka din Japonia, urmat de Adelaide din Australia, Tokyo din Japonia şi Wellington din Noua Zeelandă.

„Auckland a urcat în topul clasamentului datorită abordării sale reuşite de a contracara pandemia de COVID-19, care a permis societăţii să rămână deschisă şi oraşului să aibă performanţe mai bune în ceea ce priveşte educaţia, cultura şi mediul”, se arată într-un comunicat de presă.

Conform aceluiași studiu, Europa este o zonă de evitat, deoarece orașele din această zonă nu au făcut față pandemiei. Studiul amintește de „stresul asupra resurselor spitaliceşti care a crescut în cazul majorităţii oraşelor germane şi franceze” şi „restricţionarea deplasărilor şi a adunărilor, care au limitat oferta culturală”. Astfel, Viena din Austria, considerată anterior cel mai agreabil oraş între anii 2018 şi 2020, a coborât pe locul 12, în timp ce Hamburg din Germania a ajuns abia pe locul 47, după ce a coborât nu mai puțin de 34 de locuri.

Ce se află la polul opus

Damasc, Siria
Damasc, Siria

La polul opus se află Damasc din Siria. Acesta este oraşul cu cel mai dificil trai din cauza războiului civil. Până în prezent, mai mult de patru milioane de refugiați sirieni au fugit în Turcia, Liban, Iordania, Irak și Egipt. Între timp, în Europa, Germania a fost de acord să primească în jur de 800.000 de solicitanți de azil, Franței i-au revenit circa 20.000 de refugiați, iar Marea Britanie s-a angajat să primească aproximativ 20.000.

Statele Unite ale Americii au primit pe teritoriul său 1.500 de sirieni și au donat 574 de milioane de dolari pentru organizațiile umanitare care se ocupă de refugiați. Înainte de a izbucni războiul, Siria era vizitată anual de foarte mulți turiști, datorită siturilor sale arheologice. În urma protestele din anul 2011, care s-au transformat într-un război civil, sirienii se confruntă cu mari probleme finciare și se tem pentru viața lor, iar de turiști nici nu se mai pune problema.

Studiul efectuat de cei de la The Economist arată că cea mai mare creştere a fost înregistrată de Honolulu, situată Hawaii, Statele Unite ale Americii. Această regiune a urcat până pe locul 14, având o creştere de 46 de locuri. Totul „datorită progreselor mari în ceea ce priveşte limitarea pandemiei şi desfăşurarea programului de vaccinare”.