Home » Când, unde, cum » Cel mai în vârstă om din lume. Câți ani are, unde trăiește și care este de fapt secretul lui. A intrat în Cartea Recordurilor

Cel mai în vârstă om din lume. Câți ani are, unde trăiește și care este de fapt secretul lui. A intrat în Cartea Recordurilor

Manolică Anca / 08.07.2021, 09:05
Cel mai în vârstă om din lume. Câți ani are, unde trăiește și care este de fapt secretul lui. A intrat în Cartea Recordurilor

Cartea Recordurilor este plină de oameni care au trăit mult mai mult decât semenii lor. Iar cea mai recentă înregistrare s-a făcut chiar zilele acestea. Iată cine este cel mai în vârstă om din lume, câți ani are, unde trăiește și care secretul longevității sale.

Cel mai în vârstă om din lume

Emilio Flores Márquez din Puerto Rico a fost confirmat oficial de Guinness World Records ca fiind cea mai în vârstă persoană din lume care trăiește (bărbat), cu o vârstă înregistrată miercuri, 7 iulie 2021, de 112 ani și 326 de zile. Fost cultivator de trestie de zahăr acesta a intrat în Cartea Recordurilor la doar câteva săptămâni înainte de aniversarea a 113 ani.

Născut pe 8 august 1908, în Carolina, Puerto Rico, Márquez este al doilea cel mai în vârstă dintre cei 11 copii născuți de Alberto Flores Melendez și Margarita Márquez-Garcia. Toată copilăria lui s-a concentrat pe treburile gospodărești și a ajutat la creșterea și îngrijirea celor nouă frați ai săi supraviețuitori. „Am spălat, am avut grijă de băieți, am făcut de toate.”, a spus Márquez pentru Guinness World Records.

Cel mai în vârstă om din lume
Cel mai în vârstă om din lume

Încă de la o vârstă fragedă, Emilio și-a ajutat tatăl la ferma lor de trestie de zahăr. El era adesea responsabil pentru udarea și încărcarea acesteia în vagoane pentru transport. A continuat să cultive trestie de zahăr, „care a devenit în cele din urmă modul în care și-a întreținut familia”, se arată scris în comunicatul Guinness World Records.

Secretul pentru o viață fericită

Emilio a fost căsătorit timp de 75 de ani cu dragostea vieții sale, Andrea Perez, care a murit în 2010. Cuplul a avut o familie frumoasă, din care au rezultat patru copii. Doi dintre aceștia încă sunt în viață. De asemenea, Márquez se bucură acum și de cinci nepoți și cinci strănepoți.  În prezent, bătrânul locuiește în Rio Piedras, Puerto Rico, alături de cei doi copii ai săi supraviețuitori, Tirsa și „Millito”.

La vârsta de 101 ani, Emilio a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru implantarea unui stimulator cardiac. Unsprezece ani mai târziu, el este încă sănătos și în putere pentru vârsta sa importantă. Deși aproape că și-a pierdut auzul, continuă să se bucure de viață. Cunoscut ca „Don Millo”, acesta spune că pentru o viață fericită este bine „să ai iubire din belșug și să trăiești viața fără furie”.

Emilio și soția lui
Emilio și soția lui

Cea mai în vârstă persoană care trăiește (femeie) este Kane Tanaka (Japonia, n. 2 ianuarie 1903). Recordul ei a fost confirmat la vârsta de 117 ani și 41 de zile, pe 12 februarie 2020. În prezent, aceasta care locuiește într-un azil de bătrâni din Fukuoka, Japonia.

Și România a avut, la un moment dat, cel mai bătrân bărbat din lume

Și în România s-a trăit mult. Cea mai longevivă persoană a fost Ilie Stamate, din comuna Firizu, judeţul Mehedinţi, care a trăit 138 de ani, după care a urmat Dumitru Comănescu. El a fost recunoscut de Guinness World Records ca fiind cel mai bătrân bărbat la vârsta de 111 ani.

Acesta s-a născut pe 8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova, și a fost de profesie inginer agronom. Din păcate, acesta a murit pe 27 iunie 2020, la mai puțin de o lună de la desemnare.