Cel mai înalt zgârie-nori din lemn din lume. Ce dimensiune record atinge și unde se află. FOTO

de:
13 09. 2021, 15:56

În nordul Suediei, cel mai înalt zgârie-nori din lemn a fost finalizat fiind cel mai înalt din lume. Află care a fost scopul acestei clădiri care a devenit un simbol al locului.

Zgârie-nori din lemn construit în Suedia

Clădirea a fost proiectată de White Arkitekter, iar structura cu douăzeci de etaje, urma să găzduiască facilități, inclusiv o sală de concerte, un centru spa și un hotel, fiind un exemplu de manual al conceptului de clădire verde pus în practică. Sara Kulturhus din orașul Skellefteå este echipat cu cele mai avansate sisteme de aluminiu ALUPROF.

Lucrările de construcție au început în toamna anului 2018, iar clădirea este menită să fie un simbol și un reper al regiunii. Este numit în onoarea uneia dintre cele mai importante scriitoare din Suedia din secolul al XX-lea, Sara Lidman, care s-a născut în municipiul Skellefteå. Ideea conducătoare a designerilor a fost să creeze o clădire care să aducă împreună cultura, divertismentul și petrecerea timpului liber. Întâlniri inspirate, expoziții, concerte, spectacole și banchete vor avea loc la Sara Kulturhus, un spațiu pentru locuitorii orașului și vizitatorii din toată Suedia și din lume.

Clădirea este formată din două volume, unul inferior și unul superior. Planurile pentru volumul inferior, cu patru etaje, conțin șase spații care servesc drept spații pentru conferințe și spectacole, cu o capacitate de trei mii două sute de persoane. Secțiunea mai înaltă are forma unui turn de optzeci de metri care găzduiește două sute cincizeci de camere de hotel de lux, un restaurant, cu vedere panoramică și un centru spa.

Scopul companiilor care au lucrat împreună la dezvoltare era de a crea o clădire ecologică, care economisește energie. Principalele materiale de construcție fiind lemnul, aluminiul și sticla, este un exemplu al strategiei de construcție din lemn a municipalității Skellefteå adusă la viață. Aici, tradiția scandinavă de a construi cu lemn este juxtapusă cu soluții de inginerie de ultimă generație, făcând din dezvoltare un model de proiectare durabilă și clădire ecologică.

Volumul mai mic, care găzduiește facilitățile culturale, a fost construit folosind elemente prefabricate din lemn atașate la plăci de beton, răspândind încărcătura turnului. Vitrarea a fost produsă utilizând sistemul MB-SR50N HI + ALUPROF, care a fost modificat special pentru a satisface cerințele dezvoltării.

”Fațada volumului inferior al clădirii a fost construită utilizând sistemul ALUPROF MB-SR50N HI +, care poate fi echipat cu sticlă cu o greutate de până la 1.100 de kilograme, ceea ce face posibilă obținerea unor priveliști uimitoare din interior. În afară de valorile sale estetice, sistemul garantează și durabilitatea structurii.

Fațada traversei și traversei este prevăzută cu izolație din polietilenă, care nu numai că oferă un parametru termic excelent cu un Uf de la 0,59 W / m2K și o protecție acustică la fel de eficientă, dar facilitează și instalarea. Mai mult decât atât, MB-SR50N HI + deține un certificat A + de calitate superioară de la Passive House Institute din Darmstadt, ceea ce înseamnă că este recomandat pentru utilizare în clădiri pasive”, a explicat Piotr Mika, șeful departamentului de asistență tehnică ALUPROF.

Cladirea adaposteste un centru cultural si un hotel de lux

Hotelul aflat în cea mai înaltă clădire de lemn din lume

Secțiunea hotelieră este construită din module de cameră prefabricate din lemn, cu geamuri panoramice care reflectă firmamentul, dând impresia că turnul se ridică deasupra centrului de cultură. Construcția fațadei este distinctivă prin faptul că are o tehnologie cu dublă izolație, care crește eficiența energetică a clădirii.

Fațada dublă este utilizată pentru ridicarea secțiunii hotelului, creând senzația că se îmbină cu împrejurimile sale. Baza pentru izolația exterioară este asigurată de ALUPROF MB-SW55. Un sistem dedicat conceput pentru dezvoltare, a obținut un certificat de rating BREEAM-SE GOLD emis de asociația de afaceri suedeză Byggvarubedömningen (Building Material Assessment, BVB).

Asociația, formată din principalii proprietari imobiliari și contractori de construcții din Suedia, evaluează produsele pentru piața suedeză, concentrându-se pe dezvoltarea durabilă a acestora. Geamul triplu al interiorului a fost produs folosind sistemul ALUPROF MB-86 SI, care are un profil extrem de durabil și o izolație termică excelentă, cu un Uf de la 0,92 W / m2K.

Designul Skellefteå Kulturhus a fost selectat în secțiunea Cultură a categoriei Future Buildings a Festivalului Mondial de Arhitectură în 2017. În anul următor, a câștigat categoria Civic and Community la Architectural Review Future Project Awards, care au loc în timpul MIPIM, un eveniment imobiliar internațional găzduit la Cannes. De asemenea, a fost nominalizat la cel mai bun proiect Futura la acel eveniment.