Home » Când, unde, cum » Cel mai sigur loc din România, în cazul unui atac nuclear. A fost folosit ca adăpost antiaerian în cel de-al Doilea Război Mondial

Cel mai sigur loc din România, în cazul unui atac nuclear. A fost folosit ca adăpost antiaerian în cel de-al Doilea Război Mondial

Cojocaru Cristian / 09.03.2022, 11:46
Cel mai sigur loc din România, în cazul unui atac nuclear.  A fost folosit ca adăpost antiaerian în cel de-al Doilea Război Mondial

Actualul conflict lansat de către Rusia asupra Ucrainei naște temeri în rândul oamenilor din întreaga lume și cu precădere vecinilor țării atacate, printre care și România. Așadar, mulți dintre noi ne punem întrebarea cu privire la cel mai sigur loc din România în cazul unui atac nuclear, având în vedere amenințările „fluturate” de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

România dispune de cel puțin un loc sigur în cazul unui atac nuclear

Zilele de război continuă să se adune, astfel că întreaga omenire trăiește vremuri nesigure din cauza atacului asupra Ucrainei lansat de către ruși într-un mod neprovocat. Ucrainenii au parte de lucruri greu de imaginat, iar tot ceea ce celelalte țări pot face, este să le acorde ajutor umanitar, pentru ca actualu conflict să nu degenereze în cel de-Al Treilea Război Mondial.

În afara eforturilor umanitare pe care românii le acordă, alte griji se nasc în mintea acestora din urmă, și anume escaladarea războiului sau chiar un atac nuclear din partea lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a făcut un anunț în urmă cu câteva zile în care vorbea despre punerea în alertă a forțelor nucleare ale Rusiei, astfel că tot mai mulți români se întreabă care ar fi cel mai loc sigur din România pentru a se adăposti în cazul unui atac nuclear.

Potrivit unei  simulări computerizate, o bombă rusească de tipul Tsar care are o capacitate de 100 de megatone, fiind totodată și cea mai mare bombă nucleară realizată vreodată, ar fi capabilă să șteargă de pe hartă atât Bucureștiul, dar și alte orașe din apropiere precum Ploiești, Urziceni, Alexandria sau Giurgiu, în cazul în care acest tip de bombă ar fi lansată în Capitală.

sigur loc românia
Salina Turda este unul dintre cele mai sigure locuri naturale din Romania in cazul unui atac nuclear

Salina Turda și Peștera Movile: locuri naturale sigure împotriva atacurilor antiaeriene

Unul dintre cele mai sigure locuri din România în cazul unui astfel de atac este Salina Turda. Acest loc este unul ferit și în siguranță din România și se află lângă orașul Cluj-Napoca. Salina Turda are o adâncime de aproape 200 de metri și ar putea adăposti peste 800.000 de oameni, aproape de trei ori populația municipiului Cluj-Napoca.

Salina Turda a fost utilizată ca adăpost antiaerian în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest loc adăpostește nenumărate specii de organisme care trăiesc într-un mediu foarte bogat în hidrogen de sulfurat, cu o atmosferă săracă în oxigen, dar bogată în dioxid de carbon și metan.

Un alt loc pentru români în care s-ar putea adăposti este Peștera Movile. România deține astfel două locuri naturale unice în lume, fiind adăposturi create de natură. Această peșteră se află la o adâncime de 30 de metri sub pământ, având o suprafață de peste 300 de metri. Peștera se regăsește în apropiere de Mangalia, iar experții în domeniu afirmă că acest loc ar putea proteja viața, în cazul unui atac nuclear.

În afara acestor locuri naturale, românii pot apela la subsolurile caselor, blocurilor sau se pot situa în mijlocul clădirilor unde nu se regăsesc geamuri. De asemenea, stațiile de metrou pot fi un loc foarte bun de a te adăposti în cazul bombardamentelor sau chiar a unui atac nuclear, urmând apoi pașii comunicați de către autorități pentru a te proteja în continuare.