Home » Când, unde, cum » Cele mai bogate țări din Asia. Ce populație au și cum se trăiește aici

Cele mai bogate țări din Asia. Ce populație au și cum se trăiește aici

Cojocaru Cristian / 17.02.2022, 13:27
Cele mai bogate țări din Asia. Ce populație au și cum se trăiește aici

Este un lucru cunoscut faptul că economia continentală a Asiei a cunoscut cea mai mare și cea mai rapidă creștere economică la nivel mondial din punct de vedere al PIB-ului. Așadar, a fost realizat un top al celor mai bogate țări din Asia. Află care sunt aceste țări, pe ce loc se află și care este venitul pe cap de locuitor.

Asia nu duce lipsă de cele mai bogate țări

Economia continentală a Asiei cuprinde peste 4,4 miliarde de persoane care trăiesc în cele 48 de țări de pe continent. Ca în cazul oricărui alt continet și implicit a fiecărei țări, bogăția este distribuită inegal în Asia. Iată care sunt cele mai bogate economii din Asia cu privire la PIB-ul pe cap de locuitor.

Japonia – 39.305 dolari

Națiunea Japoniei din Asia de Est, situată în Oceanul Pacific, este a cincea cea mai bogată țară din Asia, cu un PIB pe cap de locuitor de 39.305 dolari. Economia japoneză este foarte dependentă de industria auto și de produsele electronice a țării. Țara este a treia producătoare de automobile și este, de asemenea, cea mai mare industrie de produse electronice din lume. Japonia este una dintre cele mai inovatoare națiuni din lume și cea mai mare națiune creditoare la nivel global. Totuși, economia japoneză se confruntă și cu amenințări considerabile, cea mai mare fiind o scădere abruptă a populației.

Emiratele Arabe Unite – 40.711 dolari

PIB-ul pe cap de locuitor al Emiratelor Arabe Unite (EAU) este de 40.711 dolari, al patrulea cel mai mare din Asia. Țara este situată în Asia de Vest, în capătul de sud-est al Peninsulei Arabe. Emiratele Arabe Unite găzduiesc o populație de 9,2 milioane de persoane, inclusiv 7,8 milioane de expatriați și 1,4 milioane de emirati.

Economia Emiratelor Arabe Unite este a doua ca mărime dintre țările membre CCG, după Arabia Saudită, în ceea ce privește PIB. Țara este clasată pe locul 26 cu cea mai bună națiune pentru desfășurarea afacerilor. Economia Emiratelor Arabe Unite este cea mai diversificată din CCG. Cu toate acestea, economia este încă foarte dependentă de veniturile din petrol, exporturile de top provenind din această industrie.

țări bogate asia
Singapore este a doua cea mai bogata tara asiatica

Israel – 41.644 de dolari

Israelul are un PIB pe cap de locuitor de 41.644 de dolari. Țara are linii de coastă de-a lungul Mării Roșii și a Mării Mediterane. Forța de muncă înalt educată a țării și sistemul educațional bine dezvoltat au stimulat o dezvoltare economică rapidă și un boom tehnologic în țară. Israelul are a 24-a cea mai competitivă economie din lume. Țara găzduiește al doilea cel mai mare număr de companii startup. Israelul este autosuficient în producția de alimente. Mașinile, diamantele tăiate, produsele chimice, îmbrăcămintea, produsele agricole etc., sunt cele mai importante produse de export ale Israelului.

Singapore – 60.041 de dolari

Singapore este a doua cea mai bogată națiune asiatică, cu un PIB pe cap de locuitor de 60.041 de dolari. Națiunea din Asia de Sud-Est este formată dintr-o insulă principală și 62 de insulițe mai mici. Țara are o economie de piață bine stabilită, orientată spre comerț. Este una dintre cele mai puțin corupte și cele mai favorabile economii din lume. Scenariul investițional extrem de favorabil din Singapore atrage un număr mare de investitori globali. Țara promovează inovația și antreprenoriatul. Portul țării servește drept al doilea cel mai aglomerat port din lume după tonajul de marfă.

Qatar – 70.779 de dolari

Națiunea Qatar din Asia de Vest, situată pe coasta de nord-est a Peninsulei Arabe, este cea mai bogată țară din Asia, cu un PIB pe cap de locuitor de 70.799 de dolari. Țara împarte singura graniță terestră cu Arabia Saudită și are o coastă de-a lungul Golfului Persic. Economia Qatarului se bazează pe exportul de petrol și gaze naturale lichefiate. Reprezintă 70% din veniturile guvernamentale ale țării, peste 85% din veniturile din export și peste 60% din PIB. Qatarul are o rezervă imensă de petrol care poate susține economia la nivelurile actuale timp de 23 de ani. Obiectivele pe termen lung ale țării includ diversificarea economiei pentru a reduce dependența de petrol, o resursă care se epuizează rapid.